Riotoro Aviator Classic review
Riotoro’s doel lijkt duidelijk: een breder productassortiment naar de markt brengen en marktaandeel winnen. Geen vreemde doelstelling voor een relatief jong bedrijf. De gekozen markten zijn echter pittig, want in zowel de case markt waarin ze al actief waren als de headset markt waar ze vandaag in duiken zijn al tal van grote namen actief. Hoewel we nieuwkomers verwelkomen is de ruimte voor fouten minimaal, een flinke uitdaging dus voor de nieuwe Riotoro Aviator Classic.
Bouw en features
Het door Riotoro gekozen design doet mij meteen denken aan de Kingston HyperX Cloud, en dat is zeker geen slecht begin. De aluminium constructie is flexibel maar stevig, de afwerking is eenvoudig doch strak, en ik vind het Riotoro logo op deze headset eigenlijk wel een mooi detail. Geen branding op de hoofdband, of eigenlijk helemaal geen andere details, wat de chique uitstraling wel ten goede komt.
Onderop is de 3,5mm kabel te verwijderen, fijn als je een kabelbreuk hebt. De 3,5mm kabel is rood, en ze leveren zowel een splitter mee als een surround sound USB dongle. Eenvoudig en voorzien van prima prettige fysieke knoppen, al was het fijn geweest als er een indicatielampje was geweest of je mic aan of uit staat, en wat onderscheid in de knoppen dat je ze in het donker van elkaar kan onderscheiden had ook niet misstaan; kleine details die met ervaring komen.
Pasvorm
De band is goed verstelbaar, waarmee hij op praktisch elk hoofd past (inclusief mijn XXL knar). Daarbij zijn de schelpen goed flexibel, en draaien de schelpen ook voldoende zodat de drukverdeling om de oren eigenlijk altijd perfect is. De vorm is gewoon heel goed.
De pads zijn ook vrij diep en zacht, en tenzij je flaporen hebt moeten ze prima in de cups vallen. Het resultaat? Een enorm comfortabele headset. Wel een gesloten headset echter, dus na een paar uur kan het wat warm worden, maar dat is een standaard verhaal bij gesloten, neplederen design.
Geluid
Toen ik met de headset aan de slag ging had ik nog geen idee van wat hij zou moeten kosten. Ik begon dan ook niet met een bepaalde verwachting. De vergelijking met de HyperX Cloud vanwege het design kwam echter direct weer naar boven en de Aviator Classic klinkt ook als een headset in die klasse. En wederom is dat best een compliment. De Aviator Classic klinkt gewoon subjectief goed, waarbij direct de duidelijk aanwezige (maar niet overdreven) bass goed opvalt. Pak een typische shooter en hij knalt lekker weg, kijk je naar één van de vele Avengers films is het gewoon heel goed vertoeven.
Pakken we de SPL graph erbij dan zien we ook duidelijk dat de bass pas heel laag af begint te zakken, en voor een gaming headset blijft ook het midden relatief aanwezig; weinig v-curve hier. (Rechter kanaal rood, linker kanaal donkergroen)
Twee headsets ter vergelijking. De Steelseries Arctis 1 (licht groen) vertoont bijvoorbeeld een meer typische ‘gaming’ v-curve.
De Cooler Master MH751 (Paars) heeft duidelijk minder bass, die zakt duidelijk in in het lage bass deel. Daar is het midden segment echter vlakker.
Wel zien we de vaker geziene dip bij 4K. Helaas zien we in de eerste grafiek ook wat onrust in het mid en hoog (vooral hoog), en een wat mindere consistentie tussen het linker en rechter kanaal. Dat laatste hoor je gelukkig niet in de praktijk, dat eerste merk je wel bij sommige muziekgenres. Dat gezegd hebbende, een strak hoog is iets waar gaming headsets in dit segment nooit in uitblinken. Toch merk ik op dat alles met klassieke instrumenten wat minder uit de verf komt dan bij de Cloud II of Cloud Alpha bijvoorbeeld. Hou je het vooral bij EDM, dan is het echt lood om oud ijzer.
Vergelijken we de grafiek van de Aviator Classic via de USB dongle met een luxere DAC, dan zijn we slechts minimale verschillen (Rood = Analoog R, Blauw = USB R) in zowel de SPL als de distortion. De USB dongle lijkt zijn werk dus prima te doen en het geluid niet te kleuren.
Zoals we van een gesloten headset verwachten is de demping naar buiten van deze gesloten headset prima in orde, net als dat de passieve geluidsdemping van buiten prima is. Sound stage is .. gewoontjes. Niet uitzonderlijk, niet slecht. Het is geen specifieke e-sports FPS headset, meer een all-rounder met een focus op ‘alles actie’.
Microfoon
Ook de microfoon van de Riotoro Aviator Classic doet goede zaken. We horen helemaal niets van ruis in de opname, en he stemgeluid is echt heel goed, ongeacht het exacte prijssegment waarin deze headset mee zal doen. Hier valt echt niets op aan te merken.
Conclusie
Er zijn veel goede headsets op de markt, en elke fabrikant kan er slim ééntje inkopen bij één van de vele headset OEM’s die China rijk is. Toch zien we veel jonge fabrikanten headsets neerzetten waar we toch niet heel blij van worden, met twijfelachtige features zoals trilmotoren of overdreven bass focus om maar ‘gamer’ te zijn. De Riotoro Aviator Classic is daar gelukkig niet één van. Het design is wat vertrouwd maar gewoon erg comfortabel op praktisch elk hoofd, het geluid is uitstekend voor de meeste games en (actie) films en ook pop en EDM komen lekker voor de dag, en de microfoon is eveneens uitstekend; wat wil je nog meer? Inkoppertje: niet veel. Wat kleine elementen zoals een mute indicator of een iets strakkere QC op de drivers zijn verbeterpunten voor een revisie, maar dit is een uitstekende introductie.
Een all-round prima headset dus, waarmee Riotoro’s grote uitdaging gaat zijn ervoor te zorgen dat hij goed verkrijgbaar gaat komen, en voor een goede prijs; een goed product is tenslotte het maar halve werk tegenwoordig. Ze zullen hem onder de HyperX Cloud Alpha moeten houden die nog iets lichter op de oren zit en waarvan het geluid nog iets strakker is, en niet te ver boven de Cooler Master MH751 die weliswaar niet de bass heeft van de Riotoro, maar wel top comfort, microfoon en all-round goed geluid voor een hele scherpe prijs. Begrijp mij niet verkeerd, de Riotoro Aviator Classic is niet een headset die iets nieuws naar de markt brengt, maar dat hoeven we van een nieuwe speler ook niet per sé te verwachten. Zolang de prijzen straks goed zijn is het er gewoon één om scherp in de gaten te houden.
Update: Riotoro geeft aan dat hij met een adviesprijs voor 69 euro op de markt komt. Precies waar ik hem had geschat (of had gehoopt dat hij zou komen). Zeker als de straatprijs op termijn nog wat lager uitvalt: dik prima.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)