Uitpakken! De ASRock Z97 Extreme 6 komt in een flinke, en vooral ook chique verpakking. Een handsvat, bovengemiddeld stevig karton, duidelijk een luxe productje.


In de verpakking vinden we een handleiding, een handleiding voor de software, en uiteraard ook de driver-CD. Een SLI bridge wordt meegeleverd, en ook schroefjes voor de 2 M.2 SSD’s zitten erbij. Het I/o Panel is zwart uitgevoerd, en we krijgen er 4 SATA kabels bij meegeleverd.


Één kabeltje valt eigenlijk extra op, de HDD-saver kabel. Deze voedt niet alleen 2 harde schijven (scheelt weer een dikke kabel uit je voeding), maar zo kunnen we straks ook naar wens de harde schijven geheel uitschakelen.


Het bord zelf is indrukwekkend. Een mooi zwart PCB met blauwe elementen. Ik vind het een ‘schoon’ bord om te zien, dus niet te veel clutter.




De elementen rondom de processor zien er uitstekend uit, en de flinke heatsinks mogen er wezen.








Hoewel 160 euro nog niet echt high-end is, hebben we toch een zee aan echte high-end features. Een bios-switch voor de 2 biossen, een reset- en aan/uit knop direct op het moederbord. Ook de LED display komt goed van pas in het geval van problemen, hier kunnen we namelijk foutcodes aflezen. De HDD saver sticker zit over de aansluiting waar dat kabeltje van zojuist in gaat.


ASRock heeft gekozen voor PCI-E sluitingen die zichzelf vast zetten, en eenvoudig los komen. Ik vind deze beter dan de schuivende sluitingen, welke bij veelvuldig GPU wisselen de geest geven.


Ook de aansluitingen aan de achterkant niet vergeten. Eigenlijk ontbreekt enkel VGA, maar ik vermoed dat niemand dat gebruikt met een bord in deze categorie. Zoals we wel zien zijn alle USB aansluitingen USB 3.0. Dat was wel even tricky, want sommige game apparatuur wordt niet direct herkend, de bovenste twee USB poorten lijken echter op de Intel chipset te zitten, en werkten prima tijdens de windows installatie. Een bios upgrade naar 1.40 verhielp ook de compatibiliteit met alle randapparatuur op alle USB poorten in de UEFI en windows installatieprocedure


Terug naar de binnenkant, 4 DDR3 sloten in blauw en zwart uitgevoerd, ook zien we hier één van de twee interne USB 3.0 headers, en een 3-pin fan aansluiting helemaal in het hoekje.


Maar liefst 10 SATA 3 poorten die naar de zijkant wijzen, en een SATA Express poort zijn aanwezig. Nog net in beeld links zien we een 4-pin fan aansluiting.


Naast de LED display die we net al zagen zit het frontpanel, interne USB 2.0 headers, en ook een volwaardige USB aansluiting. Een beetje apart om dit intern terug te vinden, maar het kan zijn nut hebben.



Nog even wat aansluitingen op een rij, en weer zien we een 3-pin fan header, en de tweede interne USB 3.0 header.




Ook PCI-E sloten genoeg voor Z97 lijkt mij, want Quad-SLI setups zijn toch het domein van de X99 borden. We zien daar tevens de geluidschip en de twee M.2 sloten tussen de PCI-E sloten in.


En dat is ‘hem’, het Ultra M.2 Slot waar we de nieuwe generatie en snellere SSD’s in kwijt kunnen.


En daar zien we de geluidschip.


We zijn er bijna… nog twee fan-headers naast de processor, welke uiteraard gevoed wordt door een 8-pin aansluiting.



Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.