Cooler Master SK630 review
Als ik aan Cooler Master toetsenborden denk denk ik eerst aan iets als de MK750, een overcompleet Cherry MX based toetsenbord met alle toeters en bellen. Of aan de QuickFire’s van vroeger, toen CM als één van de weinige borden maakte met weinig meer fratsen dan wat verlichting. Al enige tijd hebben ze een nieuwe serie uit gebaseerd op de Low Profile Cherry MX switches, en al enige tijd stel ik mijn review over die borden uit. Ik zeg borden, want ze komen in verschillende soorten en maten (inclusief draadloos!), maar in deze review richt ik mij vooral op de SK630, een bedrade TKL variant die voor ca 110 tot 140 euro over de toonbank gaat.
Bouw en features
In tegenstelling tot klassieke mechanische borden is de Cooler Master opvallend plat. Het verhaal achter de Cherry Low Profile switch is dan ook dat hij een alternatief moet zijn voo een chiclet of scissor switch, dus het is logisch dat CM er een plat bordje omheen bouwt. De afwerking is chique, met geborsteld aluminium, en het design is erg low-key (hahah.. ha… sorry). Less is more in elk geval, en dat kan ik wel waarderen. Bouwkwaliteit is echter so-so, want er zit duidelijk wat flex in het frame als je hem in je handen pakt, gezien het prijspunt vind ik dat toch wel een dingetje; de MK730 is duidelijk beter. Type-C kabeltje die te vervangen is is wel een chique extra.
Hoewel ik het strakke font kan waarderen, dat is iets waar ik Sharkoon’s Pure Writer bij op de vingers moest tikken, heb ik zelf wel grote moeite met de vierkante keycaps. Het moet een alternatief zijn voor laptop toetsenborden, maar op één of andere manier lukt het mij niet om eraan te wennen. Nu is dat deels subjectief, maar met tientallen toetsenborden in mijn recente verleden is het zeldzaam dat ik ergens echt niet aan kan wennen. Het oogt strak, maar ze zijn erg vlak, en bij ruw typegedrag (schuldig) zit ik regelmatig niet recht op de knop en maak ik een dubbele aanslag.
Of je de numpad kan missen moet je zelf bepalen, Cooler Master verkoopt ook een full size variant (SK650) dus we gaan er even vanuit dat je bewust kiest voor een compactere form factor. Leuk is de extra keuze voor een 60% layout (SK620), nog compacter voor de liefhebber. Dat zien we normaliter vooral bij niche borden, dus het is goed dat Cooler Master dit meer mainstream maakt. Positief aan kleine maatjes: goed mee te nemen, en meer ruimte voor je muisarm.
Ook positief: je kan het softwarepakket gebruiken voor wat typische aanpassingen, maar je kan zaken als de RGB aanpassen zonder software. De software zelf is op zich prima, al mist het nog wat verfijning wat we bijvoorbeeld bij Logitech beter zien. Prima, maar geen echt uitblink-element. Mocht je willen, je krijgt ook een documentje waarin staat uitgelegd hoe je de meeste dingen zoals verlichting aan past zonder software, dat is wel weer fijn. Typische ‘gamer’ zaken als 1ms response en NKRO zijn uiteraard ook aanwezig, al mocht dat niet anders voor deze prijs.
Cruciaal in de ervaring is natuurlijk de switch, in dit geval de low profile Cherry switch. Enerzijds fijn dat het Cherry is, maar tegelijk moeten we ook opmerken dat Cherry al lang niet meer alleen is. Clones zijn tegenwoordig dermate goed geworden dat het verschil grotendeels theoretisch is, en Kailh heeft inmiddels hun eigen low profile switches die in mijn optiek nog iets scherper aanvoelen, en tevens in clicky varianten bestaan. Het verbaasde mij dan ook niet dat Logitech’s nieuwe high-end borden die switch gebruiken. We weten dat Cherry switches ook aanzienlijk duurder zijn, iets wat zeker bij deze bordjes op het totaalplaatje drukt. Ze zijn absoluut fijn, zeker als je gewoon geen hoge switches zoekt, maar als het op low profile switches aan komt weet ik niet of ik meer zou betalen voor de Cherry variant.
