ASUS ROG Chakram review
Vroeger kon een muis voor mij niet groot en zwaar genoeg zijn. Niks “hybrid” grip, of clawgrip met opgetrokken vingers, ik wilde gewoon een muis die lekker in de hand lag terwijl ik relaxte. Tegenwoordig zie ik dat zelf wat anders, maar ik weet dat menigeen nog sceptisch kijkt naar mijn suggesties dat je voor FPS games echt kleinere en lichtere muizen wil. Maar niet iedereen wil dat, en zeker niet iedereen speelt dat.
De ROG Chakram is een muis die eigenlijk ouderwets groot is. Ergonomisch rechtshandig, 122 gram (niet eens heel zwaar overigens) en met een focus op een berg features in plaats van alleen maar klein en licht. Prijskaartje? 169 euro. We zoeken uit of hij dat waard is.
Met zijn 133mm lengte, 77mm breedte en 43mm hoogte is de Chakram best fors, grote handen tot zo’n 21cm kunnen de vingers uitstrekken en nog niet over de muis heen hangen. Niet zó fors als de oude Spatha, dat was praktisch een meme, maar dat de focus op de grote hand ligt wordt duidelijk. Helemaal wanneer we zien dat zijn opvallende focus feature, de joystick in je duimgebied, voor kleinere handen nauwelijks bereikbaar is.
Ondanks dat ze niet alle plastic delen kneiterdik hebben gemaakt, we hoeven ook geen muis van 150 gram, is de bouwkwaliteit toch wel een plusje. Zeker als je de top cover eraf haalt en ziet hoe hij van binnen in elkaar steekt. Goed, daar zie je in gebruik niets van, maar het is toch wel een stukje (over?) engineering. Leuk gedaan is de plek om je dongle te bewaren, en je kan het ROG logotje ook door iets van jezelf vervangen als je de meegeleverde “lege” cover zelf bestikkerd.
Ook een plus zijn de knoppen zelf, die voelen uitstekend omdat ze strak op de switches ziten, en zoals we Asus vaker hebben zien doen kan je ze ook nog eens zelf vervangen mochten ze kapot gaan. Je krijgt er zelfs twee nieuwe bij. De joystick is ook aan te passen (lange/korte stick), of af te sluiten met een dicht dopje als je hem niet wil gebruiken. Scrollwiel is ookweer een fijn ding; niet te zwaar, wel nauwkeurig. Alleen de duimknoppen vind ik opvallend: voelen prima, maar maken een luid plastic geluid.
Over de sensor hoeven we het nauwelijks meer te hebben, budget muizen uitgezonderd, en dat is de Chakram zeker niet. Op dat vlak, en op de snelheid in draadloze modus, valt er niets om over te klagen. Alleen minimale button lag van 12ms die ASUS in hun software aangeeft is echt een ding: waarom? Ik snap dat dit geen FPS muis is, maar waarom kan dat geen 4ms zijn? De geclaimde accuduur van 79 is natuurlijk ook even een dingetje, want met alle RGB aan zal je blij zijn als je 2 a 3 lange nachten eruit haalt. Maar goed, daar heb je Qi draadloos laden voor, of je kan hem aan de USB Type-C kabel ‘fast chargen’, 15 minuten voor 12 uur speelplezier, zonder RGB dan. De optionele Bluetooth modus is ook een mooie extra, maar die wil je niet gebruiken om te gamen: BT voelt al-tijd traag.
De grote vraag is echter voor wie deze muis dan is. En dan kijk je meestal toch als eerst naar de meest opvallende feature, in dit geval de duim joystick. En in eerste instantie vond ik het maar een beetje een gimmick. Hoe veel games profiteren nu van een analoge stick? Althans, op de zijkant van je muis. Maar niet alleen is het wél iets wat jij wellicht handig kan vinden voor je race game of flight sim, en technisch gezien ook goed werkt, ze hebben er ook over gedacht hoe ze hem breder inzetbaar kunnen maken. In de digitale modus kan je hem als vier digitale acties inzetten: omhoog, omlaag, naar voren of naar beneden. Zo kan je er in andere games, MMOs bijvoorbeeld, flink meer acties aan binden. ASUS zelf heeft het over FPS games waar je soms ook wel wat extra binds kan gebruiken, maar met dit maatje plus de button delay? Ik zie het niet gebeuren. Dus ASUS, trek die button response strakker, en zorg meteen dat je software op feature vlak kan tippen aan Logitech, Razer, of Corsair, want momenteel is dat nog niet het geval. Zo wil ik graag het aantal DPI profiles beperken.
Conclusie
Reviewen betekent dat je de doelgroep van het product weet te vinden. Dat ik zelf momenteel vooral in de FPS games zit betekent niet dat elke muis voorbij de 100 gram “slecht” is: geen muis is ideaal voor elk doeleinde. Maar laten we dan een paar doeleinden objectief afstrepen: 1) Iedereen met handen korter dan ca 19 cm (of je hebt een lange duim) zal hem te groot vinden. 2) Fanatieke FPS gamers vallen af ivm het gewicht van meer dan 120 gram. 3) Alle vormen van online competitive gaming vallen eigenlijk af ivm de button response. 4) Veee(ee…)eeel gamers vallen af vanwege de prijs van 169 euro. Vooral 3 en 4 samen vind ik een bezwaar, want hoewel ik graag geloof dat écht fanatieke gamers willen investeren in iets ultiems, verwacht ik dan wel dat juist de response dan ook ultiem is.
Eigenlijk springt Asus dus een niche in door hem lekker groot te maken, maar maakt de niche vervolgens nog flink kleiner met de nadelen. De “grote muis niche” kan ik gezien het aantal kleine en middelgrote muizen zeker wel waarderen. Ik weet zelf nog hoe vervelend ik het vond dat écht handje-vol muizen voor grote handen niet bestonden. Daarbij is het ook fijn dat hij van binnen stevig in elkaar zit, fijne switches heeft en een goede sensor, en een andere berg features kent (vervangbare switches, draaghoesje erbij, logo aanpasbaar, Bluetooth voor bij de laptop). Ook de joystick zal een select gezelschap blij maken, zonder de rest meteen buiten te sluiten door te zorgen dat de digitale modus ook goed bruikbaar is. Maar maakt Asus de doelgroep van de Chakram zo niet té klein?
Uiteindelijk zijn het zoals vaker voordelen die je moet afwegen tegen wat pittige overwegingen. Er zitten een aantal mooie voordelen aan, unieke zelfs, maar ik vermoed dat voor veel gamers de nadelen te zwaar wegen. Ik vind het er ook té veel voor een eenzijdige aanbeveling, de Chakram duikt echt een hele beperkte niche in. Dat hoeft natuurlijk geen bezwaar te zijn, want mocht jij net een lekker grote, fysiek indrukwekkende muis zoeken en speel je games die niet milliseconde gevoelig zijn maar wél van een analoge joystick kunnen profiteren, dan heb je hier wel een muis die daar uitstekend op aansluit.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)