Antec P8 review
Met strakke lijnen en een interieur dat is ontworpen met oog op prestaties is de Antec P8 een zeer moderne toevoeging aan de veelgeprezen ‘Performance series’. Naast het minimalistische maar toch zeer functionele voorpaneel maakt de lay-out van de P8 het eenvoudig om een zeer krachtig en efficient system te bouwen. Voor de beste grafische prestaties biedt de behuizing plaats voor grafische kaarten met een lengte tot 390mm. Over eventuele waterkoeling is ook zeer goed nagedacht, zo passen er op meerdere locaties radiatoren.
De kast is gemaakt van een combinatie van staal en kunststof en het aantrekkelijke geharde glazen zijpaneel geeft een goede inkijk naar de geïnstalleerde componenten. Voor een betere warmtegeleiding en een mooiere lay-out is er een speciale omhuizing voor de voeding toegevoegd, dit is vooral visueel zeer positief. Met zijn dagprijs van €70 plaatst de P8 zich in het middensegment.
Uitpakken
De doos, niet heel erg spectaculair, duidelijk genoeg dat we hier met een case te maken hebben. Met zijn zeven en een halve kilogram is hij niet bijzonder zwaar en nog prima te tillen, dit is gelijk een goed voorteken dat we hier met degelijke bouwkwaliteit te maken hebben.
De strakke lijnen van de behuizing zijn gelijk goed zichtbaar. Het glazen zijpaneel wat de hele zijkant omvat ziet er erg goed uit en is net aan donker genoeg om de binnenkant deels te verbergen, had net een tint donkerder gemogen. Overigens is het paneel met vier eenvoudig te verwijderen schroeven los te maken. Pas op dat je de schroeven niet vergeet terug te plaatsen wanneer je het paneel weer wilt monteren, ik heb die fout gemaakt en het ging net aan goed.
Sinds ik behuizingen beoordeel heb ik al bij drie cases gedacht, waar zijn de accessoires? Elke keer weer vind ik ze ergens in een vakje achterin, en eigenlijk altijd in de hdd-tray. Wat Antec allemaal meelevert is niet wereldschokkend: Een handleiding, garantiebewijs, paar schroeven en wat wegwerk klittenbandjes.
Uiterlijk en bouwkwaliteit
De Antec P8 ziet er heel netjes uit; groot glazen paneel, strakke voorkant met lichtgevend logo en overall een zeer goede afwerking. Op het voorpaneel vinden we 2 USB 3.0 poorten, een microfoon- en headsetpoort en ook nog de powerknop. Hier zitten overigens ook wat lampjes voor de power en de hdd, deze geven echter blauw en oranje licht wat nou niet bepaald luxe oogt.
Verderop zien we het Antec-logo welke oplicht wanneer je de computer inschakelt, heel netjes. Hier zijn ook de openingen voor de fans goed zichtbaar, de Antec heeft er namelijk 3 ingebouwd en biedt de mogelijk om tot 7 fans in te bouwen. Standaard zitten er 2 aan de voorkant en 1 aan de achterkant. Maar dan kan er nog 1 extra aan de voorkant en 3 aan de bovenkant. Aan de bovenkant is dan ook een groot magnetisch stoffilter wat je eenvoudig verwijderd.
Aan de achterkant zijn er niet veel bijzondere dingen zichtbaar, minpunt is hier wel dat je de PCI-sleuven niet terug kan plaatsen. Hierdoor blijven er altijd gaten aan de achterkant mocht je besluiten om uitbereidingen achteraf te verwijderen. Verder is er aan de onderkant nog een stoffilter te vinden en de geleiders van de HDD-cage zijn hier te zien.
Het magnetische stoffilter aan de bovenkant van de case is zoals eerder gezegd eenvoudig te verwijderen, je pakt hem namelijk gewoon vast op een hoek en je haalt hem zo los. Het filter is gemaakt van een hele mooie flexibelle grille wat een goede toevoeging geeft aan het geheel.
Binnenin de case zien we als eerste de fans zitten, dit zijn er drie en hebben allemaal witte verlichting wat een leuk effect geeft in combinatie met het glazen zijpaneel. Verder zijn er geen installatiemogelijkheden voor een 5,25 inch dvd/cd-drive, hoewel dat tegenwoordig ook geen vereiste meer is.
