De koelmogelijkheden in de DS Cube zijn relatief eenvoudig samen te vatten. Standaard krijg je een 200mm ventilator aan de voorzijde, een 120mm ventilator aan de achterzijde. Uiteraard kan je de ventilator aan de voorzijde vervangen door een kleiner model (120mm of 140mm), en de ventilator aan de achterkant kan je eventueel vervangen door een 140mm model. De reeds aanwezige ventilatoren passen in elk geval goed binnen de kleurencombinatie, want ze zijn geheel zwart uitgevoerd.




Stock ventilatoren zijn in de regel niet de paradepaardjes van de fabrikanten (al zijn de stock fans van de meeste case bouwers best prima te noemen hoor), dus het is aardig om te zien dat Aerocool in elk geval met vertrouwen de volledige specificaties geeft van hun stock ventilatoren:


De stock ventilatoren doen exact wat je mag verwachten van een product met de naam “Dead Silence”. Zoals de snelheden doen vermoeden zijn de ventilatoren vooral stil. Helaas heeft dat wel gevolgen voor de airflow die niet bijzonder krachtig is. Is het een probleem? Voor de meeste builds niet. Ik stel het wel vaker: Je moet een flink ‘heet’ systeem hebben voordat het gros van de degelijke behuizingen echt in de problemen komt. Vaak staren kopers zich blind op grafiekjes van koelprestaties zonder zich af te vragen wat ze nu echt nodig hebben. Juist een focus op maximale koeling die mensen niet benutten zorgt in veel daadwerkelijk gebouwde systemen voor een onnodig hoge geluidsproductie, zonder dat hun systeem daadwerkelijk beter werkt en/of blijft werken door die paar graden minder. Toch moet ik stellen dat de balans, zeker met de gesloten top cover, bij de DS Cube wel wat verder dan gebruikelijk richting stilte hangt dus enig nadenken over wat bij jouw build past is wel verstandig.

Hoewel een mid-range kaart zeker niet voor problemen zal zorgen zou ik in elk geval adviseren bij een AMD 280X of hoger de temperaturen in de gaten te houden, en dan mogelijk overwegen een stevigere ventilator aan de achterzijde erbij, of ventilatortje of twee aan de bovenzijde erbij te plaatsen. Hoewel de voorzijde ook wel wat extra ‘oomph’ kan gebruiken zijn grotere ventilatoren aan de voorzijde prijziger, en zal dat normaliter pas je laatste aanpassing zijn.

Een voordeel van de DS Cube ten opzichte van bijvoorbeeld de BitFenix Phenom mITX is overigens wel dat een grafische kaart in het eerste PCI-E slot ook niet direct tegen het zijpaneel zit, maar in elk geval een beetje de warmte om zich heen kwijt kan. Het gevolg is dat wanneer je de airflow vergroot, je GPU daadwerkelijk en direct noemenswaardig van zal profiteren. Een exhaust-stijl koeler op je grafische kaart is overigens ook een zeer geschikt idee voor deze behuizingen en iets om te overwegen bij echt zwaardere GPU’s als je de gesloten top cover wilt behouden. Hoewel SLI en CF setups in theorie zouden passen zet ik daar echter wel mijn vraagtekens bij. Je houdt dan namelijk twee high-end kaarten dicht naast elkaar, en de ‘onderste’ kaart zit ook nog eens direct tegen het zijpaneel. Dat in combinatie met een zeer gesloten behuizing is, zelfs zonder het daadwerkelijk te kunnen testen, zeker iets waar ik vraagtekens bij moet zetten.

Maar even terug naar meer realistische builds in een dergelijke case: Vooral de extra ruimte aan de bovenkant is interessant. Je kan uiteraard beginnen met het geventileerde top filter te plaatsen, want zelfs zonder actieve ventilatie zal dit de behuizing wat extra adem geven en enkele graden afkoelen. Met één of twee extra 120mm of 140mm ventilatoren en een flink rooster veranderd de situatie uiteraard aanzienlijk. Onder het rooster kan je overigens kiezen om ze op of onder het montage-staal te leggen of hangen. Boven op past aan de achterkant een 120mm of 140mm en aan de voorzijde enkel 120mm model, onder op past zowel voor als achter een 120mm of 140mm model.

Hoewel praktisch elke luchtkoeler (200mm mits je geen ventilatoren aan de bovenkant onder de montage gaten hebt zitten) kan plaatsen zijn deze kubus cases toch mooie kandidaten voor waterkoeling. Luchtkoeling, wederom vooral met een gesloten top cover, leunt meer op de airflow in de behuizing, waar je bij waterkoeling alle hitte direct naar boven de behuizing uit blaast. Uiteraard kan een 120mm radiator aan de achterzijde ook, maar vooral de 240mm optie aan de bovenzijde maakt een build met de DS Cube toch echt af. Zo hoef je je geen moment zorgen te maken of je Intel i5, i7 of AMD 8xxx met dikke overclock z’n warmte kwijt kan. Dat je een 240mm radiator met 2 ventilatoren (of zelfs 3) kwijt kan met een optische drive is natuurlijk erg fijn, en als die optische drive je een zorg zal zijn kan je prima een 4-fan push-pull setup kwijt: Blazen maar.


Langzaam draaiende ventilatoren, stevig staal, en een gesloten constructie. Daar mee kan je de rest van dit hoofdstuk wel invullen. Mocht het niet helemaal duidelijk zijn: De DS Cube is stil.

De ventilator aan de voorzijde valt niets op aan te merken wat betreft de geluidsdruk; je moet er dicht op gaan zitten om hem te horen. De ventilator aan de achterzijde is ook zeker prima stil, maar het verschil met werking op 7V is wel waar te nemen in een zeer stille omgeving, bijvoorbeeld als je het systeem in de nacht in een slaapkamer aan zou laten staan. Gezien je voor wat eenvoudigere/mid-end builds toch met enkel een zucht en een scheet voldoende koeling hebt kan je met deze guide die ventilator op 7V zetten om hem echt helemaal stil te houden.

Daar heb je natuurlijk een molex adapter voor nodig, dus het is fijn dat Aerocool er standaard eentje op zowel de achter- als voor ventilator heeft zitten.

Stille werking is een zeer gewaardeerde feature, en daar scoort de DS Cube dus goed mee. Ook wanneer je het gesloten beestje omtovert naar een meer koeling-focussed beest door de gesloten top cover te vervangen door de geventileerde (en je plaatst wat (stille) ventilatoren) heb je nog altijd profijt van de stevige materialen en de gedempte HDD ophanging. Wat dat betreft is de ervaring van de geluidsproductie niet minder dan wanneer je het gesloten paneel gebruikt. Over de geluidsproductie valt niet te klagen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.