AMD Radeon RX 5500 XT Roundup
Dat de videokaart markt goed ziek is weten we inmiddels wel, maar het is van kwaad tot erger gegaan. Dat de nieuwste high-end kaarten lastig leverbaar bleken is één ding, maar inmiddels lijkt geen enkele recente kaart nog leverbaar.
Die markt wekt ook bij ons een enorme tegenzin in om naar videokaarten te kijken. Maar goed, we hadden één en ander toch al getest, en stel dat jij wel iets op de kop kan tikken wil je wellicht toch weten of die kaart nu de moeite is. Oftewel, vandaag rammen we de vijf tot dusver niet gereviewde RX 5500 XT kaarten er doorheen. Heel vlot overigens, want laten we niet doen alsof je de komende maanden echt wat te kiezen gaat hebben. Voor de liefhebber, de RX 5500 XT zit tussen een GTX 1060 en een GTX 1650 Super in, en daar kan je dus prima op 1080p mee gamen. Verlies die twee echter niet uit het oog als je naar RX 5500 XT kaarten kijkt.
De Contenders
Gezien geen van deze kaarten momenteel daadwerkelijk te koop is is het lastig om over prijzen te praten. Maar we houden wel de theoretische volgorde aan van goedkoop naar duur.
De Sapphire RX 5500 XT Pulse is een dual fan, grotendeels zwarte kaart met wat rode details. Een twee slotter, met een beperkte lengte van 233mm. Past in de meeste kleine cases dus. Er zit een backplateje op, en hoewel het allemaal simpeltjes oogt voldoet het wel.
Eén stap hoger brengt ons bij de ASUS RX 5500 XT Dual, eveneens een twee slot kaart, maar dan iets strakker gevormd. Meer zwart, strakkere backplate, geen fratsen. Met 242mm niet veel langer overigens, en vanaf de zijkant ontloopt het elkaar weinig.
Wil je liever iets groter, dan is de 281mm lange Gigabyte RX 5500 XT Gaming OC de volgende stap. Deze drie fan kaart maakt natuurlijk iets meer indruk in je case. Langer is tenslotte beter, enzovoorts. De backplate is simpel, maar voldoet gewoon. En je hebt nog een RGB logotje erbij.
Nog een stap hoger brengt ons bij de MSI RX 5500 XT Gaming X. Een dual fan kaart, maar wel wat groter (247mm) en dikker dan de eerdere dual fan kaarten. Prachtig kaartje om te zien ook, maar de rode details en de lichtere kleurstelling moeten je wel liggen.
Helaas bleken de eigen foto’s van deze kaart corrupt dus doen we het met de stock foto’s
De meest luxe RX 5500 XT zou van ASUS moeten zijn, de ROG Strix uitvoering. Dual fan, maar met 280mm flink lang. Als je high-end ROG kaarten kent is dit echter opvallend simpel: ietwat aggressievere lijnen wellicht, maar weinig fratsen en niet overdreven groot. Je krijgt een RGB logotje, maar daar blijft het bij.
Prestaties
Zoals gezegd: Kort. Dit zijn de gemiddelde boost snelheden in een langere test.
Daar zie je dat die elkaar nauwelijks ontlopen. Resultaten in benchmarks komen dan ook hooguit op zo’n 1% uit. Daarvoor hoef je dus geen luxere versie te kopen.
Geluid en Temperaturen dan:
Nu wordt het lastiger, want het is maar net wat je wilt. De MSI is bijvoorbeeld echt extreem stil, tot het punt dat je fysiek moet kijken of de PC wel aan staat. Maar dat gaat wel ten koste van temps, terwijl de ROG kaart met slechts een klein beetje meer geluid wel 10 graden koeler blijft. 73 graden is prima, maar 63 graden is prima-er. Meer-prima? Take your pick.
Wellicht opvallend is dat de Gigabyte zijn grote oppervlak en drie fans niet in betere prestaties weet te vertalen. Met een vergelijkbare geluidsproductie als de ROG kaart is hij significant minder koel.
Aan de andere kant zijn die temps en geluidproductie objectief prima, terwijl we de ASUS Dual en de Sapphire Pulse in tegenstelling tot de andere drie net aan wel weten te horen. Luid zullen we 36 decibel op 50 cm niet noemen, maar hoorbaar is het wel.
En het stroomverbruik? Ook de moeite niet waard te bespreken:
Conclusie
Gezien de huidige markt met nauwelijks beschikbaarheid van welke GPU dan ook is mijn persoonlijke conclusie heel eenvoudig: ze zijn allemaal prima, als je welk van deze vijf weet te scoren voor een leuke prijs heb je er een leuke instap videokaart aan. Wel een hele grote “als”, maar het zij zo.
Mocht je echt kunnen kiezen, dan is de ROG kaart objectief de beste, en dus Editor’s Choice. Niet dat je daar meteen meer voor wilt betalen, maar desalniettemin de beste van deze vijf. MSI is de stilste als je de iets hogere (maar nog altijd prima) temps geen issue vind, en die krijgt dus “recommended” voor de ultiem stille 5500 XT build. Zowel de ASUS Dual als de Sapphire Pulse zijn gewoon prima als ze de goedkoopste zijn, maar het zijn wel de enige twee in de line-up die je kan horen, oftewel dat brengt ze “Approved”. En Gigabyte? Die zweeft er een beetje tussenin. Tikkeltje warmer, wel lekker stil, en bonuspunten als enige drie fan kaart met een beetje meer RGB voor de show. Ik hou het op recommended voor die kaart die een mooie balans weet te scoren.
Maar nogmaals, die verschillen zitten echt in de marge, en het zal uiteindelijk toch op de prijs en beschikbaarheid uitkomen. Maar het is fijn te bevestigen dat deze GPU-grootmachten allemaal in staat zijn gewoon een prima RX 5500 XT kaartje te maken, het zou pas een verhaal zijn geweest als ze dat echt niet was gelukt.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)