Op dit moment is de ASUS ROG Strix GTX 1070 de tweede GTX 1070 hier in huis, hopelijk spoedig meer. De grote vraag voor zij die de MSI review hebben gelezen zal zijn welke van de twee ‘beter’ is. Bij de GTX 1080 toonden beide kaarten hun sterke en minder sterke punten. De ASUS zette gemiddeld genomen vanuit de fabriek miniminimarginaal hogere prestaties neer, maar die enkele FPS verschil had je in de praktijk lastig ervaren. Bij de GTX 1070 zien we de hogere snelheid op papier echter niet vertaald naar hogere prestaties zoals bij de 1080 het geval was (overigens ook bij de 1060), waardoor de MSI gemiddeld nipt voor blijft, al zijn de verschillen wederom praktisch gezien dus niet zo relevant. Net als bij de GTX 1080 zagen we dat de Asus de fancurve wat aggressiever heeft afgesteld, iets wat ik bij het hoofdstuk mbt geluidsproductie al had aangehaald, maar waardoor de kaart dus wat meer hoorbaar is onder load. Geluidsproductie in idle is uiteraard gelijk gezien beide ventilatoren laten stoppen.
ASUS wijkt ook af van de 3x DP 1x HDMI 1x DVI opstelling die standaard is met één DP minder en één HDMI, wat voor VR users (één HDMI voor je headset, één voor je monitor?) wellicht een voordeel is, maar als je drie DP schermen hebt wellicht een nadeel. De MSI is iets korter, de ASUS iets smaller, maar beide passen in het gros van de game pc cases, dus ook dat is onbeslist. Wat de ASUS wel als unieke extra heeft: twee ventilator headers direct op de grafische kaart, iets wat wellicht handig uit komt en op zich best een aardige feature is. ASUS besteedt verder nog aandacht aan het feit dat zij, volgens hen, als enige GPU bouwer het productieproces volledig geautomatiseerd hebben, wat voordelen moet hebben voor de kwaliteit en het verbruik van dat proces, maar vanuit een reviewer point of view kan ik daar natuurlijk weinig van aan de tand voelen.
Het grote gevecht lijkt dan wederom aan te komen op gebied van uitstraling en de prijs. Uitstraling is subjectief, maar hoewel beide kaarten m.i. heel dik zijn om te zien heeft de ASUS wel één duidelijk voordeel: de kaart zelf bevat geen gekleurde elementen, maar enkel de RGB LED, terwijl de MSI overwegend rood is en ook meeste andere concurrenten vaak iets van een kleurtje gebruiken. Zodra je een niet-rode build wilt maken is de keuze vermoedelijk snel beslist in het voordeel van ASUS welke zich daadwerkelijk even eenvoudig laat passen in een wit, groen, blauw of welke andere kleur build dan ook. In een zwart/rode build zullen de meningen ongetwijfeld uiteenlopen, maar ASUS scoort met hun inzetbaarheid.
Het voornaamste minpunt van deze ASUS blijkt uiteindelijk de prijs. De ASUS ROG Strix GTX 1070 OC is een stukje duurder dan de meeste concurrenten, waaronder de genoemde en eerder geteste MSI Gaming X, terwijl de verdere voor- en nadelen (looks, extra features, koeling-stilte balans) best in balans zijn waardoor de prijs zwaarder gaat wegen. Je zou je (goedkopere) niet-overclock versie kunnen nemen en zelf gaan overclocken, de kans is tenslotte groot dat je die factory-oc wel inhaalt, maar er is geen echt goede verklaring voor de (overigens niet extreme) meerprijs.