De ervaring met de AOC Professional Q2577PWQ bevalt tot dusver eigenlijk erg goed. De combinatie van een 25” scherm met een 1440p paneel geeft het voordeel van een scherp beeld zonder het nadeel van scaling. Vergeleken met een meer traditioneel 22” of 24” 1080p scherm is de combinatie een mooie upgrade wat betreft de indruk van luxe als wat productiviteit betreft, want de netto werkruimte is aanzienlijk groter, terwijl het op je bureau niet direct een ‘groot’ scherm lijkt. Wat luxe betreft mogen we het design van het scherm ook niet vergeten, want met een dunne bezel, een aluminium onderrand, en een knappe voet zorgen voor een mooi totaalplaatje op een bureau. Glossy elementen vereisen wel een schoonmaakdoekje op z’n tijd, maar met een simpele veeg af en toe kom je al een heel eind.
Ook het gebruikte IPS paneel draagt bij aan die prettige algemene ervaring, met IPS-traditioneel uitstekende kijkhoeken wat kleurweergave betreft en uiteraard de capaciteit ook veel kleuren weer te geven. Kanttekening bij die kijkhoeken is dan wel de merkbare IPS glow die bij flinke horizontale hoeken, iets wat ook typerend genoemd mag worden bij ‘betaalbaar IPS’ en eigenlijk pas opvalt bij een zwart of zeer donkergekleurd beeld. Een zorg is het niet als je als enige gebruiker met het scherm werkt en bijvoorbeeld even onderuit in je stoel zakt of opzij schuift; menig TN paneel die dan al een bedroevend beeld geeft en vergeleken met dat is dit een enorme upgrade. Uit meer typische kijkhoeken mag de kanttekening dus eigenlijk geen naam hebben. Belangrijker vind ik het feit dat er van backlight bleeding feitelijk geen sprake is, iets waar je op hoopt maar geen vanzelfsprekendheid is in welke prijsklasse dan ook. Het gebrek aan noemenswaardige backlight bleed helpt de Q2577PWQ zowel in een lichte als verduisterde ruimte een prettig beeld te geven.
De standaard instelling oogt aardig maar is niet 100% als je een gekalibreerd sRGB scherm gewend bent. Met wat kleine aanpassingen via het prettig te bedienen menu (waar je met flink wat presets aan de slag kan) zet je een zichtbaar nog wat knapper beeld neer, en zonder dat je dus meteen naar ‘dure’ kalibratie hardware hoeft te grijpen. Kijk ik naar een aantal resultaten van anderen dan zie ik dat daar wel wat verschillen in zitten, wat duidt op een relatief ‘losjes’ approach wat fabrieksinstellingen betreft. In de sRGB modus zien we nog wel iets grotere kleurafwijkingen dan je zou willen voor een serieuzer niveau fotografie, echter met kalibratie zien we dat het onderliggende paneel gewoon uitstekend capabel is en tegelijk moet ik meteen een beetje relativeren: ik kan niet zeggen dat die gemeten afwijkingen nu echt af doen aan de algemene ervaring. Daarbij: een echte foto-pro zal voor perfecte prestaties toch willen kalibreren, of vermoedelijk zelfs een scherm van 300 euro niet eens overwegen, maar neem dit gegeven wel in je aanschaf overweging mee. De uniformiteit van het paneel is verder gewoon in orde, het contrast is keurig te noemen, en zelfs de game ervaring is eigenlijk gewoon prima. (Betaalbare) IPS panelen zullen puur gamers niet overtuigen en ze vormen niet de basis voor een CS:GO Pro setup, maar voor all-round gebruiker die ook wel een spelletje speelt een meer dan prima ervaring waarbij de voordelen van dit paneel de nadelen van betaalbare TN panelen veelal zullen vernietigen. Alles duidt er op dat AOC een echte ‘jack of all trades’ neer wil zetten waarmee je bij tal van gebruiksdoeleinden toch goed uit de voeten kunt, en dat is best goed gelukt.
Kijken we dan nog even naar de concurrentie zien we dat de AOC Q2577PWQ één van de goedkoopste (25”) 1440p schermen is op de markt, en een tientje of drie tot vier goedkoper dan de Dell U2515H die gebruikmaakt van praktisch dezelfde LG panelen en daarmee de meest directe concurrent is. Laatstgenoemde staat ietsjes steviger, en de kleur afstelling vanuit de fabriek is normaliter iets strakker, al zal het zonder side-by-side vergelijking niet eenvoudig zijn dergelijke onderlinge verschillen in de beeldweergave te onderscheiden. Het prijsverschil is echter duidelijk aanwezig, het design van AOC zal vermoedelijk net wat eleganter worden ervaren, en ook in het voordeel van AOC is het feit dat zij hebben gekozen om speakers toe te voegen, iets waarvoor je bij de Dell aan een passende soundbar van wederom een paar tientjes extra moet geloven. Ingebouwde speakers klinken zoals gebruikelijk simpelweg matig, maar voor gebruikers voor wie enkel een beetje geluid voldoet is het toch een cruciale feature. Alles in overweging genomen is de AOC Professional Q2577PWQ een aantrekkelijk scherm zowel op je bureau als wat de weergave betreft, en met een knappe combinatie specs en features een vriendelijk prijskaartje een interessant scherm voor mensen op zoek naar een mooie upgrade van hun bestaande 22-24” Full HD schermen.
Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”313693″ numshops=”5″]
Enkele high-res foto’s voor de liefhebber, klikken om te vergroten: