AMD Radeon RX 5600 XT Gaming OC review


Price-drops van de concurrentie, rare last-minute aanpassingen van de specificaties, en de gebruikelijke pre-launch stress bij reviewer, de launch van de AMD Radeon RX 5600 XT heeft weer voor een hectische week gezorgd. Maar het is zo ver, hij is er nu, en dan wil je natuurlijk weten of dit de kaart is die je moet hebben op het genoemde prijspunt van ca 300 euro.

Liever een video kijken? Klik hieronder:


De Basis


Na we elke maand in 2019 een nieuwe kaart hebben besproken houden we het wat korter. Geen eindeloze discussie over het proces, de voorgaande weken, maar antwoord op de vraag: Wat moet je écht weten? Op papier is vooral het verschil met de bestaande RX 5700 klein: zelfde chip, zelfde aantal cores, zelfde kloksnelheden en zelfde geheugensnelheden. Alleen de geheugenbus is iets kleiner, en je krijgt 6GB geheugen in plaats van 8. Maar gezien het veel lagere prijspunt is dat een hele kleine prijs; 6GB is zelden een beperking, en als je er al over heen gaat met een bepaalde game op Ultra settings kan je het verschil met een kleine detailsetting al ondervangen. De RX 5600 XT kan je dus gewoon heel makkelijk samenvatten als een RX 5700 6GB.

(Specs zodra we de watermerk-vrije beelden hebben)


Prestaties


Dat zien we uiteraard ook terug in de grafieken, waar de RX 5600 XT bij grofweg vergelijkbare kloksnelheden bijna net zo snel is als een RX 5700. Het kleine verschil is toe te wijden aan de smallere geheugenbus, in de benchmarks die echt tellen (oftewel waar de FPS waardes al niet laag zijn om mee te beginnen) is de hoeveelheid geheugen eigenlijk geen relevante factor.


















Alleen als je echt serieus voor 1440p gaming wil gaan met zo veel mogelijk games op hoge settings is de upgrade naar een 8GB RX 5700 XT interessant, maar als betaalbare 1440p kaart doet hij het heel aardig.











Belangrijker: de RX 5600 XT is structureel veel sneller dan de GTX 16-serie, en in de meeste games net wat sneller dan een RTX 2060 die je normaliter meer kost. Het scheelt niet veel, maar toch. Dat zet de RX 5600 XT in een uitstekende positie. Een overzicht:


Ook het stroomverbruik is uitstekend, iets lager dan een iets tragere RTX 2060 is een fantastisch resultaat.


Sapphire Pulse OC


Morgen kunnen we pas praten over de verschillende custom kaarten, dus dan komen we nog even terug op de Sapphire Pulse OC en hoe deze verhoudt ten opzichte van de rest. Maar voor de ongeduldige liefhebber: dit is een prima referentiemodel om andere custom kaarten tegenover te zetten. Met een stabiele stress test temperatuur van 65 C en een geluidsproductie onder de 36 dBA op 50 centimeter zet hij een prima resultaat neer. Niet vreemd gezien het lage stroomverbruik. Of je het design ook aantrekkelijk vindt moet je zelf bepalen, maar er is weinig mis met deze twee-fan constructie met metalen backplate.






Kanttekeningen


Een aantal kanttekeningen met betrekking tot deze kaart.
– Er lopen wat discussies met betrekking tot de software van AMD. Het klopt inderdaad dat een aantal zaken relevant voor reviewers en hele fanatieke overclockers niet tip-top zijn, en wij hebben gemerkt dat Image Sharpening in de huidige driver op ons test systeem geen effect heeft, maar wat stabiliteit betreft hebben we geen relevante opmerkingen. Nul problemen met meermaals installeren, deinstalleren, tig benchmarks etcetera. Vertaal een paar selecte problemen niet in generiek geneuzel dat de drivers een reden zijn om deze kaart niet te overwegen.
– Voor Streamers heeft Nvidia nog altijd een streepje voor met hun Turing kaarten. Als dat een serieuze wens is zou ik een Nvidia alternatief pakken.

Toch nog even over de rare tactieken…


Zoals gezegd wil ik zaken die voor jullie, de lezer en mogelijke kopers van deze kaart, eigenlijk achterwege laten. Het is niet jullie probleem nog pakkie-an dat AMD onze tijd zit te verdoen met het laten testen van een eerste bios die uiteindelijk totaal niet aan de orde is. Althans, tenzij ze dit elke keer gaan doen dan gaan launch reviews gewoon de deur uit, maar laten we er van uit gaan dat bij de volgende launch (vermoedelijk Big Navi) AMD dit soort grappen niet uit hoeft te halen.

Toch is de last minute bios aanpassing die de prestaties op de schop namen wel degelijk relevant voor jullie, want bij navraag bij fabrikanten en webshops liggen de eerste batches videokaarten vanaf vandaag al in de winkel. Die zijn, naar alle waarschijnlijkheid, nog niet voorzien van de nieuwste bios versies. Op de lange termijn maakt het niet uit, de eerste shipments zijn meestal maar een handje vol kaarten per merk en 99% van de RX 5600 XT kopers in 2020 krijgen dus gewoon een bijgewerkte versie. Plus de aller eerste kopers zijn meestal de fanatiekelingen die niet vies zijn van een bios update; dat is tenslotte klik-en-klaar tegenwoordig.

Maar als je die update niet uitvoert, dan krijg je dus niet het product wat wij gepresenteerd krijgen en dat is natuurlijk wel kwalijk. Ik ga niet met een gestrekt been in op de strategie van AMD, mijn mening hierover is tenslotte al voldoende duidelijk en het eindresultaat is niet dermate dramatisch dat meer opmerkingen nodig zijn, maar zorg dus wel dat je de bios update uitvoert die inmiddels bij de meeste fabrikanten op de website staat.



Conclusie


Enfin, voor de genoemde prijzen rond de 300 euro is de positie van de RX 5600 XT helder: veel prestaties voor een prima prijs. Zowel voor een dikke 1080p gaming bak met een snel scherm, als voor 1440p gamers die niet mee willen uitgeven dan dit kan je niet veel meer wensen. Streamers wel, zij blijven bij Nvidia, maar dat is een langer lopend verhaal.

Het enige wat we nu moeten gaan zien is of die genoemde prijzen ook werkelijkheid worden. Op 300 euro kan je er geen kwaad woord over zeggen, maar waar AMD de prijzen van de RX 5700 XT on-point wist te houden ging het goed mis bij de RX 5500 XT. Als we straks opeens 350 euro plus moeten uitgeven aan een RX 5600 XT gaan alle positieve gevoelens de prullenbak ik; de marge boven Nvidia’s RTX 2060 is tenslotte maar héél dun en met de zakkende prijzen van die RTX 2060 is de foutmarge voor AMD met deze lancering minimaal. Weet AMD de prijzen zoals zij beloven scherp te houden, dan begint 2020 fantastisch voor iedereen die een pak-em-beet 300 euro videokaart zoekt.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.