ASUS ProArt B550-Creator Review quickie


Grote namen, waaronder ASUS, weten dat ze het zich niet kunnen veroorloven om matige moederborden op de markt te zetten. Het gevolg is dat het gros van de recente Intel en AMD borden technisch eigenlijk gewoon helemaal prima zijn, en het enige wat jij hoeft te doen als eindgebruiker is bepalen welke features en aansluitingen je nu echt nodig hebt, welke looks je tof vindt, en/of welke prijs je acceptabel vindt. Waarbij uiteraard meer features en betere looks de tegenpool zijn van een gunstige prijs.

De meeste moederborden proberen daar een balans tussen te vinden, en dan zijn er moederborden met een specifieke, unieke insteek, en daar is de ASUS ProArt B550-Creator er één van. Met een prijskaartje van 300 euro gaat hij niet achter de mainstream B550 koper aan maar achter een bepaalde niche en daar gaan we het vandaag over hebben.


Niet dat de ProArt B550-Creator een bord is dat visueel gezien niet mee kan, er is eigenlijk weinig mis met de grotendeels zwarte uitstraling aangevuld met wat gouden details. De doorzichtige IO cover is wel een opmerking waard, die is opvallend anders, maar dat is niet wat je bij dit bord zal brengen.




Waar het om draait is het feit dat dit bord een paar features heeft die uniek zijn. Een aantal, zoals het feit dat dit het enige B550 bord is met een dubbele multi-gig LAN aansluiting vind ik wel heel erg niche, maar het feit dat dit het enige B550 bord met Thunderbolt is is wel uitzonderlijk. Je krijgt maar liefst twee Thunderbolt 4 poorten plus een DisplayPort in om beeld via TB door te sturen. Nu AMD de krachtigste multi-core processors op de markt heeft maakt dat ze aantrekkelijk voor serieuze workstations, en Thunderbolt kan dan best handig zijn. Overigens bestond Thunderbolt 4 wel op een select aantal X570 borden, maar die waren nog duurder, wat de B550-Creator een relatief betaalbare oplossing maakt. Vergeet ook niet dat Thunderbolt implementeren een prijzig grapje is.


Los daarvan heeft ASUS nog een paar punten in huis die voor hun uniek zijn, zo hebben ze een enorm uitgebreide bios met wat opvallende workstation-esque features zoals USB port management, maar ook een aantal van de van origine meer gaming features die ook in een professionele omgeving best handig kunnen zijn, zoals de AI Noise Cancellation om achtergrondgeluid uit zowel jouw microfoonopname te filteren als uit die van je gesprekspartner.

Uiteraard moeten we de basis ook niet vergeten, en die is grotendeels goed. Zo is dit bord voorzien van een stevige 12+2 phase stroomvoorziening die ook aan een dikke 5900X geen uitdaging gaat hebben. En met 7 fan, 2 RGB, 1 aRGB, 2 Interne USB 2.0 headers, 1 interne USB 3.0 header, 1 Interne Type-C header, 2 M.2 slots (met heatsink), 4 SATA poorten en 8 USB poorten hebben de meeste gebruikers vast genoeg.


De stroomvoorziening kan ook prima met een dikke 16-core overweg.

Toch steken een paar dingen op dat lijstje. Het bord heeft tenslotte een duidelijke creator focus, en als “creators” weten wij uit ervaring dat je juist op gebied van opslag en USB nooit genoeg kan krijgen. Ik had dus eigenlijk wel een derde M.2 slot verwacht, of nog twee extra USB poorten. Ook de 4 SATA poorten zijn opvallend laag, al heb ik een vermoeden dat die twee Thunderbolt 4 poorten gewoon zo’n druk op de beschikbare bandbreedte zetten dat het wel ten koste moet gaan van USB en opslag. Het zijn echter wel dingen om even over na te denken voordat je je helemaal blind staart op de Thunderbolt poorten.


Conclusie


Om de ASUS ProArt B550-Creator een one-trick pony te noemen is wat oneerbiedig, het is tenslotte een degelijk bord met een solide basis die voor menig werkpaard (inclusief Ryzen 9 CPU) ruim voldoet, aangevuld met de typische mooie ASUS bonusjes zoals een fijne bios en wat extra software features (zoals AI Mic). Maar je koopt dit bord niet voor de dikke-looks-per-euro het is wel degelijk die one-trick die je richting dit bord zal sturen: 2x Thunderbolt 4.0.

Hou er wel rekening mee dat hij in sommige andere opzichten, zoals het aantal M.2 slots (2), SATA poorten (4) en USB poorten (8) redelijk mainstream is en niet “ultiem creator”, de reden dat Editor’s Choice hier niet op zijn plaats is, maar zolang die features voldoen voor jouw doeleinden is dit bord een mooie weg naar Thunderbolt in je AMD rig.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.