ASRock X570 Pro4 review
Je wilt een X570 moederbord, en zo min mogelijk uitgeven. Eén van de goedkoopste opties is dan de ASRock X570 Pro 4, één van de weinige sub 200 euro borden op de markt. Wat krijg je voor dat geld, en stellen de belangrijke vraag bij elke instapper: waar lever je op in?
Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:
Bouw en features
Fysiek moeten we natuurlijk niet al te veel verwachten van een instapper. Een monochrome design, m.2 heatsink, en een beetje heatsink op de vcore VRMs is eigenlijk gewoon een mooie basis. Iets minder fijn vind ik zelf het smallere ATX design, waardoor je in sommige cases een gat laat vallen tussen de kant van je moederbord en je kabelmanagement gaten. Een aardig fors aluminium blok op je VRMs kan in elk geval wat hitte opvangen.
Je krijgt nog een tweede m.2 slot onderin, plus nog een korte m.2 optie om WiFi toe te voegen. Dat is wel een leuk dingetje dat ASRock doet. Wat ik overigens niet weet is of je deze straks als ‘echte’ m.2 slot kan inzetten zodra de super compacte M.2 SSD’s werkelijkheid worden.
Minder indrukwekkend is de stroomvoorziening op dit bord. 8 phases, maar de componentkeuze (vooral mosfet) van ASRock is ver van indrukwekkend. Nee, die van de X570-A van MSI is ook niet indrukwekkend, en de Gigabyte Gaming X ook niet, maar deze is nog wat minder. Is het een probleem? Niet echt, een 3700X met een praktisch haalbare OC (verbruikt dan niet veel meer dan een 3900X) gaat prima zonder oververhitting, en een Ryzen 5 gaat dus helemaal geen probleem zijn. Toch moeten we opmerken dat je voor 2 tientjes meer met iets als de Aorus Elite echt een enorme VRM upgrade in handen hebt.
Rear IO is redelijk instap. 8 USB poorten, beter dan de 6 die je op de Gaming X krijgt en je hebt tenminste ook USB 3.1 en Type-C erbij (of eigenlijk USB 3.2 Gen2 tegenwoordig, prut naamgeving). Helaas zit er geen optische uitgang op, maar je hebt wel een ALC1200 audio chip; iets beter dan de Gaming X van Gigabyte, grofweg gelijkwaardig aan de X570-A. Helaas heb je met dit bord nog wel een ouderwets IO shield, maar ook dat valt wel te vergeven.
Testresultaten
Setup voor gestandaardiseerde vergelijkende test:
– AMD Ryzen 7 3700X
– AMD Wraith MAX
– 2×8 GB G.Skill FlareX DDR4 3200MHz C14
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 860 PRO SSD
– Windows 10 Pro x64 (1903)
Zoals eigenlijk te verwachten was ontlopen de prestaties van de verschillende borden elkaar nauwelijks, daar koop je geen sneller bord voor.
Overzicht aansluitingen
In dit overzicht hebben we de M.2 sloten van de Creation wel meegerekend omdat die inbegrepen zijn. De 8 optionele fan, rgb of aRGB headers van de X570 Xtreme niet gezien je daar een keuze tussen die drie moet maken.
Overzicht prijzen
Conclusie
Gezien we in de prestaties geen gekke verschillen zien kijken we naar het aansluitingen overzicht om antwoord te krijgen op de vraag: waarom zou je dit bord pakken. Vergeleken met de even dure Gaming X van Gigabyte zien we wel wat voordelen zoals meer USB opties, betere audio en een extra fan header maar vergeleken met de goedkopere X570-A Pro van MSI? Dan krijgt de Pro4 het toch erg lastig. Het enige wat echt opvalt is de extra m.2 optie om WiFi toe te voegen, waarmee je met dit bord in theorie het goedkoopste WiFi 6 X570 board zou kunnen bouwen, maar ik hoop eigenlijk op meer argumenten, zeker in de wetenschap dat de VRMs echt bottom-end voor X570 zijn.
Het grootste probleem voor elk bord tussen de 180 en 200 euro is dat de X570 Aorus Elite voor een paar euro meer té compleet is. Daar krijg je alles van een stevige stroomvoorziening tot een ruime selecte USB opties (inclusief de interne Type-C header) en een totale hoeveelheid headers die voor praktisch elk doeleinde ruim voldoende is. Ja, die is wat duurder en niet helemaal te vergelijken, maar onthoud goed waarvoor je een X570 bord koopt: PCI-Express Gen 4. PCI-Express Gen 4 heeft zin voor nieuwe generatie SSD’s of misschien nieuwe generatie videokaarten. Voor pak ‘em beet 100 euro heb je een uitstekend B450 of X470 bord met een betere all-round featureset dan dit als je niet om Gen 4 geeft, en in mijn optiek is het dan lastig te verdedigen dat je 80 euro meer uitgeeft voor een op andere vlakken minder goed bord, zeker wanneer er voor 2 tientjes extra weer echt complete borden te koop zijn.
Kortom, dan komen we op mijn vaker gebruikte “als deze bij jou past, prima”, en het is ook geen bord waar je echt fout mee gaat zolang je geen 3900X gaat overclocken, zeker als je dat extra WiFi slot kan waarderen (zelf een AX200 erbij kopen), wat hem tezamen dan ook ‘Approved’ oplevert. Maar hoewel de totale featureset niet eens zo gek is uitgekozen door ASRock valt hij alsnog net een beetje tussen wal en schip zonder échte duidelijke voordelen boven de directe concurrentie, althans bij deze ATX variant want de Micro ATX variant van dit bord heeft het voordeel dat letterlijk niemand anders mATX borden wil maken. Echter met iets betere ATX alternatieven voor minder (X570-A Pro) of een stuk betere alternatieven voor slechts iets meer (X570 Aorus Elite) zie ik simpelweg niet goed waarom deze ATX X570 Pro4 bovenaan je lijstje zou moeten staan. ASRock liefhebbers terzijde.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)