ASRock X570 Extreme4 review


Het volgende ASRock bord dat aan de beurt is is de X570 Phantom Gaming X, hun 375 euro zwaargewicht waar ze de strijd met o.a. de Gigabyte Aorus Master, ASUS ROG Maximus Hero, en MSI MEG Ace mee aan gaan. Weet ASRock goed mee te doen in het segment waar concessies minimaal zijn, en de verwachtingen enorm?

Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:


Bouw en features


Wat uitstraling betreft heeft ASRock de zaken goed voor elkaar. De Phantom Gaming X sik aangekleed, zwaar moederbord wat een prima high-end gevoel afgeeft. Veel zwart en zilver, een beetje rood, daar valt prima mee te werken. Grote overkappingen, geintegreerd I/O shield, alle bekende toeters en bellen.




Hoewel de koelblokken fors zijn en de heatpipe een fijne extra zijn de VRMs van dit bord toch niet helemaal wat we hadden gehoopt. Praktisch gezien zijn ze meer dan krachtig genoeg om zelfs een 3950X later dit jaar op zijn staart te trappen, maar de drie eerder genoemde concurrenten hebben simpelweg een duurdere en zwaardere componentenlijst voor hun stroomvoorziening, en dat vind ik in dit premium segment toch een tikje waard. Het is niet slecht, het is gewoon goed zelfs, maar Gigabyte heeft het de concurrentie op brute VRM onderdelen gewoon lastig gemaakt op praktisch elk prijspunt.


De featureset zal voor de meeste gebruikers prima voldoen, zoals ze aan het prijspunt verplicht zijn hebben we drie M.2 sloten, USB Type-C, fysieke knoppen en probleemdiagnose. Toch zien we ook hier wat kritiek: geen tweede USB 3.0 header intern, 6 fan headers is wat minder dan de rest, en het ontbreken van de tweede aRGB header zal niet veel mensen deren maar is toch het vermelden waard. Zoeken we naar de echte onderscheidende van dit bord komen we toch weer bij het aantal SATA poorten uit, want enkel ASRock lijkt waarde te zien in 8 stuks. Oh, en een extra (halve) USB 2.0 header, mocht dat net nodig zijn.


Achterop een vergelijkbaar verhaal. Goed I/O met o.a. WiFi 6, 2,5 Gbit/s LAN en een chique audio implementatie, maar tegelijk niet echt iets waarmee ASRock zich weet te onderscheiden op dit prijspunt.


RGB Beelden volgen later, maar het is wel de moeite te vermelden dat de addresable RGB actie op de ASRock X570 borden in het I/O deel en chipset deel er erg goed uit zien. ASRock’s software om die verliching mee aan te sturen is echter matig, maar zolang je voor de regenboog optie kiest of alles in een vergelijkbare blauwe kleur instelt oogt het erg goed.

Testresultaten


Setup voor gestandaardiseerde vergelijkende test:
– AMD Ryzen 7 3700X
– AMD Wraith MAX
– 2×8 GB G.Skill FlareX DDR4 3200MHz C14
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 860 PRO SSD
– Windows 10 Pro x64 (1903)







Zoals eigenlijk te verwachten was ontlopen de prestaties van de verschillende borden elkaar nauwelijks, daar koop je geen sneller bord voor.

Overzicht aansluitingen







In dit overzicht hebben we de M.2 sloten van de Creation wel meegerekend omdat die inbegrepen zijn. De 8 optionele fan, rgb of aRGB headers van de X570 Xtreme niet gezien je daar een keuze tussen die drie moet maken.

Overzicht prijzen





Conclusie


ASRock’s is traditioneel erg sterk wat prijs-prestatieverhouding betreft, in menig serie zelfs ongeslagen. Maar in de X570 line-up is de verhouding niet over de hele linie gegarandeerd. Sommige borden zoals de X570 Steel Legend houden goed stand, maar er zijn ook wat borden die de geringe besparing niet heel goed verdedigen en de X570 Phantom Gaming X is daar één van. Dat is uiteraard deels te danken aan AMD en de kosten van de X570 chipset zelf, want als we naar een moederbord van 375 euro kijken verwachten we eigenlijk toch vooral dat alles heel dik in orde is en is een kleine besparing op een paar features, een concept dat ASRock soms heel interessant maakt, een minder aantrekkelijk voorstel.

Hij is zeker wat goedkoper dan de borden waar hij lijnrecht tegenover wordt gezet, en de concessies zijn voor de meeste gebruikers niet heel relevant; genoeg mensen die met 1 interne USB 3.0 header, 8 USB poorten achterop en 6 fan headers kunnen leven, en de iets mindere stroomvoorziening dan bijvoorbeeld de Aorus Master is alsnog dik voldoende voor zware overclocks dus om daar nou wakker van te liggen? En uiteraard biedt hij de dingen die we enkel in de 300 euro plus borden zien: 3 M.2 sloten en 2,5 Gbit LAN. Het is dus wel een bord dat wat duidelijke high-end trekjes heeft.

Toch vraag ik mij hardop af waarom je 375 euro voor dit bord neer zou leggen: er zijn goedkopere borden met multi-gig LAN of met 3 M.2 sloten (echter niet met beide), goedkopere borden met een luxere stroomvoorziening, en goedkopere borden met meer fan en USB opties zowel intern als op het I/O. 8 SATA poorten is een duidelijk ASRock dingetje, en gecombineerd met 3 M.2 sloten zien we daar het voornaamste unieke voordeel dat ASRock heeft boven de concurrentie.

En dat vind ik toch een wat dun argument, zeker in de wetenschap dat je voor een tientje meer een bord kan kopen dat op elk front, m.u.v. SATA count, luxer is uitgevoerd. De X570 Phantom Gaming X heeft met zijn opslag opties dus iets van een uniek voordeeltje en bestaansrecht voor iedereen waarbij de featureset precies in het wensenlijstje past, maar in mijn optiek moet er echt meer van de prijs af of moet ASRock zich op meer fronten weten te onderscheiden in dit segment voor hogere onderscheidingen.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.