De vergelijking die dat pijnlijk in beeld brengt is die met de Sharkoon Pure Writer, een bordje dat voor ca 40 euro minder over de toonbank gaat dan zijn SK650 tegenhanger maar met die Kailh switches toch een goede aanslag geeft. Cooler Master oogt ontegenzeggelijk wat beter met zijn strakkere keycaps, vooral het drukke design van Sharkoon vind ik zelf jammer, maar de kwaliteit ontloopt elkaar weinig en de meerprijs is toch heel duidelijk voelbaar. In mijn optiek hoort de SK630 dan ook iets van 80 euro te zijn, waar hij het op kan nemen tegen zijn Sharkoon tegenhangers, al weet ik dat de kosten van de Cherry Switch dat heel lastig maken. Dat is echter niet mijn probleem, maar dat van CM.
Vergeleken met Corsair, vooralsnog de enige andere die Cherry Low Profile lijkt te verkopen in Nederland, is Corsair wat luxer afgewerkt en wat luxer in de featureset, maar je betaalt er ook duidelijk meer voor. Nogal relevant: geen van beide concurrenten heeft een TKL alternatief (Sharkoon wel, maar niet langer leverbaar) dus wat dat betreft heeft de SK630 nog wel wat unieks.
Oh je, en RGB natuurlijk, wat dat betreft doet Cooler Master het leuk:
Conclusie
En daarin ligt Cooler Master’s unieke invalshoek met deze bordjes; low profile en compact kent gewoon heel weinig alternatieven, en ook de optie van een 60% model (SK620) en een draadloze optie (SK621) geeft Cooler Master extra unieke voordeeltjes in dit segment. Zoek je dat? Dan kom je bijna vanzelfsprekend bij dit soort bordjes uit. Ben ik dan opeens ondubbelzinnig positief over deze hele line-up? Niet echt, want als je ook maar iets flexibeler bent in je wensen is er gewoon heel veel goeds te koop.
Als we de eis ‘low profile’ laten schieten zien we namelijk voor hetzelfde geld bordjes die deze CM bordjes kwalitatief echt een tik om de oren geven. Ducky’s One Mini (109 a 119 euro) bijvoorbeeld zijn echt steviger en komen met in mijn optiek fijnere klassieke switches (en zijn te koop in 60% form factor), en als je geen RGB wilt heeft Leopold stevigere opties voor minder geld. Ook de MK730 (95 euro) van Cooler Master zelf kost flink minder maar is kwalitatief echt een upgrade. De Sharkoon Pure Writer TKL (ooit 69 euro) die helaas niet meer leverbaar is maar in de tijd zo’n 40 tot 80 euro goedkoper was laat in mijn optiek ook goed zien dat de huidige prijsstelling van CM gewoon heel fors is. De SK630 is an sich best leuk met wat unieke dingetjes (zoals ook Type-C overigens), en hij is zeker fotogeniek, maar kan op andere vlakken gewoon niet aan de concurrentie tippen deze prijsklasse en dat blijft mij een beetje steken. 99 euro? Misschien. 139 euro zoals bij de meeste webshops shops? Ik zie het gewoon niet.
Wat die vierkante keycaps betreft, ik parkeer mijn eigen onwennigheid ermee onder ‘subjectief’ (en subjectieve dingen straffen we producten niet voor af). Dat ik er zelf niet aan kan wennen hoeft jouw probleem niet te zijn, maar de aanslag is fundamenteel anders waardoor ik wel moet aanraden deze bordjes bij een winkel te kopen met een redelijk retourbeleid. Ik weet dat genoeg mensen er wel weg van zijn (vooral laptop typisten, niet zo zeer Cherry MX Mech bezitters) en vind het zeker compliment waardig dat ze wat anders dan anderen doen, maar de kans dat dit jou dit niet ligt (zelfs na de nodige dagen wennen) gewoon iets om even bij stil te staan.
Je zal dus een voorliefde moeten hebben voor laptop achtige vierkante knoppen, voor jezelf zeker moeten zijn dat je per sé een low profile bord wilt hebben omdat je gevoelig bent voor hogere toetsenborden, en daar stevig geld voor over willen hebben om bij de SK630 uit te komen. Zo niet zijn er gewoon chiquere opties op de markt waaronder dus Cooler Master’s eigen, en in mijn optiek objectief echt uitstekende (en veel goedkopere!) MK730 en MK750. Ik zou zelfs zeggen dat de polssteunen van die borden het ‘hoge’ gevoel meer wegnemen dan bij een plat bord zonder polssteun, maar dat is ook maar een mening.
Ik hou het uiteindelijk bij approved, erg leuk Cooler Master in elk geval iets nieuws en anders op de markt zet en wat extra opvallende keuzes biedt in plaats van enkel maar meer van het suffe zelfde, maar met te veel hele goede, in mijn optiek betere producten op de markt voor in dezelfde prijsklasse of er ruim onder heeft hij het gewoon lastig.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)