ASUS AX6100 WiFi System review


Mesh WiFi systemen hebben we vaker besproken, meer dan 20 verschillende systemen hebben we de afgelopen jaren getest, hertest, en nog eens hertest. Binnenkort volgt daarvan een uitgebreide video waarin ik wat meer in ga op het concept en de vele voor- en nadelen. Er is echter één mesh systeem dat opvalt vanwege de aanwezigheid van WiFi 6, en dat is de ASUS AX6100. Of voluit de ASUS AiMesh AX6100 WiFi System, of de RT-AX92U.

De voordelen van WiFi 6 staan niet ter discussie: hogere snelheden en vooral betere prestaties bij veel gelijktijdige verbindingen. Maar wat gebeurt er in de praktijk als je dat in een Mesh WiFi systeem zet en één fanatiekeling met een paar laptops en WiFi 6 clients aan het werk zet? Daar gaan we het vandaag over hebben. Deze set gaat momenteel voor ca 430 euro over de toonbank.


Wat is Mesh WiFi?


Mesh Wifi in a nutshell: dat je met behulp van een aantal verschillende units (ook nodes, satellieten of access points genoemd) verdeeld door je huis overal goed bereik haalt en goede snelheden. Uiteraard zonder kabels te trekken, één van de grootste bezwaren tegen een traditionele access point opstelling. Eén unit werkt als router, de anderen als nodes elders. In sommige gevallen (zoals hier) kan je je huidige router aanhouden als je dat wil, maar dat is optioneel.

Vergis je echter niet, hoe goed WiFi zich ook ontwikkeld heeft gaat er nog altijd niets boven een goede bekabeling als je huis dat toe staat.

Bouw en aansluitingen


Waar de meeste Mesh oplossingen elegante witte kastjes zijn, inclusief Asus’ eigen Lyra line-up overigens, zijn de nodes van de AX6100 een soort handzame versies van een Asus high-end gaming router. Uit-stekende antennes, agressieve lijnen, het is er één die gezien wil worden. Twee kastjes maken uiteraard het pakket.



Voorop zien we wat LEDjes en dat het een tri-band oplossing is, achterop zien we vier LAN poorten en een separate WAN poort (altijd fijn dat die los is), en aan de zijkant zien we zowel USB 3.0 als USB 2.0 poorten. Een beetje de line-up die je van een serieuze router ook zou verwachten.




Specificaties



Installatie en OS


De typische Mesh oplossing limiteert de features en maakt de installatie compleet leek-vriendelijk. Menig Mesh systeem heeft niet eens een web UI. De ASUS installatie is marginaal complexer voor de totale leek, het liefste doe je die toch gewoon via de web UI en pak je wat controle over je basale instellingen, maar gezien WiFi 6 vooralsnog een techniek voor iets-meer-ingewijden is dan totale leken vind ik dat dik prima. Ik verwacht dat de doelgroep geen problemen heeft met het vinden van de knop “add an AiMesh node” nadat je in de router bent ingelogd bijvoorbeeld.


Het positieve van de ‘ouderwetse’ web UI is dat je de volledige, uitgebreide router-UI van Asus tot je beschikking hebt met alle toeters en bellen die je daar verwacht. Die gaat soms net wat verder dan anderen: 3 gastnetwerken per band op kunnen zetten bijvoorbeeld, een AP mode om hem beter samen te laten werken met je bestaande router, uitgebreide VPN opties, firewall opties, uitgebreide logging en analyse tools,volledige controle voor ouders zowel via block lijsten als met tijd-controle voor je kinderen, plus nog wat extratjes zoals de ‘AiProtection’ bescherming en zelfs Alexa en IFTTT integratie als je dat wilt. De meerwaarde van elk van de features is afhankelijk van de situatie, maar het is gewoon overcompleet en dat kan voor de doelgroep geen kwaad.








Prestaties


Onze opstelling is al een tijd onveranderd. We testen nabij de router, zetten het tweede AP de verdieping daarboven en een eventuele derde unit (in geval van de AX6100 niet beschikbaar) op de 2e verdieping. We testen vervolgens de snelheid nabij de hoofdunit, nabij de eerste ‘hop’, en op de bovenste verdieping zowel met als zonder eventuele derde node.

Toen we met Mesh systemen begonnen was WiFi 6 er echter nog niet, het testen deden we dan ook met gewone WiFi 5 clients zoals de Killer 1535 en Intel Wireless-AC 9260 die je veel in laptops zag de laatste jaren. Omdat de kans klein is dat je al alles op WiFi 6 hebt hebben we hem ook met die WiFi 5 clients getest. Daar zien we direct dat de prestaties direct naast de eerste router unit erg goed zijn.


Pakken we echter een WiFi 6 client, dan zien we pas een echte stap vooruit en het eerste argument waarom je deze zou kunnen overwegen: flink snellere routerprestaties. In theorie zou dat nog hoger moeten kunnen, maar de daarvoor benodigde 160Hz bandbreedte werkt niet op deze set; je bent beperkt tot ‘slechts’ 80Hz. Nu is 160Hz niet zaligmakend, maar puur om de potentie te zien was het leuk geweest. Hoe dan ook, met meer dan 50% hogere snelheden nemen we voor nu genoegen.


De AX6100 toont zich dus een potente router naast andere Mesh routers. Maar hoe zit het met het Mesh bereik en de prestaties? Ook naast eerste node, die één verdieping verderop staat, zien we een uitstekende prestatie. Nipt beter dan de snelste WiFi 5 Mesh oplossing tot dusver.


