Aorus GeForce RTX 3070 Ti Master Review


Toen videokaarten de afgelopen maanden bizar geprijsd waren heb ik er niet al te veel woorden aan vuil gemaakt. Maar in de achtergrond hebben we wel wat verschillende kaarten langs de testbench voor het geval dat ze ooit weer eens leuk geprijsd zouden zijn.

De Aorus Master uitvoering van de GeForce RTX 3070 Ti heeft inmiddels zijn laagste punt ooit bereikt; 879 euro. Ca 80 euro meer dan de goedkoopste RTX 3070 Ti van dit moment, wat niet zo gek klinkt voor een high-end uitvoering. En de RTX 3070 Ti ligt relatief gezien goed in de markt momenteel; een stuk goedkoper dan een RTX 3080, en niet veel duurder dan een RTX 3070 of zelfs een RTX 3060 Ti. Hou er wel rekening mee dat de RTX 3070 Ti een echte 1440p kaart is vanwege de 8 Gigabyte geheugenbuffer; als je voor 4K gaming wilt gaan dan blijft een RTX 3080 nog altijd ons uitgangspunt.

We nemen hem kort door om te kijken of hij ook de moeite is om in huis te halen.


In de veronderstelling dat je dus naar een RTX 3070 Ti kijkt kijken wij naar argumenten om wat meer dan het minimale uit te geven. De looks zijn daar één van, want de Aorus Master is een enorm dikke uitvoering, hij neemt meer dan drie sloten in beslag, er zit een beest van een heatsink onder, de backplate is aluminium, er zit RGB op en er zit een display in die informatie kan weergeven of je eigen tekst en icoontjes.




Ook de featureset is meer dan je op een instap RTX kaart aantreft. Naast die display krijg je een dual bios, en er zitten zes display uitgangen op. Ook de extra garantie is niet onbelangrijk: 4 jaar is een jaar meer dan bij de meeste andere kaarten.



Ook wat prestaties betreft mag de Aorus Master er wezen. Onze sample booste tot 2055 MHz direct uit de doos, iets meer dan de Gigabyte Gaming OC (1955 MHz), en exact 150 MHz meer dan de Founders Edition. Dat leidt tot een verschil van ca 7-8% boven een FE, of een paar procent boven een Gaming OC. Dat zal je niet snel merken, maar is wel mooi meegenomen.

De keerzijde daarvan is een wat hoger stroomverbruik. We kwamen op 273 Watt uit, ca 30 Watt meer dan de Gigabyte Gaming OC. Niet schrikbarend, wel relevant, al scheelt het stroomverbruik ook wel eens per sample dus het is lastig om daar hele harde conclusies aan te verbinden. Opvallender was dat de Aorus Master nog wat luider was dan de FE en de Gaming OC. Ik had verwacht dat de veel grotere koeler dat niet nodig zou maken, maar in de praktijk was de Aorus Master twee decibel luider dan de Gaming OC (38 om 40), terwijl hij ook nog een paar graden warmer was. Een hoger verbruik verklaart dat deels, maar het was gezien de grotere koeling niet verwacht.


Voor betere thermals hoef je het dus niet te doen, maar dat betekent niet dat de Aorus Master niet gewoon goed presteert. Want met 40 dB is hij weliswaar hoorbaar maar niet luid, en met een Core en Memory temp van ca 65 a 66 C en een hot spot van 75 graden Celcius houdt hij de temperaturen echt prima in check dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Plus je hebt de quiet mode als je hem nog wat stiller wil draaien. Geen probleem dus, hooguit opvallend dat de aller dikste kaart ook niet de aller stilste is.



So far so good, maar helaas moeten we het dan toch even over Gigabyte’s software hebben, want die is na al die jaren nog altijd draconisch. Je kan zonder de software gamen, maar hij is onmisbaar als je de display van deze unit wilt gebruiken. En dan loop je afhankelijk van je setup tegen wat problemen aan. Zo herkent de software de display soms niet en kan je hem niet aanpassen, en de volgende dag werkt alles weer prima. En soms besluit Gigabyte voor je dat het beter is dat alle lampjes oranje weergeven in plaats van de RGB instelling die je voor ogen had, om het vervolgens weer te doen. Geen enkele fabrikant heeft echt een top RGB software, maar dit is gewoon ontzettend knullig. Hou er dus rekening mee dat de software controle van tijd tot tijd geen zin heeft om te doen wat jij wil.


Conclusie


Als je puur om de prestaties geeft en een RTX 3070 Ti wilt kopen voor een scherpe prijs dan blijft de goedkoopste RTX 3070 Ti van dit moment, de Gaming OC, eigenlijk de meest logische keuze: de paar extra megahertz die deze top-end versie biedt merk je in de praktijk niks van, de winst van een dikkere koeler merk je niet direct veel van wanneer de extra snelheid ook extra stroom vereist, en de RTX 3070 Ti is zuinig genoeg dat hij zelfs met een “normale” (de Gaming OC is al best fors) prima stil en koel blijft. Voor ca 800 euro haal je zo een prachtig kaartje in huis, vooral voor 1440p gaming.

Was Gigabyte hun software helemaal top geweest dan had ik meteen gezegd dat 80 euro meer betalen voor de Aorus Master uitvoering echt de moeite zou zijn. Hij is dikker, heeft meer RGB, heeft meer uitgangen voor monitoren en belangrijker: je krijgt een extra jaar garantie. Met het idee dat videokaarten over een jaar (of twee, of vier) wellicht weer veel duurder zijn is vooral dat laatste een goed argument; zo zit je dus enkele jaren veilig. Normaliter zou het extra displaytje op de kaart dan een mooie extra bonus zijn, maar je moet er nu dus van uit gaan dat die soms een eigen willetje heeft.

Maar ook zonder dat display valt er dus wel wat te winnen door deze extra dikkere variant te kiezen, althans zolang de huidige meerprijs in stand blijft, voorheen was de meerprijs voor een dikkere versie . Blijf uiteraard gewoon scherp op de prijzen letten, en wees ook niet verdrietig als je uiteindelijk toch voor de eenvoudigere uitvoering gaat; je krijgt hier weliswaar wat leuke extras, maar laten we niet doen alsof ze noodzakelijk zijn.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.