ASRock X570 Taichi review
Eén van de borden die AMD met hun nieuwe processors mee stuurde was de ASRock X570 Taichi, ASRock’s ‘ergens tussen mid-range en high-end’ moederbord voor de nieuwe 3000-serie Ryzen CPU’s met een adviesprijs van ca 334 euro. De vraag vandaag: Is hij interessant, en zo ja voor wie?
Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:
Bouw en features
Ook de ASRock X570 Taichi is stevig aangekleed. Grote overkappingen over het I/O deel en over praktisch de helft van het moederbord. De Taichi naam gaat al even mee, en de bekende tandwielen maken dan ook hun terugkeer. Wellicht subjectief, maar ik vind dit wel een heel mooi bord om te zien. Gewoon ATX format overigens, dus geen compatibiliteitsissues met de meeste cases op de markt.
De wat hogere positionering zien we terug in o.a. fysieke knoppen, een hex display voor probleem oplossing, bios flashback (bios update zonder CPU) en de stevige stroomvoorziening. Stevig, wellicht niet zo extreem (of in elk geval ies goedkoper) als bijvoorbeeld die van de Aorus Master, maar de vraag is natuurlijk wat het uitmaakt wanneer een dergelijke opbouw prima in staat gaat zijn om zelfs de aankomende 16-core Ryzen 9 3950X te overclocken. Laten we “meer overkill” geen vereiste gaan maken voor een aanbeveling. Verder zien we de optie om een Thunderbolt add-in kaart toe te voegen, al kan je natuurlijk ook gewoon een bord kopen met directe TB ondersteuning als je daar om geeft.
Kijken we naar de aansluitingen, dan zien we wel wat reden tot zorg. Zoals je straks in het overzicht ziet valt de Taichi wat geen enkele aansluiting betreft echt op. 6 fans, 2 RGB en 1 aRGB is prima, maar voor minder geld kunnen we ook 7 fans en twee aRGB headers krijgen. De afwezigheid van een tweede interne USB 3.0 header voor cases met vier USB 3.0 poorten voorop is ook opvallend.
ASRock zet er wel drie M.2 sloten tegenover, en je krijgt 8 SATA poorten wat niet overal het geval is. Een voorzet voor een workstation bord zou je denken, ware het niet dat het achterop ook geen enorme vetpot is. Geen tweede netwerk aansluiting, enkel de Intel Gigabit LAN, en 8 USB poorten totaal is niet heel luxe.
Testresultaten
Setup voor gestandaardiseerde vergelijkende test:
– AMD Ryzen 7 3700X
– AMD Wraith MAX
– 2×8 GB G.Skill FlareX DDR4 3200MHz C14
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 860 PRO SSD
– Windows 10 Pro x64 (1903)
Zoals eigenlijk te verwachten was ontlopen de prestaties van de verschillende borden elkaar nauwelijks. Gigabyte zien we iets achter lopen in de geheugen benchmark, maar daar blijft het bij. ASRock’s idle verbruik valt nog wel negatief op, maar er is ons verteld dat dit komt doordat het een preproductie model is. Binnenkort hertesten we de retail versie, dan gaan we ervan uit dat dit bijtrekt. Het zou gek moeten lopen als dit niet zo was.
Overzicht aansluitingen
Overzicht prijzen
Conclusie
De ASRock X570 Taichi is een prachtig bord, met een dik design, flink RGB, een dikke stroomvoorziening en ongetwijfeld genoeg aansluitingen voor het gros van de systemen. Sluit hij op je wensen aan, dan is hij objectief prima.
Echter, de Taichi is echter ook een voorbeeld van een bord gemaakt om een prijspunt op te vullen, namelijk het prijspunt tussen de vrij complete maar met 379 euro prijzige Phantom Gaming X en het middensegment rond de 250 euro. En daar beginnen we wat problemen te ervaren met de Taichi, want moederborden gemaakt om gaten te vullen in de line-up worden soms gestript van een paar (voor het prijspunt) logische features om het model er net boven bestaansrecht te laten behouden. In dit geval missen we de tweede USB 3.0 header intern, ontbreekt een tweede of snellere netwerk aansluiting, en is het totaal van 8 USB poorten achterop niet echt 300+ euro waardig. We zien weliswaar WiFi 6, en drie M.2 sloten, maar dat doet de Aorus Ultra ook met 10 USB poorten en die tweede USB header.
Daarmee valt de ASRock Taichi in mijn een beetje tussen wal en schip. De meerwaarde boven enkele significant goedkopere borden is gewoon beperkt, en die zijn eigenlijk al duur genoeg om mensen te laten twijfelen. En tegelijk missen we net die dingen die Taichi borden in het verleden juist net even anders maakten en een soort workstation feel gaven, zoals die extra of snellere LAN poorten, waarmee de Taichi de aansluiting met de high-end borden eigenlijk mist. Als hij precies op je wensen aansluit, denk aan een vereiste van 3 M.2 sloten en een voorliefde voor het design, is de X570 Taichi een mooi en goed bord, maar ik denk dat elk bord dat net onder de echte high-end opties hangt het lastig gaat krijgen mensen te overtuigen er één te kopen, hoe mooi ze er ook uit zien.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)