ASUS ROG Chariot X Review


De ASUS ROG Chariot X is een nieuwe gaming chair in het hogere segment: denk aan fancy materialen zoals carbon en extratjes zoals een hoogte verstelbare hoofdsteunen en RGB verlichting. Voor een bescheiden 700 euro krijg je het genoegen om je achterwerk in deze chariot te parkeren, wij deden dat alvast voor om te kijken of hij die moeite en investering waard is.


ASUS ROG Chariot X Design en Overzicht


Zoals praktisch alle game stoelen tegenwoordig staat de ROG Chariot X binnen een paar minuten klaar voor gebruik als je een electrische schroevendraaier bij de hand hebt, of een paar minuutjes meer als je de meegeleverde tools wilt gebruiken. En eenmaal opgezet is het wel een opvallend stoeltje. De basis vorm is niet enorm anders als menig andere stoel. De ROG variant is irelatief comfortabel gevormd, dus niet overdreven sportief in het zitvlak, met enkel de zijsteunen die wat sportiever om je heen zitten.




Een bekende vorm eigenlijk, maar het totaalplaatje is toch duidelijk anders. Flink carbon achterop, een groter dan gebruikelijke memory foam rugsteun, de nodige extra lijntjes, plus natuurlijk de RGB verlichting.






ASUS ROG Chariot X Pluspunten


Als je een stoel wilt met een extra opvallende uitstraling ben je hier in elk geval aan het goede adres. Het past bij tal van andere ROG producten waar “mag het een onsje meer zijn” wel van toepassing is. Rode straps achterop, flink wat belettering, het is allemaal net wat opvallender. En dat vinden we geen minpunt in een overvolle markt waarbij het verschil tussen stoelen soms niet te zien is.


De uitstraling wordt aangevuld met de RGB verlichting. Die is keurig weggewerkt en gebruikt een (zelf aan te schaffen) powerbank die in de pouch achterop past. Je hebt een groot RGB logo achterop, en voorop heb je een RGB effect rond je neksteun. Met een normaal formaat zie je dat bijvoorbeeld als je voor een camera zit, zij het dat de hoofdsteun dan deels ervoor zit. Ben je net als ik 1m96 dan komt de hoofdsteun boven het RGB effect maar valt die grotendeels weg achter je schouders.



Aan flexibiliteit echter geen gebrek. De kinderen (1m45 en 1m74) komen hier goed uit, ik zit er met 1m96 ook uitstekend op en alles wat er tussen in zit kan ook goed uit de voeten. De verstelbare hoofdsteun, een zeldzaamheid in dit soort stoelen, helpt daar ook zeker bij; bij de meeste stoelen die wij hebben getest beland de hoofdsteun in de prullenbak. De niet al te sportieve zit geeft ook ruimte voor mensen die graag één been omhoog halen, of als je juist wat steviger bent. Het is geen echte XXL stoel voor gebruikers van 1m95+ en dan 130kg plus, maar van klein tot een beetje fors kan dit een allemansvriend noemen. Ook de verstelbaarheid van de armsteunen is fijn, dit zijn de wat luxere modellen die alle kanten op bewegen, wel zo fijn.


Ook zijn er pluspunten voor het materiaal en de afwerking, die zien er uitstekend uit en de ventilatiegaatjes worden ook gewaardeerd op warme zomerdagen, dat maakt het net wat aangenamer dan volledig dichte stoelen. ASUS zelf heeft het over een duurzamere variant dan op vorige stoelen, met een geclaimde levensduur van meer dan 5 jaar.


ASUS ROG Chariot X Minpunten


Dat brengt ons mooi bij ons eerste minpunt. Mooie claims over de levensduur van materialen heb je niet zo veel aan als gewoon een harde garantie, ASUS specificeert echter geen details waardoor de standaard 2 jaar garantie van toepassing lijkt. Niet ongebruikelijk op een stoel overigens, maar als je met claims te koop loopt verwachten wij dat je die ook gewoon hard maakt. Kortom: Als je wil dat we daar écht waarde aan hechten zet dan duidelijk een langere garantieperiode op je productpagina.


Inhoudelijk storen alleen de standaard wieltjes mij. Skate wheels zijn enorm veel fijner en nauwelijks duurder. Het is een ideale feature om jezelf mee op te laten vallen tussen de honderd andere stoelen. Zeker in geval van de ROG variant die met een prijskaartje van 700 euro wel echt enorm (understatement) aan de prijs is. Daarmee hikt hij tegen serieuze ergonomische stoelen aan, alternatieven die echt leer gebruiken, of alternatieven die er in de praktijk nauwelijks voor onder doen en hooguit wat minder opvallend zijn voor aanzienlijk minder geld. De realiteit is dat je voor 300-400 euro een stoel hebt die grofweg even goed kan zitten, of voor 500-600 euro heb je ook andere premium stoelen met hun eigen voordelen, denk aan de nieuwe TC500 Luxe (Waar ik momenteel ook mee bezig bent) die materiaaltechnisch nog iets mooier is. Een ROG premium komt ROG fans vermoedelijk nooit als verrassing, wellicht is het juist de onbereikbaarheid voor velen die het extra interessant maakt, maar dan zeg ik: zet dan als A-merk ook alle puntjes op de i zodat die premium koper zich ook op elk vlak verwend voelt. In dit geval: mooie skate wheels die wij zelf voor zo’n 25 euro maar hebben toegevoegd, het meeleveren van een powerbank, een ongegekend goede garantie, of wat dan ook “meer” wat je bij anderen niet ziet.




ASUS ROG Chariot X Conclusie


Een mooi product, een degelijk product, één die net wat opvallender is dan gebruikelijk en de nodige extra features heeft om mee op te vallen, maar één waar ook een fors prijskaartje aan hangt. Het is een zin die je op praktisch de hele ROG lijn kan toepassen en de ROG Chariot X is daar geen uitzondering op. In hoeverre de prijs een overweging is wisselt een beetje per product, soms iets meer, soms iets minder. In mijn optiek in dit geval met een stoel van 700 euro waar je voor 300-500 echt hele degelijke kan scoren is de overweging iets nadrukkelijker aanwezig, zelfs als het resultaat er mag zijn.

Ik had graag skate wheels gezien en ik zou graag zien dat de garantie de marketing claims volgt, twee punten die voor deze prijs genoeg zijn om ze van de hoogste award af te houden; premiums hebben we vrede mee, maar zorg dan dat je ook dat laatste stukje extra biedt. Maar tegelijk is dit wel één van de dikkere, meest opvallende, stevig uitgevoerde stoelen die ook nog eens voor de meeste maten goed gevormd is. De Great Value award is weliswaar ver te zoeken, maar als je deze op het oog hebt voor zijn looks en de prijs geen bezwaar vindt dan staat je wel een uitstekende ervaring te wachten:


em>Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.