Aan de onderkant bevindt zich de omhuizing voor de voeding en de hdd’s. Hier bovenop zijn 2 opbouwplaatsen voor 2 ssd’s, aan de achterkant van de case vind je nog 2 van deze.
Over de ruimte waar je de 3,5 inch hdd’s installeert is duidelijk nagedacht, zo kan je tot 2 hdd’s zonder gereedschap installeren en is er de mogelijkheid om de hdd-cage over een bepaalde ruimte nog verschuiven om zo meer afstand voor de voeding te creëren.
Bouwkwaliteit prima in orde, voorpaneel is wat lastig te verwijderen maar verder ziet alles er goed uit.
Installeren
De installatie in de P8 verliep vlot omdat alles vrij vanzelfsprekend is, ik heb de volgende onderdelen gebruikt: Asrock 970 pro3.0 moederbord, Gelid Tranquilo rev2 koeler, Samsung Evo 850 ssd en een MSI 270X videokaart. Niet de meest high-end hardware, I know, ben ook maar een arme student. Bijna vergeten, de voeding is een Sharkoon WPM500, dit is een (deels) modulaire voeding om zo een kabelwirwar te voorkomen.
Het moederbord en de voeding zijn met een paar schroeven geïnstalleerd, net als de SSD. Na de videokaart en de harde schijf zit eigenlijk alles wel op zijn plaats.
Ziet er goed uit, niet? Het cable-management is in de volgende foto’s ook goed zichtbaar, binnen een halfuur heb ik de case in elkaar geknutseld. Het zichtbare gedeelte ziet er erg strak uit.
Showcase
Toen alles in elkaar zat mistte ik toch iets, wat RGB-verlichting! Zelf heb ik nog veel meters aan ledstrip liggen dus dit ‘probleem was snel opgelost. Omdat de randen wat groter zijn van de P8 valt de strip mooi wat dieper in de case zodat het licht beter verspreidt wordt.
In combinatie met de witte leds van de ventilatoren krijg je toch een erg gaaf effect.
Conclusie
De Antec Performance P8 is een waardige opvolger van de oudere Performance modellen, hij ziet er strak uit en heeft leuke features voor een goede prijs. Of het de case is die je als consument moet kopen, dat hangt vermoedelijk af van je smaak. Het uiterlijk is bijvoorbeeld wel netjes en strak, maar het kan voor een ander wellicht wat saai zijn gezien de RGB-factor vrij laag is. Persoonlijk vind ik het een mooie case met veel mogelijkheden, want wie houdt je tegen om die ultra vet gave RGB-fans er niet gewoon bij te kopen?
Deze behuizing biedt voldoende installatiemogelijkheden. Zo is er ruimte voor maar liefst 4 Solid State Drives en 2 normale 3,5 inch harde schijven. Deze zijn allemaal mooi weg te werken en daarbij gaan we gelijk door naar het cable management, die is namelijk goed gerealiseerd. Er is achterin de case ruim plaats om al je kabels op te bergen om de binnenkant zo clean mogelijk te houden, ook de kabels van het moederbord zijn makkelijk te uit het zicht te halen. Qua koelprestaties doet deze behuizing het ook goed, zo heb ik met enkel de stock fans de temperaturen binnen de case prima onder controle en dat terwijl een FX-6300 toch niet heel zuinig is. Antec levert drie fans met witte LEDs, RGB had hier misschien leuker geweest, maar voor 70 euro kan je niet alles verwachten en zijn drie fans al een plus.
Het ontbreken van mogelijkheden om een dvd-drive te installeren is een persoonlijk gemis, hoewel eenvoudig op te lossen door een externe dvd-brander te kopen. Wat ook een belangrijk punt kan zijn is het feit dat de case vrij stofgevoelig is, zowel de voorkant als de binnenkant zaten bij mij binnen no-time bedekt met een klein laagje wat toch erg opviel. Hiertegenover is de bouwkwaliteit prima in orde wat ook zeker van sprake is bij het installatiegemak.
Mocht je een zelfbouwer zijn met een budget rond de 60-80 euro is deze behuizing zeker het overwegen waard. Zo’n 70 euro voor deze strakke Antec P8 met een groot glazen zijpaneel en lichtgevende fans voor een chique effect voelt als een goede deal. Bouwkwaliteit en cable management zijn beiden helemaal in orde, en het zit als geheel goed in elkaar, ik zou hem wel willen aanbevelen.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: