Astro Gaming C40 TR Controller review


Je hebt controllers… en je hebt controllers. Een instapper kost je een BigMac Meal met een speeltje erbij, een standaard DualShock controller kost je een tientje of zes, maar wat als je wat bijzonders wilt? Dan kom je in de categorie van de Razer Raiju Ultimate, Scuf Impact, of de Astro C40 TR waar we het vandaag over gaan hebben. Al die drie kosten je pak ‘em beet 200 euro, dus dit stukje is voor iedereen die niet krap bij kas zit en gewoon dolgraag een controller wil die iets doet dat anderen niet doen. De vraag natuurlijk: wat maakt deze Astro Gaming C40 TR Controller (voor PC en PS4) dan bijzonder.


Unboxing


Veel centen, dus hoge verwachtingen. Om te beginnen wat de uitpak ervaring betreft. Prima punten voor Astro hier: mooie carry case, ingebouwde ruimte voor de extra knoppen, dongel en kabel zonder dat alles eruit valt als je hem opent.





De Controller


Prima punten eveneens voor de bouw en afwerking. De C40 is keurig gebouwd en afgewerkt, hij voelt zeker wat fijner en luxer dan de Scuf, maar zonder dat hij zo zwaar is als de Razer Raiju Ultimate. Waar de Razer merkbaar zwaar is, iets wat mij bevalt maar hem voor Nada onprettig maakt, is de Astro wat prettiger in balans. Hij oogt groter en is merkbaar breder, je handen zitten wat verder uit elkaar, maar hij is even bruikbaar voor de meeste handen als een typische Dual Shock controller, hij voelt alleen beter aan.


Het is vooral ook een mooie controller, met de nodige aantrekkelijke details en duidelijk wat aandacht aan het design. De layout van voren is typisch PS4. D-pad voelt goed, thumbsticks voelen goed met een strakke snap terug in positie. De knoppen rechts voelen in mijn optiek wat gewoontjes aan. Marginaal strakker dan de standaard Dualshock, maar niet significant anders. Wat dat betreft heeft Razer met hun clicky switches een streepje voor.



De key feature is de optie om de positie van de thumbsticks en d-pad te verwisselen. Oftewel je kan hem in een PS4-stijl met beide thumbsticks beneden en het d-pad helemaal links zetten, of Xbox-stijl met de d-pad links. Een paar schroefjes met de meegeleverde controller, en wisselen maar. Een mooie, vermoedelijk prijzige feature, maar in mijn optiek eigenlijk ook de minst relevante. In de praktijk kies je er tenslotte gewoon één en laat je het daarbij, en als je het mij vraagt met zowel Playstation als Xbox controllers maakt het eigenlijk maar weinig uit waar die knoppen zitten. Maar goed, laten we dat subjectief noemen.


Andere features zijn in mijn optiek interessanter. Twee extra programmeerbare knoppen achterop, hairtrigger switches om de triggers in te korten, en een switch on tussen twee hardwareprofielen te schakelen zonder tussenkomst van een PC. Allemaal goed uitgevoerd, hooguit mogen de sliders voor de kortere trigger iets stugger, ik heb ze een paar keer per ongeluk ingekort bij het oppakken van de controller.




Ook heb je de optie om wat kortere of langere thumbsticks te gebruiken. Subjectief wat fijner is, maar die optie kan geen kwaad. Net als dat het geen kwaad kan om holle of bolle thumbsticks te kunnen kiezen.


Specificaties



Software


So far so leuk, maar het ‘customisable’ gebeuren wordt pas duidelijk als we de software in duiken. Zoals gezegd heb je twee profielen waar je tussen kan switchen met een knop, al kan je er meer opslaan in de software.


Alle knoppen kunnen worden aangepast in de software die verder prima werkt, geen opmerkingen daarover. Maar je kan ook de curve van de thumbsticks aanpassen, van de triggers, en ook de rumble intensity aanpassen.





Wel interessant is dat de ingebouwde dac voor je hoofdtelefoon instelbaar is. Zo kan je zelf het geluid een beetje tunen door bijvoorbeeld wat bass toe te voegen, of wat sidetone voor je microfoon.


Praktische notes


De vorm en software is al besproken, maar er zijn wel een paar praktische punten die we niet kunnen negeren. De meest kritische is het feit dat je een PS4 niet aan kan zetten met de C40. Voor mij als primair PC gamer niet echt een ding, maar als je op de bank zit en je moet fysiek op de knop gaan drukken, een dualshock controller erbij pakken of je telefoon erbij pakken voelt dat toch als armoe op een 200 euro controller.

Positief is de accuduur, Astro claimt 12 uur, en in de praktijk kom je daar ook aan; dat is een paar uur meer dan de meeste controllers doen. Wel jammer is dan weer dat je de accuduur niet in de PS4 zelf kan zien. Maar goed, een knipperend ledje en piepje op je controller zelf lijkt mij voldoende.


Conclusie


Astro zet met de C40 een objectief een chique en mooie controller neer. Bouw en afwerking zijn heel goed, de balans is goed, hij is net wat breder in de hand zonder dat hij mensen met kleinere handen uitsluit, noch is hij zwaarder zoals de Razer zodat mensen die daar gevoelig voor zijn hoeven af te haken. Je kan de C40 eigenlijk aan iedereen geven en een positieve reactie over de look en feel verwachten.

Het bijbehorende prijskaartje is echter fors, heel erg fors. Mijn laatste Dual Shock kostte vier tientjes en de C40 kost je een vijfvoud. Daar krijg je wel flink wat features voor: de optie om de thumbsticks te verplaatsen, ze in te korten, de hair trigger optie, extra switches, uitgebreide software opties en zelfs de optie om de geluidsweergave aan te passen. Ook is de presentatie met hoesje en extra’s allemaal een stuk chiquer en de accuduur is wat beter. Maar toch, de meerprijs voor die features is niet misselijk, en op dat prijspunt ga je ook hardop vragen stellen: waarom kan je de PS4 niet aanzetten, waarom kan ik de accuduur niet inzien, welke features heb je echt nodig?

Onder de streep is de Astro C40 TR niet perfect, maar wel erg goed, fijn in gebruik en de vorm is makkelijk aan te raden. Het is vooral een kwestie van wat 200 euro is voor jou, voor de meeste gamers is een veel goedkopere (en nog dik prima) controller simpelweg meer dan genoeg. De strijd tussen de ‘betere’ controllers in dit segment is ook zeker niet gestreden met specifieke voor- en nadelen voor elke premium controller, maar als je niet op de centen hoeft te letten en deze C40 in je vizier hebt heb je er zeker geen verkeerde aan.

De Astro Gaming C40 TR Controller is te koop bij Bol.com voor 199 euro


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.