Astro A40 TR + MixAmp Pro Gen4 review
Astro is geen merk waar we om de haverklap een nieuw product van zien, maar liever bouwen ze voort op het succes van hun voorgangers. Ons onderwerp van vandaag is dan ook inmiddels de 4e iteratie van hun A40 headset, geflankeerd door een nieuwe Mixamp. Het zal een wat langere review worden, want we introduceren wat nieuwe tests! In mijn optiek echter wel de moeite waard om door te nemen.
Kosten? 279 euro voor de set. Voor de goede orde, de A40 is in tegenstelling tot de A50 een bedrade headset. De A40 TR + MixAmp Pro is verkrijgbaar in een PC+Xbox variant en PC+PS4.
Bouw en features
Wat design betreft vind ik dat de A40 het verdomd goed doet. Sure, smaken verschillen en wellicht vind jij hem wat te game-y, maar ik kan hier oprecht blij van worden. Net wat opvallender in design, zilvergrijze elementen, en hij voelt goed en degelijk aan zonder dat hij overdreven zwaar voelt. De verstelling vindt plaats op de metalen delen waar lijntjes je helpen onthouden hoe groot je hoofd ook al weer was. Het totale bereik is ook meer dan genoeg om van mijn forse hoofd tot die van onze kleine van 3 geen enkel probleem te zijn.
Een verwijderbare kabel is een plus, microfoon kan op beide kanten worden geplaatst, en de band bovenop is eveneens vervangbaar. De doelstelling is duidelijk : als er wat kapot gaat is het te vervangen.
De covers op beide oren zijn ook te vervangen, Astro heeft een flink assortiment aan mogelijke nieuwe covers, waaronder andere kleurtjes en specifieke clan tags.
Bekend van Astro is het systeem om ook de hele cups te vervangen. Die zijn magnetisch wat het leven wel heel makkelijk maakt, sommige cups zijn een drama om te vervangen, maar de kosten liggen daardoor wel hoger.
Eén van de focus features van Astro is de MixAmp, een volume controller, equaliser, voice mixer en tevens connect-hub. Geen gebrek aan aansluitingen daar: optical, usb, aux in, een stream port om het makkelijker te maken console te gamen en te streamen tegelijk met je Astro, en je kan er eventueel meerdere aan elkaar koppelen. De MixAmp is stevig, de knoppen voelen lekker aan, en hij ziet er verdomd goed uit. Zeker in het donker met de kleine ledjes in de controls, die bijvoorbeeld rood worden als je je mic mute. Dit is een ding dat ik graag op mijn bureau heb.
Modkit
Eén van de meer zeldzame elementen van de Astro A40 TR is dat hier een relatief open headset is. Langs de randen van de covers is hij open, en de zachte velour pads staan ook niet bekend om demping. Met de optionele modkit kan je de Astro echter flink veranderen. Niet alleen kan je een kleurtje kiezen, maar je krijgt dan nette faux lederen cups, nieuwe covers aan de zijkanten die voorzien zijn van een rubberen laag waardoor ze de omgeving afsluiten, een faux lederen hoofdband, en een noise cancelling microfoon.
Het hele beestje verandert compleet met de modkit. Uiteraard wat uitstraling betreft, ik vind de groene details zelf eigenlijk wel heel tof, maar ook wat geluid betreft. Oftewel, lees verder!
Software en praktijkervaring
Alvorens we naar het geluid kijken, eerst de applicatie. Die is redelijk spartaans. Je krijgt wat je verwacht, zoals een paar presets die je op de MixAmp kan opslaan, handig als je er mee op pad gaat (tot zover je deze joekel-headset mee wilt slepen), je kan je eigen presets maken, en de microfoon een beetje aanpassen wat niveau, side-tone en geluidsdemping betreft. Prima denk ik zelf, maar nu dat Logitech Astro heeft overgenomen hoop ik dat ze deze headsets in de G Hub van Logitech kunnen integreren die duidelijk meer gepolijst is.
Door naar het geluid dan maar, en dan heeft Astro de eer om de eerste headset te zijn op onze nieuwe testoptelling. Omdat audio een complex onderwerp is zullen we de komende reviews de invloed van deze objectieve tests met meet microfoons laten toenemen, maar we beginnen eerst met de resultaten te gebruiken om de ervaring te onderbouwen. Voor de duidelijkheid: ervaren en testen doen we met het standaard neutrale profiel, aanpassen naar eigen smaak kan altijd.
Gamen met de Astro A40 TR, even zonder modkit, begint verdomd goed. Hij zit lekker, ook als je grote oren hebt, en direct merk je dat hij aardig wat bass in huis heeft. Dat zien we ook duidelijk in de grafiek waar de lijn relatief vlak blijft in de lagere tonen.
Zetten we de Corsair Void Pro ernaast (bruine lijn), dan zie je duidelijk het verschil met een headset waar de bass snel afzakt. Maar ‘goede bass’ zegt niet het hele verhaal, want het is gewoon een headset die nergens echt iets tekort komt.
Het midden is ook relatief vlak, en dat hoor je ook. Mids bij gaming headsets zijn soms wat minder belicht, maar die komen hier goed voor de dag. Treble is echter wat minder strak en iets aangezet in het standaard profiel. Dat hoor je direct in games: voetstappen klinken net wat duidelijker wat fijn is in games, maar in muziek hoor je dat de highs wat aan de scherpe kant zijn. Muziek luisteren is prima natuurlijk op elke headset in deze klasse, maar de focus is overduidelijk gaming, en dan primair games waar de bass goed tot zijn recht komt: alles wat knalt klinkt gewoon verdomd goed.
Vooral voor esports titels gooit de Astro hoge ogen, want de sound stage en positiebepaling zijn echt heel goed. Deels te danken aan het open design wat gewoon een breder stereo beeld schetst dan je gemiddelde gesloten gaming headset. Het is één van de sterkste argumenten die we zien om de forse prijs te verdedigen. Als gevolg lekt er ook wel wat geluid, dus verwacht niet dat je omgeving niets hoort als je twijfelachtige filmpjes op internet kijkt, maar dat is een typische consequentie van een meer open design.
En dan wordt het interessant, want pakken we de modkit erbij en sluiten we de A40 TR af, dan zou je verwachten dat de gesloten setup (gezien de modkit covers de schelp afsluiten) meer bass aanwezig is. Het tegendeel blijkt echter waar (Modkit lijn is oranje):
Dat hoor je ook direct als je de A40 gebruikt. Met modkit wordt hij absoluut anders en ga je echt naar een meer typische ‘closed’ feel, maar je verliest eerder wat bass dan dat je wat wint. Eerlijk gezien zie ik de meerwaarde er niet van in.
Nog opvallender is dat wanneer we de covers helemaal verwijderen (gratis, ook leuk), de bass juist enorm toeneemt. In mijn optiek overdreven, maar leuk voor bass heads I guess. Mijn vermoeden is dat de ademruimte die ze daardoor krijgen genoeg is om de drivers lekker te laten dreunen. Je kan de bass dan iets dimmen voor een wat neutraler geluid, maar in mijn optiek blijven ze met de standaard covers het beste.
(Rode lijn is de A40 zonder covers op de zijkant)
Microfoon
Ook niet onbelangrijk: de Mic. Daar kunnen we kort over zijn, want die is gewoon erg goed. Prima stemgeluid, niet helemaal streamer kwaliteit maar over de hele linie gewoon heel goed en aangenaam. De modkit microfoon is duidelijk een stapje beter zodra je veel achtergrond geluid hebt, maar in mijn optiek niet voldoende om de totale modkit in één keer goed te praten.
Conclusie
De Astro A40 TR + MixAmp is een headset waar ik naar kijk en eigenlijk heel wild van word. Hij ziet er gewoon zo enorm goed uit, is goed gebouwd, heeft een goede mic, klinkt echt verdomde lekker en heeft een stevige bass in huis. Aansturing met de MixAmp is ook gewoon heel fijn, want er is nu eenmaal ‘iets’ luxers aan een basisstation met grote ronde draaiknoppen. Hij zit ook gewoon lekker: Comfortabel op het hoofd, comfortabel rond de oren, en dankzij zachte kussentjes en een half-open design ademt hij ook bovengemiddeld goed. Hij klinkt ook zoals een open headset hoort, met een geluid waarvan je oprecht denkt dat het in de kamer om je heen plaats vind en een ver bovengemiddelde positionering betreft. Kortom: gewoon heel goed.
Echter, hij is ook ‘gewoon heel prijzig’. Voor 279 euro heb je de (gesloten) A50 die volledig draadloos is, en ook de Arctis Pro Wireless die met zijn basisstation een sterk concurrerende featureset biedt en er ook ‘verdomd sexy’ uit ziet. De geluidskwaliteit van de bedrade A40 ligt er wat boven, maar draadloos heeft in mijn optiek ook duidelijk meerwaarde. Daarbij moeten we ook niet vergeten dat er veel, heel veel goede bedrade headsets zijn die een stuk minder kosten, denk aan de Sennheiser GSP 600 (die dan wel weer de mixamp mist). Laten we dus niet doen alsof deze headset de markt op zijn kop zet en dat er er niet gewoon tig andere uitstekende opties zijn voor dit geld, maar als je deze uit het rek pakt dan moet het wel héél gek lopen als je diezelfde avond nietenorm gelukkig thuis zit te gamen.
Wat mij betreft mogen meer fabrikanten open headsets maken, want dat element maakt deze Astro A40 TR toch net even anders dan de rest. Daarmee zeg ik tegelijk ook dat de modkit a 65 euro geen logische accessoire is. Als je echt veel naar luide LAN parties gaat dan valt er wat voor de demping te zeggen, maar voor typisch thuis gamen klinkt de A40 TR beter als je hem in de standaard configuratie houdt, en zijn de verschillen in de microfoons tussen de standaard optie en de modkit mic te klein om het er serieus over te hebben. Wil je puur voor de looks andere covers op je A40 zetten zoek dan naar covers die de A40 TR open houden, dus zonder de rubberen strips rondom zoals op de modkit covers zitten.
Over vernieuwingen gesproken, Astro mag onze vernieuwde gouden Editor’s Choice award mee naar huis nemen. Want los van de stevige prijs en geen gebrek aan stugge concurrentie behoort deze A40 alsnog tot de objectief beste gaming headsets in de markt.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)