Het is nu echt tijd om deze APU ervaring definitief af te sluiten (Alhoewel, stiekem nog een keertje een A10 zoeken?). Als je alle eerdere delen gevolgd hebt dan heb je zowel de pieken als dalen meegemaakt. In de eerste twee delen merkte ik op dat er echt wat voor deze APU’s, of in ieder geval de AMD A8-7650K, te zeggen is, in deel drie zagen we dat het gebruik van snel werkgeheugen daar echt een flinke schep bovenop deed, maar in het vierde deel kwam de eerste tegenvaller: Het gebruik van een losse GPU voor de Dual-Graphics (zeg maar Crossfire tussen je APU en een losse GPU) modus is niet heel interessant. Vervolgens zagen we in deel vijf weer goed nieuws: dat overklokken bijzonder eenvoudig was en tot flink extra prestaties leidde, maar in dit laatste deel weer een klein dal en dat is dat met de huidige beschikbaarheid en prijsstelling de A8-7670K simpelweg niet interessant is ten opzichte van de A8-7650K en de A10-7850K. Aan de andere kant zou je dat ook als piek kunnen zien voor de A8-7650K natuurlijk. Hoe dan ook hebben we wat geleerd: Some APU’s pretty cool. Snel geheugen good. Losse GPU erbij bad. Overklok good. Zo simpel kunnen we het maken!

Wat ik wel duidelijk wil stellen is dat voor typische dagelijkse activiteiten, zoals browsen, mail, kantoorwerk, etcetera, je het verschil tussen een AMD APU systeem van ca 350 euro totaal en een systeem op basis van een Intel Core i7 (die meer kost dan een geheel systeem op APU basis) niet zal merken. Dit gaat echter ook op voor goedkope Intel Celerons en Pentiums, dus moet de APU iets meer bieden dan enkel goedkoop zijn en ‘snel genoeg’ zijn. Dat stukje meer zit in de game prestaties: In deel vier zagen we dat de game prestaties overeen komen met een R7 250 (wanneer deze op de CPU kracht van de A8-7650K loopt), en dat is een losse grafische kaart in de 80-90 euro klasse. We hebben in de hele serie gezien dat veel games echt goed speelbaar zijn: Oudere games en populaire MOBA games zijn uitstekend speelbaar op hoge settings en in andere games zal je de settings weliswaar wat moeten laten zakken maar kan je alsnog prima genieten. Om dergelijke prestaties op een Intel platform te halen heb je simpelweg een losse grafische kaart nodig, en daar betaal je voor en moet je ruimte voor hebben in je computer. Wel moet ik zeggen dat er ook voldoende AAA games zijn die je simpelweg niet soepel gaat kunnen spelen op een APU. Speel je echt zware games, of wil je MOBA games / CS:GO en andere ‘prima speelbare’ games op semi-pro niveau spelen (lees: enkel 120 of 144+ FPS voldoet voor jou), dan zal je simpelweg willen investeren in een wat duurdere set met een losse grafische kaart. Tevens moet ik opmerken dat je met een APU wel een zeer compact game systeem moet kunnen bouwen, maar dat degelijke FM2+ ITX moederborden best prijzig zijn; echte budget systemen zullen toch meer gangbaar afgemeten mATX kasten moeten gebruiken.

Of je nu voor de AMD A8-7650K wilt gaan, of misschien toch een A10 voor een tientje of 3 meer, de conclusie verandert niet veel. Deze APUs zijn zeker interessant als je een zeer betaalbare all-round PC wilt hebben waar je toch ook wat op kan gamen. Of je nu gewoon geen dik geld wilt uitgeven aan je pc omdat je enkel wat potjes League of Legends of CS:GO speelt in je vrije tijd, of omdat je als jonge lezer van die eigenwijze ouders hebt die vinden dat gamen slecht is en de thuis-pc geen cent meer mag kosten om gamen mogelijk te maken: er zijn genoeg goede redenen te bedenken om een APU te overwegen. De echte die-hard gamer die graag honderden euro’s uit geeft aan een losse grafische kaart en losse CPU zullen nooit overtuigd zijn van een APU, maar ik vond het knap om te zien hoe veel er toch uit dit sub-100 euro APU’tje wordt geperst.


Als laatste nog het definitieve voorzetje voor een interessant systeem op basis van deze AMD A8-7650K. Op moment van schrijven kan je deze onderdelen voor exact 350 euro laten thuisbezorgen, en voor dat geld krijg je toch een heel leuk game-capable systeem. (link)


Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.