ASUS ROG Flow X13 Review
Meestal proberen we de nieuwste hardware op dag 1 te reviewen, dan is het “hot”, nieuw en spannend. Maar soms is die hardware nog helemaal niet leverbaar of harstikke duur. Dat maakt het soms juist interessanter om een product wat later te bespreken.
De ASUS ROG Flow X13 is daar een prachtig voorbeeld van, want de ooit best prijzige ultra portable laptop met dedicated GPU voor gaming is vandaag de dag een heel stuk goedkoper. Momenteel liggen ze vanaf 849 euro in de winkel voor een versie met GTX 1650, of 1249 euro voor een versie met GeForce RTX 3050 Ti. Dat klinkt niet gek voor een super dunne, super lichte laptop waar je ook nog een spelletje op kan spelen. Maar is hij het waard?
De Flow X13 is een convertible, of een hybride zoals sommige dat noemen. Het is dus niet zo maar een 13” laptop maar ook één waarvan je het scherm kan omklappen en waar een touchscreen op zit voor pen gebruik (pen niet inbegrepen). Het feit dat je een convertible met dikke Ryzen 7 of Ryzen 9 kan kopen voor minder dan 1000 euro is an sich al apart, maar het is de dedicated videokaart die het echt opvallend maakt. Dat zie je namelijk niet vaak in een laptop van ca 1.3 kilo.
Zo’n 13” form factor is natuurlijk niet voor iedereen, want los van het feit dat de GTX 1650 of de RTX 3050 Ti, we hebben beide getest, geen enorme game monsters zijn, zit je ook met je beperkte schermformaat. Gamen op een 15” of 17” is gewoon fijner, dus je overweegt deze laptop primair voor de draagbaarheid, secundair voor het gamen. Op de GTX 1650 variant kan je er van uit gaan dat de meeste lichte games soepel werken, maar echte AAA games kan je vergeten, games als Cyberpunk of Dying Light 2 is echt behelpen, zelfs op lage resolutie en lage settings. Games als Overwatch, Call of Duty op lagere settings, of Fortnite, is een ander verhaal en lopen keurig.
Het is daar waar de RTX 3050 Ti variant het beter doet. Deels omdat die een stuk krachtiger is, en deels vanwege Nvidia’s RTX-features. Vooral DLSS maakt een enorme impact op de zwaardere games, en daarmee worden games die DLSS ondersteunen spontaan wel soepel speelbaar. Praktisch de hele game line-up die we testen komt goed voor de dag, van Assassin’s Creed to God of War. Maar ook hier zien we toch kleine scheurtjes ontstaan die een dikke RTX 3060 laptop niet heeft: Dying Light 2 is zo zwaar dat je zelfs op 1080p low maar net aan soepel kan gamen. De meeste games gaan het doen, maar het is niet ondenkbaar dat de komende paar jaar een paar nieuwe games niet goed gaan draaien. Een dikke game laptop is dit dus wederom niet, maar voor een ultra portable is en blijft hij erg game-capable.
Toch zijn het vooral de basis elementen die de X13 tot een favoriet maken hier in huis. Lichtgewicht laptopjes voelen vaak kwetsbaar aan, of hebben een matig toetsenbord. Maar de X13 ziet er keurig uit, typt uitstekend, heeft een aangenaam touchpad en blijft in de regel ook goed koel en stil. Alleen tijdens intensief gamen komen de fans hoorbaar in actie, maar dat was onvermijdelijk.
Het 1200p IPS display dat op de meeste in Nederland verkochte modellen zit doet ook goede zaken. Je hebt bijna het volledige sRGB kleurbereik wat hem prima maakt voor web content creation, kleurkalibratie af fabriek is keurig, het contrast is zelfs uitstekend met 1835 tot 1, en de maximale helderheid is gemiddeld-ish met 333 nits. Niet echt voor buiten in de zon werken, maar afdoende voor in de schaduw of goed verlichte ruimtes. Het is ook een 120Hz touch screen, al zijn deze schermen niet zo rap als een dikke gaming laptop zou hebben.
Daarbij krijg je een Ryzen 7 of Ryzen 9 CPU die meer dan zat is voor pittige CPU taken, een accuduur van bijna 7 uur in productiviteitstaken en ca 8 uur 45 minuten in de netflix test. Dat zijn echt respectabele getallen.
Een feature waar ik een beetje mee in mijn maag zit is de XG Mobile optie van ASUS. Er zit een aparte aansluiting op voor specifieke externe GPUs van ASUS, die ook als dock dienen. Geen vervelende zaak gezien de beperkte aansluitingen die een compact laptopje biedt; 1x Type-C en 1x Type-A is OK maar houdt niet over. Met zo’n XG Mobile heb je in één keer dikke RTX 3080 game prestaties als je thuis komt met je X13, en een hele zwik aansluitingen. Wij hadden zo’n unit bij de GTX 1650 Uitvoering, en dan heb je opeens echte high-end game prestaties. Prachtig.. in theorie.
Het probleem is echter dat die XG Mobile niet los verkocht wordt. En ook de X13 combo met zo’n XG Mobile GPU is nauwelijks ergens te vinden. Dat maakt het een feature die vermoedelijk ongebruikt gaat blijven. ASUS zou er goed aan doen deze los te koop gaan maken. Want in theorie tot Intel laptops zit hier geen Thunderbolt op, en is het dus ook geen optie om een 3rd party externe GPU behuizing met GPU aan deze toe te voegen.
Conclusie
De XG Mobile, RTX 3080 optie is dus een beetje een mooi weer show waar je in Nederland weinig aan hebt. Maar dat mag de pret niet drukken, want de Flow X13 is an sich gewoon een prachtige machine. En met de prijzen van vandaag, helemaal in een tijd waarin alles flink duurder is geworden, is het ook nog eens een hele redelijke machine om te kopen. Het is geen vervanging voor een dikke game laptop, maar als je een ultra portable laptop zoekt met keurige bouwkwaliteit, goede accuduur en game-prestaties waarmee je alsnog een aardig potje kan spelen heb je hier een goede koop aan.
Interesse? Kijk dan even bij Bol.com waar de Flow X13 momenteel lekker scherp is geprijsd.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)