ASRock X570 Steel Legend review


Onze conclusie bij X570 borden tot dusver is dat voor een high-end bord je serieus geld kwijt bent, maar ook dat je voor zo’n 200 euro best complete borden kan vinden waar je weinig aan mis. Vandaag is de X570 Steel Legend aan bod, een moederbord die met ca 220 euro de strijd aangaat met ons go-to instap X570 bord tot nu toe: de zeer capabele X570 Aorus Elite.

Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:


Bouw en features


Waar de Pro4 van ASRock wellicht een beetje té basic was om te zien heeft de Steel Legend wel alles in huis om een echt dikke indruk te maken. Full ATX, een flink blok op het I/O deel, een forse constructie onderin met koeling voor beide M.2 SSDs, plus een beetje leuk patroon op het bord zelf. Vasthouden aan de zwart-zilveren kleurstelling is in mijn optiek een goede keuze, want dit combineert echt uitstekend met tal van populaire videokaarten en koelers of ze nu zwart, zilver, of zelfs wit zijn.



De stroomvoorziening is hier ten opzichte van die Pro4 ook een stuk beter uitgevoerd. Alsnog 8 phase, maar dit keer wel met aanzienlijk betere componenten. Niet high-end, maar wel gewoon dik prima. Klein nadeeltje is dat Gigabyte exact dezelfde controller en power stages gebruikt, maar dan in een 6×2 configuratie in plaats van 4×2 zoals op de Steel Legend. De grofweg even dure X570 Aorus Elite heeft dus een directe VRM upgrade, en is het eerste minpuntje wat de ASRock moet incasseren. In hoeverre het uit maakt? Tja, tenzij een 3900X of mogelijk een 3950X tot het uiterste gepusht wordt maakt het niet veel uit, en voor xOC koop je toch geen semi-instap X570 bord. Objectief een puntje dus, maar praktisch niet heel relevant.


Op het totale feature overzicht, hieronder straks wat grafiekjes om het in beeld te brengen, is het een beetje geven en nemen. ASRock heeft iets meer fan headers dan de Aorus Elite, 2 extra SATA poorten wat fijn is als je per sé 8 SATA devices nodig hebt, en een extra M.2 slot om WiFi toe te voegen als je dat wilt (ter referentie, de AX200 WiFi 6 chip kost je ca 2 tientjes). Gigabyte heeft echter meer USB poorten achterop, en een interne Type-C header die zowel kostbaar is als onmisbaar voor behuizingen met Type-C voorop. De betere keuze is dus afhankelijk van jouw wensen.

IO achterop is redelijk standaard zou ik zeggen. 8 USB poorten totaal is ok, audio met optical out is fijn, en meer dan één netwerkpoort kan je op dit prijspunt vergeten op een X570 bord.


Testresultaten


Setup voor gestandaardiseerde vergelijkende test:
– AMD Ryzen 7 3700X
– AMD Wraith MAX
– 2×8 GB G.Skill FlareX DDR4 3200MHz C14
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 860 PRO SSD
– Windows 10 Pro x64 (1903)







Zoals eigenlijk te verwachten was ontlopen de prestaties van de verschillende borden elkaar nauwelijks, daar koop je geen sneller bord voor.

Overzicht aansluitingen







In dit overzicht hebben we de M.2 sloten van de Creation wel meegerekend omdat die inbegrepen zijn. De 8 optionele fan, rgb of aRGB headers van de X570 Xtreme niet gezien je daar een keuze tussen die drie moet maken.

Overzicht prijzen





Conclusie


Waar de Pro4 een beetje té geknepen was vind ik de Steel Legend zich aardig stand houden. Hij oogt een stuk indrukwekkender, heeft een prima VRM, en hoewel het een dooddoener is om te zeggen ‘als de featureset voldoet is hij goed’ is de totale featureset hier voor de meeste gebruikers gewoon goed in orde. ASRock’s bios is deze dagen ook goed in orde, met o.a. controle over de chipset fan en een fan-stop feature, dus ook dat is niets om over te vallen.

Wordt de X570 Steel Legend onze go-to aanrader op zijn prijspunt? De afwezigheid van de Type-C header ten opzichte van de concurrerende X570 Aorus Elite vind ik wel een hard minpunt, zeker gezien cases met Type-C best gangbaar worden en je X570 borden toch koopt voor wat luxere systemen (en dus luxere cases). Ook is de stroomvoorziening van de Aorus Elite een directe upgrade plus krijg je wat extra USB poorten achterop, waarmee ik de Aorus Elite toch de iets betere prijs-prestatieverhouding vindt bieden. Zeker in de wetenschap dat o.a. de VRMs en de Type-C header de fabrikant ook het meeste geld kosten.

Maar de VRMs zijn hier alsnog dik prima, zelfs voor een Ryzen 7 of 9 met OC, dus een hele serieuze overweging is dat verschil niet, de audio is prima, de totale featureset is op Type-C na zowel best compleet als concurrerend op dit prijspunt, en ASRock heeft met de Steel Legend ook wat voordelen zoals een paar extra fan headers, 2 extra SATA poorten, plus de optie om zelf WiFi (6) toe te voegen via een dedicated WiFi slot. Zodra (of zolang) je geen Type-C wens hebt op je behuizing is dit dus een prima aantrekkelijke optie met wat duidelijke eigen voordelen, en niet te vergeten een aantrekkelijk design met een flinke portie aRGB erop.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.