Echter met de WiFi 6 client halen we geen significant hogere prestaties. ASUS is niet helemaal duidelijk in de specificaties, we zien enkel dat één 5GHz netwerk 4×4 is en de ander 2×2, maar het lijkt erop dat slechts één van de twee 5 GHz netwerken daadwerkelijk WiFi 6 is en die vervolgens als backhaul wordt ingezet; je client zit vervolgens gewoon aan dezelfde beperkingen als een WiFi 5 client vast. De prestatie is nog goed natuurlijk, maar niet zo extreem anders.

Op de tweede verdieping zien we echter serieuze problemen. Het lukt op onze vaste testlocaties niet om verbinding te stabiel te houden. We zien dat sommige Mesh systemen daar ook moeite hebben en veel verliezen, maar met de AX6100 houden we gewoon geen verbinding. Het lijkt erop dat het bereik door de tweede vloer simpelweg minder is dan vrijwel elke andere Mesh kit in de test. En ja, we hebben dit met verschillende clients getest en hertest omdat het een opvallend resultaat is. Uiteraard is dit één situatie, en gezien het bereik in line-of-sight heel goed is (we kunnen tot 40 meter testen zonder problemen, groter is de hal niet) vermoed ik dat er hier nog iets anders speelt. Hoe dan ook is de praktijk makkelijk samen te vatten: het werkt gewoon niet goed daar.


Wellicht overbodig, al leven we wel in 2019: het stroomverbruik van de AX6100 is per node net hoger dan de alternatieven. Bij gebrek aan WiFi 6 alternatieven kan ik er echter weinig van vinden.



Nog even over WiFi 6


Voor we afsluiten, nog wat opmerkingen met betrekking tot WiFi 6 in zijn algemeenheid. Allereerst: WiFi 6 is volledig backwards compatible. Om te profiteren hoef je dus niet allemaal WiFi 6 devices te hebben, maar één of twee is een goed begin.

En de grote vraag met innovatie is meestal: is het niet te vroeg om nu al in WiFi 6 te stappen? We hebben het er tenslotte pas net over. Eerlijk gezegd vind ik van niet. High-end desktop moederborden hebben WiFi 6 ingebouwd, telefoons met WiFi 6 zijn inmiddels op de markt en nemen toe in aantal, en ook nieuwe laptops komen rap met WiFi 6 uit. Niet vreemd, want de kosten van de chips zijn niet echt hoger dan oude WiFi 5 chips. Je huidige laptop upgraden met WiFi 6 kan ook prima voor een tientje of twee en dan is die extra snelheid uit de eerste grafieken toch best lekker!

Daarbij is de grootste winst van WiFi 6 vooralsnog lastig aan te tonen: WiFi 6 kan veel beter omgaan met veel gelijktijdige draadloze devices. Heb je over een half jaar een half dozijn WiFi 6 clients, dan moet dat verschil toch echt merkbaar gaan zijn (en hebben wij wat te doen). In de veronderstelling dat je een paar jaar met een router of Mesh oplossing doet vraag ik mij eerder af: wil je vandaag de dag nog wel iets kopen zonder WiFi 6? Althans als je niet op een paar euro let, zowel voor je netwerk als voor je clients; budget telefoons en laptops zullen voorlopig nog wel even op oudere tech draaien.



Conclusie


Met de AX6100 doet Asus iets unieks, namelijk het enige Mesh pakket zijn waar WiFi 6 in zit. Het eindresultaat is een product met een paar heldere voordelen, maar ook wat duidelijke nadelen die je echt moet weten. Allereerst is er de prijs, die is gewoon een stuk forser dan je typische Mesh systeem; ruim 100 euro meer boven een all-round uitstekende Orbi RBK50 vereist dat je iets bijzonders biedt.

De prijs zal niet iedereen deren, net als het iets hoger stroomverbruik, en de iets complexere firmware lijkt mij eerder een voordeel voor de prosumer doelgroep. Maar het feit dat het maximale bereik tegen valt is echter wel een serieus probleem. Op de tweede verdieping via één hop zien we met elke mid-range en high-end mesh kit een bruikbare verbinding, maar met de AX6100 hebben we geen bereik. Dat is uiteraard slechts één testopstelling, maar gezien het aantal geteste mesh kits dat daar wel werkt wel degelijk significant. Op zich zien we zelfs op 30 a 40 meter van de router nog een goede performance, dus de exacte oorzaak blijft een klein raadsel.

Asus zet er echter ook wat duidelijke voordelen tegenover: zit je met een typische WiFi 5 client binnen bereik van je primaire node dan presteert hij nipt beter dan de rest, heb je een degelijke WiFi 6 client dan benaderen de prestaties die van een Gigabit LAN verbinding. Foto- of video editten vanaf je NAS of File server gaat simpelweg een heel stuk sneller, en als je een Gigabit glasvezellijn hebt liggen zal je die prestaties ook waarderen. Ook zijn de prestaties nabij de eerste hop nog bovengemiddeld, al zijn het de prestaties nabij de hoofdnode waar we het echte verschil zien. En je bent natuurlijk iets meer future-proof; WiFi 6 devices komen er nu al hard aan.

De vraag is dus vooral waar jij naar op zoek bent. Puur WiFi dat ‘gewoon werkt’, of het beste bereik? Dan is dit te duur en respectievelijk niet goed genoeg en blijft de RBK50 koning van het gemak. Wil je een rappe WiFi 6 router voor je high-end laptop, en komt die tweede node goed van pas om nog een stukje van het huis (of appartement) met matige WiFi te overbruggen, dan valt er zeker wat voor de AX6100 te zeggen.

De AX6100 is o.a. te koop bij Coolblue. Op moment van schrijven voor 430, de scherpste prijs binnen Nederland.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.