De AMD kaarten van de laatste jaren leken allemaal in een bepaalde lijn te vallen: Sterke prijs-prestatieverhouding, maar met een hoger energieverbruik (maar dus met gunstigere aanschafsprijs als compensatie). Het hogere energieverbruik maakte een aantal kaarten als gevolg warmer, en dus ook luider. Met de Radeon Fury X gooit AMD het duidelijk over een andere boeg; de kaart is verre van goedkoop om aan te schaffen, het energieverbruik is juist aardig teruggedraaid (zeker relatief ten opzichte van de prestaties), en de kaart is met de standaard koeling uitstekend gekoeld zonder noemenswaardige geluidsproductie (Hierbij ga ik uit dat de coil whine van de media samples daadwerkelijk gefixt is, wat volgens TechPowerUp het geval lijkt te zijn). Dat de kaart en koeling verder praktisch onhoorbaar functioneert, en zelfs tijdens zware load niet noemenswaardig aan de bak hoeft, is verder een uitstekend pluspunt, zeker omdat de luchtgekoelde concurrenten aan de top van de markt wel degelijk enig geluid produceren; AMD heeft wat dat betreft daar nu een mooie troef. Het feit dat je verder ook geen extreme koeling in je behuizing nodig hebt om een dergelijke high-end GPU te gebruiken is natuurlijk ook een complimentje waard.
Dat de Fury X niet goedkoop ging worden kwam niet als een verrassing, AMD heeft namelijk flink ingezet op het nieuwe High Bandwidth Memory (HBM), en hoewel de architectuur van de chip niet nieuw is is de chip wel degelijk een ‘echte’ nieuwe AMD, en het topmodel van de nieuwe generatie is een flinke investering om te ontwikkelen, en is als gevolg zelden goedkoop. De stap naar HBM, wat veel sneller is dan GDDR5, lijkt absoluut een goede, want ondanks dat er ‘slechts’ 4GB geheugen op zit lijkt dit absoluut geen beperking bij 1440p of 4K resultaten, en het is een reële aanname dat het verminderde energieverbruik grotendeels uit de stap naar HBM komt.
Omdat AMD heeft gekozen voor dezelfde ‘cores’ als in de 290(X)/390(X), maar de Fury X sneller heeft willen maken door simpelweg veel meer cores in de kaart te zetten, zien we in sommige resultaten wel dat ‘meer’ niet altijd beter is, en als gevolg is het beoordelen van de benchmarks complexer dan gebruikelijk. Zo zien we dat de kaart het juist relatief wat minder doet bij lichte games en vooral bij lage instellingen, en dat het verhogen van de resolutie en/of kwaliteitsinstellingen van games veel minder negatieve gevolgen hebben op de prestaties dan wij traditioneel bij GPUs hebben gezien. Feit blijft dat de Fury X scoort waar het telt: Gamen op maximale instellingen op 1440p (of 1080p) resolutie, en uitstekende resultaten op 4K resolutie vergeleken met de GTX 980. Hij kost meer dan de GTX 980, maar de prestatiewinst is er naar. Daarbij moet ik aantekenen dat de nieuwste uitdager uit het groene kamp, de GTX 980 Ti, mijn testplankje nog moet bereiken.
Ook wat randzaken betreft is het een beetje anders dan anders. Zo zien we een pijnlijke beperking met de HDMI 1.4 poort voor mensen die hopen een Fury X op een 4K Televisie (dus niet monitor) aan te sluiten zonder DisplayPort, en moeten je vanwege de waterkoeling rekening houden dat je een 120mm ventilator plek hebt om deze op te hangen. (edit: Ik heb begrepen dat losse DP->HDMI 2.0 adapters bestaan, onder andere van Club3D, oftewel dit ‘probleem’ is te verhelpen.) Ook is de kaart (in elk geval vooralsnog) nauwelijks te overklokken, wat velen niets zal interesseren, maar voor anderen juist weer een gemist zal zijn en een goede overklok kan een alternatieve kaart nog een leuke boost geven. De positieve keerzijde van de waterkoeler is echter weer dat de kaart zelf veel en veel korter is, waardoor hij in andere behuizingen juist weer beter uit de voeten kan. Tevens heeft de waterkoeling ook zeker iets extra’s voor de mensen met een behuizing met venster; het ziet er namelijk best tof uit. Dit wordt verder geholpen door de strakke zwarte afwerking van de kaart zelf, en de toevoeging van het rood verlichte ‘Radeon’ logo en de LEDjes die het verbruik aangeven.
Geven en nemen dus, waarbij voldoende redelijke argumenten mogelijk zijn om voor de Fury X te kiezen, of juist niet, afhankelijk van je eigen voorkeuren. Voor een scherpe prijs-prestatieverhouding moet je in elk geval niet bij grafische kaarten in deze prijsklasse zijn, dit is echt bedoeld als high-end voor de mensen met een stevig gevulde portemonnee. Wel zullen velen met mij stiekem gelukkig zijn dat AMD weer een echte high-end kaart op de markt heeft weten te brengen waar ook echt wat (nieuws) voor te zeggen valt. Fiji en HBM tonen in elk geval hun potentie, en aangezien deze twee mooie stukjes techniek hun weg al aan het vinden zijn naar een iets lager segment (in de vorm van de Radeon Fury (niet-X)) lijkt er weer wat leven in de brouwerij te zijn. Het is nu enkel hopen dat de kaarten ook daadwerkelijk beter beschikbaar gaan worden dan ze tot dusver zijn.
Hoe dan ook: De AMD Radeon Fury X is een extreem krachtige grafische kaart met stevige prestaties op 1440p en 4K resolutie, en een interessante en opvallende waterkoeler die zowel uitstekend koelt als het geheel lekker stil houdt. Een serieuze overweging voor kopers op zoek naar een nieuwe high-end GPU, en zeker voor liefhebbers van het rode team wederom een interessante keuze aan de echte bovenkant van de markt.
Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net