AMD Ryzen 5 5600X Review


Dat AMD de laatste jaren enorm hard aan de weg timmert is wel bekend. Sinds de introductie van hun eerste Ryzen CPUs groeien ze enorm, en met de lancering van de 3000-series was het bij de meeste webshops zo dat het aantal AMD CPUs en Systemen flink groter was dan hun Intel tegenhangers. Dat dit bij de grote OEMs nog een ander verhaal is even terzijde.

AMD concurreerde inmiddels op elk vlak, van prestaties en prijs-prestatieverhouding tot de efficiëntie, waar Intel inmiddels echt ruim achter begint te lopen. Echter, dat ene kleine dingetje bleef maar zeuren: Intel was nét beter in de meeste games, zeker op lage resoluties.

En precies dat denkt AMD vandaag te kunnen veranderen met de 5000-series. Kortom, tijd om vooral lekker te gaan gamen, en te zien of dat nu écht zo is. Om te beginnen met de nieuwe Ryzen 5 5600X die het op het 300 euro prijspunt mag opnemen tegen de Intel Core i5-10600K:


Games, Games, Games


Natuurlijk is een processor veel meer dan alleen de basis voor je game systeem, maar omdat AMD de andere zaken al lang in de pocket had leggen we op het gamen de nadruk. Het is namelijk simpel: mocht AMD “gaming” weten te pakken, dan pakken ze eigenlijk alles. Hoewel het in theorie harstikke interessant is hoe AMD dit precies denkt te doen gaat het mij eigenlijk maar om één ding: is het gelukt?


Dus, weten ze te scoren? Absoluut. Hoewel het per game nog wel een beetje wil wisselen, daar zitten soms grote verschillen tussen, gaat AMD van de “net wat tragere 1080p gaming fabrikant” naar gemiddeld de snelste, zo’n 6% over 10 games gemiddeld (esports titles even buiten beschouwing, die komen zo aan bod).


Voor alle grafieken check je overigens de video

Zeker voor de 5600X is dat belangrijk, want die 300 euro CPU zal toch vaker worden gekoppeld aan een 1080p monitor dan de veel duurdere Intel Core i9 en Ryzen 9 processors.

Schalen we even naar hogere resoluties, dan effent het allemaal aardig uit zoals verwacht, al blijven er per game nog wel significante verschillen, zelfs op 4K. Mocht je een enorm fanatieke één-game speler zijn dan is het dus wel de moeite even te checken hoe de CPUs zich verhouden, maar in de regel maakt het dus weinig uit.

Esports


Esports “winnen” is eigenlijk crucialer voor AMD dan je denkt. Want hoe goed AMD het ook deed, zodra jouw favoriete streamers, YouTubers etcetera Intel trouw blijven vanwege betere prestaties in online multiplayer games werkt dat enorm hard door. Deels vanwege hun invloed, deels omdat voor hen één ding telt: het beste in huis halen. AMD kan op prijs-prestatie hameren wat ze willen, maar als je écht wilt overtuigen moet je gewoon beter zijn.

En, in zowel CS:GO als Overwatch zien we dat AMD ook de 1% en 10% lows in rappe online shooters kan winnen.

Toch liepen we hier ook tegen ons eerste probleem aan: in Warzone bleek de Ryzen 5 niet consistent, met grote verschillen tot gevolg. Zie ook het stukje in de video. Na alles geprobeerd te hebben, letterlijk elk stukje hardware vervangen, schone Windows installaties, nieuwe Warzone installatie (stupide grote game ook overigens), bleef het probleem zich voordoen.

Ongetwijfeld dat dit een bug is die AMD of de game devs gaan fixen, maar het punt staat wel: AMD laat een puntje liggen, en alle kritiek op Intel’s innovaties terzijde weten zij dit soort grappen eigenlijk altijd wel te voorkomen.

Wat staat AMD te doen?

En dat brengt ons bij het punt: what’s next voor AMD? “Gaming” was het grote topic dat ze nu weten te pakken, en daarmee staan ze er gewoon verdomd goed voor. Ryzen stond er al goed voor, nu staan ze beter dan ooit. Maar, daarmee willen we niet zeggen dat AMD al klaar is.

