Alvorens we naar de drogere resultaten verder gaan krijgt een scherm eerst de kans een algemene indruk achter te laten. Een 25” 1440p scherm hebben we nog niet langere tijd in huis gehad, echter valt bij gebruik vrij vlot op dat de ervaring niet direct heel anders is dan bij een 27” scherm met die resolutie, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een 28” Ultra HD paneel waarbij de letters standaard simpelweg te klein zijn. Vergeleken met een 22” of 24” 1080p scherm is het verschil in scherpte uiteraard heel groot, iets wat een 27” 1440p (ook een stuk scherper) paneel bijvoorbeeld ook een flink gevoel van luxe geeft in verhouding. Gezien de kans groot is dat dit scherm wordt overwogen door mensen die momenteel een kleiner en/of full HD scherm hebben is de keuze voor deze combinatie afmetingen en resolutie dan ook best slim gekozen van AOC; je krijgt de indruk van een veel luxer scherm vanwege die betere DPI, je hebt geen scaling issues zoals bij 4K, en tegelijkertijd toont een 25” scherm zich op een bureau wat eleganter dan een 27 of 28” paneel en feitelijk niet groter dan een meer traditioneel 24”scherm. Redelijk win-win dus.

Mocht je nog nooit een resolutie hoger dan 1080p hebben gebruikt zal je naast het gevoel van scherpte ook voordeel zien in de flink grotere (bijna 80%) netto werkruimte. Zet je een browser en een document naast elkaar dan heb je simpelweg veel meer content in je beeld. Vooral de beperkte verticale werkruimte van 1080p zal voor meer zakelijk gebruik, bijvoorbeeld documenten of spreadsheets, een beperking zijn, waarmee je een hogere resolutie als 1440p best een ‘Pro’ label mag opplakken. Het nadeel dat 1080p niet perfect schaalt op een 1440p is wel iets om rekening mee te houden, want vooral bij games zal je extra grafische kracht willen om in deze native resolutie games te spelen. Afspelen van 1080p content, bijvoorbeeld een film, geeft in mijn ervaring echter geen negatieve gevolgen en is meer dan prima te doen op een 1440p scherm.

De standaard afstelling zorgt ook dat bij het eerste aansluiten het beeld best goed overkomt. Met inmiddels wat scherm ervaring en een strak afgesteld paneel er direct naast valt op dat het scherm direct uit de verpakking wel erg helder is ingesteld. Ook ogen de kleuren standaard ietwat koud. Duik je zonder de handleiding te lezen in het menu in het scherm (positieve sidenode: deze instellingen zijn ook via de software, dus met muis en toetsenbord, te beheren!) dan valt op dat het OSD van AOC prettig in elkaar zit: intuïtief, dus weinig leercurve, overzichtelijk, en vooral ook voorzien van een ruim aantal voorgeprogrammeerde instellingen. Zet je het scherm in de standaard aanwezige sRGB modus dan oogt het beeld direct ietwat warmer, en meer in lijn met wat een gemiddelde gebruiker graag ziet: kleuren die er wat meer uit springen en de indruk geven dat je naar een zeer capabel paneel zit te kijken. Minder positief is het feit dat bij veel van die presets bepaalde andere instellingen weer vast worden gezet, waardoor je eigenlijk toch snel naar de ‘user’ modus gestuurd wordt. In dat geval kan je die sRGB instellingen dus als uitgangspunt pakken, maar vervolgens nog wel een beetje sleutelen aan de helderheid. Wat mij betreft dus een sterke aanrader om zeker even het menu in te duiken om je eigen favoriete instelling uit te zoeken, want je zal zien dat er flink wat flexibiliteit zit in het beeld die dit paneel voorschotelt.

Wat gaming gerelateerde zaken betreft ontbreekt mij de hardware dit te testen, en moet ik het bij de subjectieve ervaring houden. Met verschillende overdrive opties tot je beschikking en een 5ms opgegeven response tijd was de verwachting dat je wel een redelijk spelletje moet kunnen spelen. De ervaring bleek dat ook te bevestigen, want verschillende games kwamen eigenlijk goed tot hun recht met niet tot nauwelijks sprake van merkbare ghosting of overshoot. De standaard overdrive instelling doet zijn werk overigens goed gezien de duidelijk merkbare ghosting wanneer je deze functie uitschakelt, dus die instelling lekker ongemoeid laten. ‘Goed’ is uiteraard relatief en vergeleken met andere 60Hz panelen, want de concurrentie met betere 144Hz panelen wat snelle games betreft kan deze AOC logischerwijs niet aan. Of dit laatste enkel door de 60Hz specificatie komt, het specifieke paneel, of een andere vorm van input lag laat ik overigens in het midden, maar ik ontkom er niet aan om te zeggen dat hoewel een potje CS:GO wel te doen is, maar dat je bij dergelijk split-second gebruik wel net voldoende verliest om de indruk te krijgen dat de hardware je toch net van een betere score weerhoudt. Voor een 60Hz IPS paneel mag het echter best als positief bestempeld worden dat games zonder serieuze kritiek tot leven komen, en dat enkel de meest intensieve vorm van gaming net niet ideaal te combineren is.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.