De verpakking van de ASRock Fatal1ty H170 Performance komt erg bekend voor. De H97 Performance had precies dezelfde kleursamenstelling. Op de voorkant zien we Fatal1ty a.k.a. Jonathan Wendel de oud Quake speler terug. Dat deze meneer nog niet met pensioen is… Uiteraard staat de verpakking vol met iconen, kreten en aanduidingen van belangrijke features.
In de verpakking komen we het moederbord tegen en wat accessoires. De accessoires bestaan uit een I/O schild, twee SATA kabels en een handleiding. Persoonlijk vind ik twee SATA kabels te weinig en mogen dit er best vier zijn.
Door naar de Performance! Ik heb drie foto’s gemaakt uit verschillende hoeken, dan krijg je alvast een idee van wat er aanwezig is op het moederbord. Je krijgt ook alvast een beetje de ruimte om te fantaseren hoe dit moederbord in je behuizing eruitziet. De eerste impressie van het moederbord is erg strak. Het EMI schild is niet alleen bevestigd op de ‘audiozone’ van de Performance, het loopt ook door op het I/O. Dit maakt het moederbord net wat strakker. Het kleurschema rood met zwart doet weer zijn intreden net als op de H97 Performance. De SATA poorten blijven ditmaal volledig zwart, wat voorheen op de H97 Performance rood was.
Wat direct opvalt zijn de heatsinks, met name de PCH heatsink. Een plak aan aluminium met in het zilver het ASRock Fatal1ty ‘keurmerk’.
Het elektromagnetisch schild is zeker een aangename esthetische upgrade. Als ik de H97 en H170 Performance vergelijk is dit zeker een vooruitgang, of het echt een groot verschil in de praktijk is, dat betwijfel ik. Het schild heeft bovenop het I/O nog een ASRock Fatal1ty naamaanduiding, en om het af te maken een piano zwart glossy gedeelte… fancy!
We zakken toch nog ever terug af naar de ‘audiozone’ op de Performance. Het moederbord komt met Sound Purity 3. Dit is de term die ASRock gebruikt om de audio featureset aan te duiden. Hier komt net wat meer om de hoek kijken dan alleen een Realtek chip. De Sound Purity 3 uitrusting op de Performance bestaat uit een Realtek ALC1150. Verder komen we een TI® NE5532 headset amplifier tegen die ondersteuning biedt tot 600Ohm headsets. Op de foto’s zijn de Nichicon condensatoren al zichtbaar, deze zijn uitsluitend voor het audiogedeelte op het moederbord. Hoewel de audiokwaliteit per moederbord kan variëren, ook al maakt deze gebruik van dezelfde audiochip, levert de Performance een mooi audiopakket voor alledaags gebruik.
Iets waar ik zelf erg enthousiast over ben bij ASRock moederborden zijn de losse BIOS chips. Bij vrijwel alle moederbordfabrikanten zitten deze vast gesoldeerd. Mocht je nu echt een corrupte BIOS hebben, dan kan je een nieuwe BIOS chip bestellen en zelf vervangen. De Performance is voorzien van twee BIOS chips (A1, B1). Nu kan je niet overklokken met het moederbord, wat de kans kleiner maakt om een corrupte BIOS te krijgen. Wel blijft het een voordeel als een nieuwe of een beta BIOS onstabiel blijkt te zijn, of er tijdens het flashen iets mis gaat, dus met een gerust hart flashen die handel!
Op de onderzijde van het moederbord komen we de gebruikelijke aansluiting tegen. Deze bestaat uit USB 2.0 connectors, de front panel pinaansluitingen, een HD audio-connector, drie chassis 4-pinaansluitingen en nog wat overige connectoren die je in de specificatielijst terug kunt vinden. Tevens is er één eSATA connector aanwezig en vier SATA 3 (6.0Gb/s) poorten. De overige twee SATA 3 (6.0Gb/s) poorten zijn de vinden boven het PCH heatsink.
De Performance is voorzien van twee PCIe 3.0 x16 sloten. Met een enkele videokaart draait deze (x16) met twee videokaarten in Crossfire (x16/x4). Het moederbord beschikt niet over de SLI techniek houdt hier rekening mee. Er worden maar 4 lanes geleverd aan de 2e videokaart, wat best inleveren is als je high-end kaarten hebt. Verder komen we nog drie PCIe 3.0 x1 sloten tegen.
Tussen de PCIe sloten zie je het bos niet meer… Ik bedoel je ziet hem wel, maar je zou er ook zomaar overheen kunnen kijken. Een belangrijke feature die zeker niet mag ontbreken: het M.2 slot. Het M.2 slot op de Performance beschikt over de volledige vier PCIe 3.0 lanes met NVMe ondersteuning. Deze kan snelheden aan van 32 Gb/s. Het ondersteunde M.2 form factor formaat is dankzij het ATX-moederbord uitgebreid: 2230/2242/2260/2280/22110.
Met een klein stapje omhoog komen we uit bij de socket van het moederbord. Twee rode VRM heatsinks sieren hier het uiterlijk van de Performance. Deze rode rakkers vangen extra warmte op die gegenereerd worden door de aanwezig smoorspoelen en Nichicon condensatoren. Het moederbord is uitgerust met een 10-fase powerdesign.
Rondom de heatsinks komen we een 8-pin CPU Power Connector tegen en één 4-pin CPU fan connector. Schrik niet, er is nog een tweede CPU fan connector aanwezig, deze heeft een afgezonderde positie op de rechterzijde bovenzijde van het moederbord. Op de foto hieronder is deze ook zichtbaar. In de tussentijd heb ik de socket voorzien van een Intel Core i5 6600K.
De voorlaatste beweging die we maken is naar de rechterzijde van het moederbord. Hier komen we vier DDR4 geheugensloten tegen. Er is ruimte voor maximaal 64GB aan werkgeheugen met een maximale snelheid tot 2,133GHz. Op de randen komen we de gebruikelijke 24-pin ATX connector tegen, een 19-pin USB 3.0 connector en chassis fan nummer 4.
Het laatste onderdeel is het I/O paneel. Hier vinden we twee USB 2.0 poorten, zes USB 3.0 poorten waarvan één een Type-C, een DVI en HDMI poort, een enkele RJ-45 LAN poort en de HD audio jacks gecombineerd met een SPDIF connector.
Tot zover een volledige tocht over de ASRock Fatal1ty H170 Performance! Nog een laatste afbeelding ter afsluiting, voordat we verder gaan naar de benchmarks.