Als je de hele review hebt gelezen dan zal je wellicht zijn opgevallen dat ik iets feller was dan gebruikelijk, zo voelt het althans. Niet omdat de P380 een slechte behuizing is, absoluut niet zelfs, maar omdat ik gedurende het hele proces iets te vaak de gedachte had “waarom nou Antec?”. Kijk ik terug naar mijn oude oerdegelijke P180B dan zien we dat ze die basis van een dikke kwaliteit en een zee van ruimte nog altijd hebben vastgehouden, en wel degelijk van enkele moderne foefjes hebben voorzien. Zo is het interieur nu wel mooi zwart, is er wel een uitsparing voor processorkoelers, zijn alle kabels zwart uitgevoerd, en is er sprake van meer dan genoeg ruimte voor kabelmanagement. Allemaal mooie pluspunten, en als we in 2011 hadden geleefd was dat vermoedelijk op zich al voldoende reden geweest voor een dikke beoordeling.
Ergens voelt het alsof de designers bij Antec in een u-boot zitten vastgeroest en weigeren door de periscoop te kijken. Innovatie is natuurlijk helemaal fijn (maar is geen sprake van), maar ze hadden in elk geval een beetje naar de concurrentie mogen kijken wat er allemaal mogelijk is gemaakt tussen 2011 en 2016. Zo zien we veelal (veel) meer gaten om kabels af te voeren, zijn degelijke fan controllers of fan hubs in deze prijsklasse bijna niet weg te denken (de huidige fan hub implementatie is knudde), krijg je schroeven praktisch altijd gesorteerd (dus niet gewoon in één grote zak gemikt), zijn we gewend dat we SSD’s kunnen plaatsen zonder dat het ons 3.5” bays kost, de introductie van PSU covers kan je bijna ook niet zijn ontgaan, en de manier waarop verwacht wordt dat een optische drive wordt gebruikt is zacht uitgedrukt knullig. Oh, en leuk dat knopje om de snelheid van de drie stock ventilatoren aan te passen, maar gaat iemand daar daadwerkelijk het zijpaneel voor loshalen? Zelfs de P180B had een schakelaar aan de buitenkant zitten, en waarom zitten die fans vanuit de fabriek allemaal als outtake terwijl het zo veel logischer lijkt de twee grote ventilatoren voorin te installeren. Ook de manier waarop het stoffilter aan de voorzijde benaderd moet worden is verre van praktisch met zo’n grote zware bak. Keer op keer dus “waarom nou Antec?”; waarom zo veel onhandige keuzes? Toegegeven: de kans dat je al deze punten relevant acht is klein, maar het telt allemaal wel aardig op en moet ik concluderen dat dit een gevolg is van luiheid of een gebrek aan interesse om iets echt goed te doen; een paar kleine slimme aanpassingen en ik had de hele review namelijk in een bijna lyrische toon kunnen herschrijven.
Één ding doet Antec met de P380 echter goed, heel erg goed zelfs, en dat is het neerzetten van een behuizing die wat materiaalkwaliteit en afwerking onmiskenbaar ‘ouderwets’ high-end is. Kwaliteit van de staal en plastic onderdelen zijn top, en het aluminium van de voorzijde en bovenzijde zal menig liefhebber intens gelukkig maken. Het ontwerp met toegankelijke frontpanel mogelijkheden maar toch een strakke kolossale uitstraling met dat blok mooie aluminium zal het ongetwijfeld ook goed doen. Het zijn uiteindelijk die kwaliteiten die de liefhebber van het ontwerp zullen moeten overtuigen om de kritische geluiden maar voor lief te nemen, bijvoorbeeld door even wat langer te zitten om het geheel in te bouwen en af te werken, af en toe maar even extra moeite nemen om de filters te reinigen, of door een losse fancontroller toe te voegen (bijvoorbeeld de NZXT Grid+ v2) om toch een absolute top build neer te zetten voorzien van moderne snufjes, en het is de redding van de P380 dat dit gelukkig wel kan. Een kritisch persoon zou (terecht) kunnen stellen dat Antec eigenlijk een ouderwets plaatje probeert te verkopen met een vleugje tof aluminium voor een (te) forse prijs, maar het maakt de Antec P380 uiteindelijk niet minder indrukwekkend om te aanschouwen wanneer deze op (of uiteindelijk vermoedelijk onder) je tafel staat.
Met de hakken over de sloot, en dan ook enkel vanwege de uitstraling van het eindresultaat: Approved.
Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net
Enkele hogere res foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: