ASUS Prime X570-Pro review
Van Asus bekeken we al de ROG Crosshair VIII Hero en de ROG Crosshair VIII Formula, twee beesten van borden die duidelijk een eigen doelgroep aanspreken als geen ander. Maar wat doet Asus deze X570 in de middenklasse? De vraag van vandaag: Weet Asus ook op een iets meer bescheiden prijspunt een echte indruk achter te laten?
Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:
Bouw en features
Bij de eerste indruk wel, want de Prime X570-Pro zoals het bord voluit heet kiest duidelijk een andere kleurstelling dan het gros van de andere borden dat hier ligt. Zwart PCB met witte en zilveren details is natuurlijk Prime eigen, en het is leuk te zien dat ze deze generatie de Prime weer iets dikker hebben gemaakt. Ik krijg er een beetje de oude Z170 Deluxe vibes van, een dat is een compliment.
Kijken we echter van wat dichterbij, dan moeten we wel zeggen dat Asus hier een beetje zuinig is geweest met het plastic. Het oogt prima in een case, maar als je er aan zit dan is het fysiek een stuk minder indrukwekkend dan wat we op hun luxere borden zien, of wat bijvoorbeeld Gigabyte of ASRock voor een vergelijkbare prijs verkoopt.
Stroomvoorziening is… eh.. interesting. We zien fabrikanten vaak kiezen voor doublers, of gewoon meer phases, en Asus zien we vaker kiezen voor twee power stages op een phase. Dit is volgens mij echter de eerste keer dat we ze drie per phase zien toevoegen. Vier phases, maar met 12 power stages om dik te lijken voelt bijna als slechte marketing, maar is eigenlijk helemaal geen gek idee. Een dergelijke setup kan, net als bijna elk ander X570 bord, een aankomende 16-core Ryzen 9 3950X tot het uiterste pushen. Kortom, meer is niet nodig. Wil je een keer echt diep in die setup duiken, de video’s van Actually Hardcore Overclocking zijn dan een ‘leuke’ manier om een half uurtje aan te spenderen.
Ter info: de X570-F heeft dezelfde VRM layout.
Let wel op dat mocht je voor een APU gaan dat de soc vrm niet heel dik is. I know, geen hond die hier een 3200G of 3400G serieus op gaat draaien en we gaan het bord er niet op afrekenen, maar hou het in gedachten.
Wat interne aansluitingen betreft zien we een lijstje wat ongetwijfeld voldoende is voor de meeste builds: 7 fan headers, 2 RBB, 1 aRGB, 1 USB 3.0 en Type-C intern, 2x M.2, 6x SATA, basic troubleshooting LEDS en een simpele power knop, en een high-end audio chip. Desondanks moeten we daar kritisch over zijn, want hoewel het ‘vast vaak voldoet’ is de realiteit dat alternatieven, soms flink goedkoper, dat gewoon beter doen. Voor bijna 300 euro vind ik het lastig te accepteren dat die 2e interne USB 3.0 header weg is bijvoorbeeld.
Achterop: Acht USB totaal lijkt mij prima. Leuk dat integrated IO shield in het wit-zilver overigens.
Testresultaten
Setup voor gestandaardiseerde vergelijkende test:
– AMD Ryzen 7 3700X
– AMD Wraith MAX
– 2×8 GB G.Skill FlareX DDR4 3200MHz C14
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 860 PRO SSD
– Windows 10 Pro x64 (1903)
Zoals eigenlijk te verwachten was ontlopen de prestaties van de verschillende borden elkaar nauwelijks. Gigabyte zien we iets achter lopen in de geheugen benchmark, maar daar blijft het bij.
Overzicht aansluitingen
Overzicht prijzen
En nee, RGB ontbreekt natuurlijk ook niet:
Conclusie
Eén ding heeft Asus al enkele generaties weinig concurrentie in: de RGB software. MSI doet dat… aardig, Gigabyte net acceptabel zolang je het simpel houdt, en de ASRock software .. don’t get me started. De Asus bios is en blijft ook gewoon heel fijn, waarbij ik wel moet opmerken dat de concurrentie op dat vlak grote stappen maakt en dat de verschillen voor de meeste mensen (fanatieke oc’ers die toch een high-end bord pakken) allemaal weinig uit maakt. De Asus traditie is om daar een premium prijs tegenover te zetten, en de Prime X570 Pro volgt ook traditie natuurlijk keurig.
Maar wanneer we het over een moederbord van bijna 300 euro hebben, zelfs in de wetenschap dat X570 allemaal prijzig is, verwachten we op alle fronten een heel goed totaalplaatje. Het argument ‘de software en bios ervaring’ is beter begint wat dun te worden als we andere concessies zien. Zeker wanneer we zien dat vooral Gigabyte op puur hardware vlak meer biedt en de hier en daar zichtbare besparingen op deze Prime Pro niet maakt. Voorbeelden: Betere RGB software of niet, één aRGB header beperkt het voordeel daarvan, net als dat het ontbreken van een tweede interne USB 3.0 header voor cases met vier USB 3.0 poorten voorop eigenlijk onacceptabel is; het is pijnlijk dat de veel goedkopere Aorus Elite die dingen gewoon wel heeft. Ik snap natuurlijk dat elke fabrikant zijn best doet om de iets duurdere modellen niet onderuit te trappen omdat goedkopere opties al alle toeters en bellen hebben, dat doen ze allemaal, maar daar zal jij als koper uiteindelijk niet om geven en het is mijn taak om jou duidelijk te vertellen dat dat hier het geval is.
Waar komen we dan uit met de Prime X570-Pro? Naast dat Asus’ eigen Node aansluiting voor het aansturen van OLED displays opaankomende ROG (of partner) cases nog een uniek voordeeltje kan zijn eigenlijk vooral de uitstraling, want de zwart-wit kleurstelling met de nodige ‘dikke’ elementen erop is iets wat deze serie anders maakt dan de alternatieven. En een heel gek argument vind ik dat niet eens, want juist de looks van je totale systeem is belangrijk tegenwoordig en de reden dat tal van mensen een vermogen uitgeven aan leuk ogende extra’s.
Al met al is de Prime X570-Pro een degelijk, objectief prima en vooral visueel mooi moederbord, en (zoals de meeste X570 borden in dit segment) prima aan te raden als hij goed op je wensen aansluit, maar hij is simpelweg te duur voor de hoogste onderscheidingen en objectief niet zo sterk een aanrader als bijvoorbeeld de ROG Strix X570-F voor een paar tientjes meer.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)