Het belangrijkste is, in onze optiek, het oplossen van die kleine irritaties die je bij AMD soms nog tegen komt. Bij de eerste Ryzen launch was dat geheugencompatibiliteit, inmiddels is dat teruggebracht tot wat kleine problemen in specifieke games of applicaties (Nou ja, Warzone is wel dé game van dit moment). Ik weet nog niet precies wat het probleem is, maar AMD zal nu echt moeten zorgen dat ze die betrouwbare Intel reputatie (waar ze 15 jaar aan hebben gebouwd eh, vergeet dat niet) kunnen gaan matchen. Natuurlijk kan dat niet in één keer, of zelfs in 3 jaar tijd, maar het moet worden gezegd, en het moet een focus worden voor de komende weken en maanden. Nu de nerds van vroeger ouder en vermogender worden, met meer te besteden en minder tijd om te knutselen, is het cruciaal dat het concept “hoofdpijn” gewoon niet meer gaat bestaan bij AMD.


Het tweede is dat ze die liefhebbers van de prijs-prestatieverhouding niet uit het oog verliezen in hun race om de beste te zijn. De 5600X verslaat de i5-10600K met gemak, maar het feit dat de goedkoopste nieuwe Ryzen 300 euro kost is wel jammer. We hopen dan ook snel een 5600 zonder x te zien op het 250 euro prijspunt, en íets van een 6-core rond of onder de 200 euro waar de 3000-series Ryzen 5’s nu hangen.

Daarbij komt ook het feit dat de ondersteuning voor B450 en X470 moederborden nog ontbreekt. Ik vind het heel fijn dat praktisch elk B550 en X570 bord op de markt deze nieuwe CPUs in één keer slikt, daarmee zeggen we gedoe met bios-upgrade-rotatie-cpus gedag, dit voelt als een upselling truck om meer mensen B550 en X570 borden te laten verkopen terwijl technisch gezien B450 borden vaak nog voldoen. Sure, Intel doet dit niet beter en support komt eraan, maar als ze het écht hadden gewild hadden we nu support gehad.

Kortom, AMD’s focus moet nu liggen op rotsvaste betrouwbaarheid, plus dat ze hun waar-voor-je-geld rep niet uit het oog verliezen.

Pure CPU Prestaties


Voordat ik nu als een Intel fanboy weg wordt gezet, laten we voor we afsluiten dan toch nog even kijken naar hoe AMD’s 6 cores en 12 threads de vloer aanvegen met Intel’s snelste 6 core CPU van dit moment.

Het is niet eens een strijd meer, dit soort verschillen hebben we in geen jaren gezien binnen één generatie.

Helemaal wanneer we dan het verbruik erbij optellen, AMD is sneller én efficienter, wat ook inhoudt dat je met een simpelere koeler prima afkan. Koop wel een goede overigens, ondanks dat de Ryzen 5 met een simpel koelertje komt (Intel komt zonder), win je absoluut met zelfs maar een 30 euro CPU lucktkoeler.


Afsluitend, wat adviezen


Goed, AMD is nu de baas, althans in dit 300 euro segment. Wat kleine verschillen hier en daar doen niets af aan het totaalplaatje waarin AMD’s Zen 3 CPUS de vloer aanvegen met vergelijkbare Intel 10th gen Core CPUs. De Warzone perikelen zijn zeker significant, maar vooralsnog gaan we ervan uit dat wat dit ook precies is, het op heel korte termijn geen serieuze zorg gaat zijn. Wacht desnoods even als dat jouw game is, maar we verwachten dat binnen no-time de 5600X dé logische keuze gaat zijn op dit prijspunt voor iedereen die lekker veel games speelt, en ook genoeg CPU kracht wil hebben voor zaken als foto- en video editting.

Let er dus verder op dat je dus een B550 of X570 moederbord nodig hebt. Gezien het lage verbruik voldoen de meeste B550 borden gelukkig, maar stel gerust de vraag in Discord als je twijfelt (link onderaan). Ook adviseren we sterk een losse luchtkoeler erbij te pakken. Iets als een Cooler Master 212 Black is een prima uitgangspunt, of een Noctua NH-U12S (ook verkrijgbaar in chromax.black) als je wat meer wilt betalen voor installatiegemak en wat meer kwaliteit. Wat voeding betreft is het niet heel complex, dezelfde adviezen die voor specifieke GPUs golden blijven hier van toepassing.

Verder lijkt het nu vooral afwachten wat de goedkopere Ryzen 5 5600 gaat doen, die zal deze CPU vermoedelijk wat prijs-prestatieverhouding betreft wel inhalen. En, voor iedereen die íets meer te besteden heeft: de Ryzen 7 5800X is zojuist binnengekomen. Die gaat wel een stuk meer kosten, ca 450 euro, maar als je graag wilt investeren in iets meer prestaties voor de toekomst is het toch geen gek idee om naar een acht-core te kijken. Echter op dit prijspunt? Daar heeft deze CPU vooralsnog weinig te vrezen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.