ASRock X570 Extreme4 review


Het volgende ASRock bord dat aan de beurt is is de X570 Extreme4, een middenklasse AM4 bord met een prijskaartje van ca 260 a 270 euro, en een redelijk opvallende kleurstelling tot zover de box foto dat nog niet heeft verraden. Het is de directe tegenhanger van ASUS hun Prime Pro, Gigabyte’s Aorus Pro, en MSI’s Gaming Pro Carbon, maar ook een bord dat zijn best zal moeten doen ons te overtuigen van zijn meerwaarde boven de X570 Steel Legend en de X570 Aorus Elite.

Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:


Bouw en features


Yep, blauw. Knal friggin’ blauw. Ik moest er zelf even aan wennen. Enerzijds ben ik 100% voor andere designs zodat er meer te kiezen is, maar aan de andere kant moeten we ons toch hardop afvragen met welke componenten die precies te matchen is. Het bord heeft genoeg zwart dat een zwarte videokaart wel past, maar het liefst zou ik zien dat ASRock ook meteen een toffe matchende videokaart uit brengt, iets wat vooralsnog niet het geval lijkt voor dit model noch de nieuwe Steel Legend sub branding.





Net als de Steel Legend is de Extreme4 stevig aangekleed. Leg je de Extreme4 naast de Steel Legend dan begint op te vallen hoe vergelijkbaar ze zijn. Ik ben wel 20x over alle details van de borden gelopen maar het lijken toch echt exact hetzelfde PCB design te zijn met een iets andere kleurstelling. Ik zie welgeteld twee verschillen: de Extreme4 heeft de interne Type-C header helemaal rechts onder, en de Steel Legend heeft een extra DisplayPort (Waar niemand om zal geven met een Ryzen processor).


Enerzijds is dat prima, de Steel Legend had eigenlijk een prima featureset met 6 fan headers, een aRGB header en twee RGB headers, dubbele interne USB 3.0 header en een extra halve USB 2.0 header voor sommige CPU koelers met RGB. En naast de typische 2 M.2 sloten heeft ASRock ook hier 8 SATA headers ten opzichte van 6 op de meeste concurrenten. Maar de Extreme4 is ook 40 euro duurder, en 40 euro voor feitelijk een Type-C header is objectief stevig, plus het feit dat de concurrentie op dat moment ook pittiger wordt. Zo zijn dezelfde VRMs als op de Steel Legend wederom goed genoeg om zelfs een Ryzen 7 of 9 te overclocken, maar krijg je op dit prijspunt bij de ASUS Prime Pro en Aorus Pro gewoon een stuk luxer uitgevoerde variant.


Rear IO: 8 USB totaal, inclusief twee USB 3.1 (of USB 3.2 Gen2) waarvan één type-C, Gigabit LAN, high-end audio plus optical out, en de unieke optie om zelf WiFi toe te voegen aan het bord als je daar interesse in hebt.


RGB Beelden volgen later, maar het is wel de moeite te vermelden dat de addresable RGB actie op de Extreme4 in het I/O deel en chipset deel er erg goed uit zien. ASRock’s software om die verliching mee aan te sturen is echter matig, maar zolang je voor de regenboog optie kiest of alles in een vergelijkbare blauwe kleur instelt oogt het erg goed.

Testresultaten


Setup voor gestandaardiseerde vergelijkende test:
– AMD Ryzen 7 3700X
– AMD Wraith MAX
– 2×8 GB G.Skill FlareX DDR4 3200MHz C14
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 860 PRO SSD
– Windows 10 Pro x64 (1903)







Zoals eigenlijk te verwachten was ontlopen de prestaties van de verschillende borden elkaar nauwelijks, daar koop je geen sneller bord voor.

Overzicht aansluitingen







In dit overzicht hebben we de M.2 sloten van de Creation wel meegerekend omdat die inbegrepen zijn. De 8 optionele fan, rgb of aRGB headers van de X570 Xtreme niet gezien je daar een keuze tussen die drie moet maken.

Overzicht prijzen






Conclusie


Mijn conclusie bij de X570 Steel Legend was dat ASRock zich op dat prijspunt redelijk stand wist te houden. De sterke X570 Aorus Elite had betere VRMs, meer USB poorten en een USB Type-C header intern, maar de X570 Steel Legend bracht meer fan headers, meer SATA poorten en een extra korte M.2 slot om eventueel zelf WiFi toe te voegen; het is maar net waar je zelf om geeft, en dat is prima. ASRock’s Extreme4 voegt die ontbrekende Type-C header toe waarmee dit bord gewoon wat completer is dan de Steel Legend, maar helaas kost dat je wel zo’n 40 euro meer.

En het is die meerprijs die de concurrentiepositie van dit bord toch opbreekt. 40 euro meer voor één header is al fors, maar nu betaal je ook vier a vijf tientjes meer dan de Aorus Elite voor feitelijk 2 extra SATA poorten, 2 fan headers en de optie om zelf WiFi toe te voegen waarbij je ook weer achteruit gaat wat USB poorten achterop en de VRMs betreft. En dan bereiken we het punt dat ik niet goed zie waarom je dan de Extreme4 zou aanraden: Als je niet om Type-C geeft is de verder gelijkwaardige Steel Legend gewoon een logischere keus dankzij de serieuze besparing, en als je wel om Type-C geeft dan kan je ook flink besparen met de Aorus Elite, om nog maar te zwijgen over de directe concurrentie op dit prijspunt zoals de nog wat dikkere Aorus Pro of eventueel de Asus Prime Pro, beide met nog dikkere VRMs. (Al vind ik de afwezigheid van een tweede USB 3.0 header op de Prime Pro een pijnlijk gemis.)

Het is geen geheim dat de meeste fabrikanten wat borden in het assortiment hebben om bepaalde prijspunten te vullen. Zo had Type-C op de Steel Legend dit bord volledig overbodig gemaakt, en zou een derde M.2 slot op de Extrem4 om meerwaarde te bieden boven de Steel Legend de X570 Taichi weer compleet nutteloos maken. Maar voor de 40 euro meerprijs boven de Steel Legend had ASRock wel echt meer moeten doen dan één header. WiFi 6 meeleveren of wat meer USB poorten achterop toevoegen bijvoorbeeld? Of echt met overtuiging inzetten op een die unieke kleurencombinatie. De Extreme4 is zeker een blikvanger met zijn knalblauwe details, maar ook één die ik pas echt zie overtuigen zodra ze ook met een Radeon RX 5700 XT Extreme4 aan komen zetten, tot die tijd is het best lastig matchen met andere componenten.

But I digress. Is de Extreme4 slecht? Absoluut niet. Goede VRMs, goede all-round featureset en prima in een vacuum, maar objectief in veel gebruikscenario’s gewoon niet de meest logische koop dit er is zodra je in staat bent dit bord naast 20 anderen te leggen. De Extreme 4 moet het hebben van liefhebbers van blauw of een gebruiker die zowel Type-C op zijn case heeft als niet voldoende heeft aan de 6 SATA poorten die ASRock’s concurrenten aanhouden; 8x SATA op dit prijspunt blijft echt een ASRock ding. Als jij dat bent heb je er een prima bord aan, voor de rest zouden we toch aanraden de X570 Steel Legend en Aorus Elite en Aorus Pro review nog even te checken.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.