ASRock Z590 Extreme review
Met de komst van Intel’s 11e generatie Core processors is het tijd om de nieuwste moederborden door te nemen. Z590 moederborden waren al even uit, maar ze stonden toch vooral te wachten op de nieuwste chips.
In tegenstelling tot de andere grote merken hebben we van ASRock geen collectie moederborden om te bekijken, maar kunnen we ons alleen richten op een enkel model, de Z590 Extreme. Aan de andere kant schitterde ASRock in afwezigheid bij de lancering van zowel de B550 borden als Z490, dus de terugkeer zien we enkel als positief.
Met een prijskaartje van 209 euro is de Z590 Extreme het (gedeeld) goedkoopste bord in ons Z590 overzicht. Een prima uitgangspunt gezien vooral de iets goedkopere nieuwe Intel chips echt interessant zijn, denk aan de i5-11600K bijvoorbeeld. Maar is dit bord een mooie deal, of een voorbeeldje “goedkoop is duurkoop”
Op het eerste gezicht is het een relatief eenvoudig, maar wel een strak bord. Niet te veel poespas, aardige heatsinks en overkappingen zonder te overdrijven, en je zal enkel even moeten checken of de blauwe lijntjes en/of grote oranje letters aan de rechterkant goed bij je build passen.
Aan de VRM kant is de Z590 Extreme “goed genoeg” voor de meeste builds. De 12x 50A power stage setup is ruim voldoende voor een i5 of een i7, enkel wanneer je een i9 wilt pushen zal je voor een beetje airflow willen zorgen in die omgeving. Gezien het prijspunt een prima uitgangspunt.
Wat aansluitingen betreft doet de Extreme het intern best goed. Zo krijg je drie M.2 sloten, Type-C intern plus maar liefst twee USB 3.0 headers voor cases met vier USB 3.0 poorten, 6 fan headers, 2 RGB en 2 aRGB headers, en er zitten zelfs fysieke knoppen op. Wel apart dat je wel fysieke knoppen krijgt en geen postcode, maar de noodzakelijke debugleds ontbreken niet.
Achterop is de Extreme weer wat karig. Wel krijg je zowel Gigabit als 2,5 Gigabit LAN, maar een totaal van 6 USB poorten voor een ATX bord? Zelfs de twee ITX borden in de lijst hebben er meer. Zorg dat je daar genoeg aan hebt. Waar ASRock wel weer een punt mee scoort is de ALC 1220 audio met optische uit, het andere bord op dit prijspunt is de MSI Z590-A en die moet het met een mindere audio chip doen.
Header Overzicht
Conclusie
In de veronderstelling dat je niet te veel aan een Z590 bord wilt uitgeven, als je een hoger budget hebt ga je uiteraard completere en dikkere borden vinden, is de ASRock Z590 Extreme helemaal niet onaardig. Hij ziet er leuk uit, de stroomvoorziening voldoet voor de meeste typische gaming of all-round builds, en de meeste gebruikers zullen er voldoende aansluitingen in vinden. 3x M.2 is prima, USB Type-C ontbreekt niet, plus een beter dan gemiddelde audio chip set (in deze klasse) is een fijne bonus voor de typische gamer.
Hou er echter wel rekening met de beperkingen, zoals de afwezigheid van WiFi en vooral ook het karige aantal USB poorten achterop; zorg dat 6 genoeg is voor je. Ook is het geen bord voor extreme overclockers bijvoorbeeld, ondanks dat de naam wellicht anders doet vermoeden moet je daarvoor echt dieper in de buidel tasten. Gezien een middenklasse Z590 minimaal 50 tot 70 euro meer kost zet ASRock zo een prima instal Z590 bord neer, geen hype, maar wel ruim voldoende, zeker voor een i5 of i9.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ns op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)