Cooler Master Masterbox Q500L review
Vandaag een nieuwe kast van Cooler Master, en waar we tegenwoordig veel cases zien onder het mom van ‘groot, groter, grootst’ of juist zo compact ITX als mogelijk, is de case van vandaag echt anders: een ultra compacte ATX behuizing. De 34 liter grote Q500L is een ATX variant op de (mATX) Q300L en weet ondanks zijn kleine afmetingen toch een volledig ATX systeem te ondersteunen. Hij is vanaf €50 in de winkels te vinden.
Specificaties
Specs en features vanuit Cooler Master:
Buiten- en binnenkant
Het leuke aan deze case is zijn formaat, zo kwam deze vrijwel gelijk binnen met de gigantische Riotoro CR1288TG en moest ik toch eerst even er voor gaan zitten. En ja hoor! Beide cases kunnen toch echt zowel een ATX moederbord als vier 2.5” SSD’s kwijt.
Ik blijf het vermoedelijk een paar keer herhalen: wat een leuke case. Het bijzondere patroon aan de voor- en bovenkant laten hem net even wat meer opvallen dan vele andere goedkopere cases en het straalt ook meer uit. Deze patronen zitten trouwens op magnetische stoffilters die je eenvoudig kan verwijderen om ze schoon te maken.
Aan de zijkant vinden we op de plaatsen van de schroeven rubberen voetjes die hoogstwaarschijnlijk dienen om je case ook horizontaal te kunnen plaatsen. Overall voelt de case redelijk degelijk aan, het materiaal is stevig genoeg voor een moderne case.
Wanneer we verder naar de voorkant gaan verwijderen we eerst het metalen stoffilter die aan de voorkant zit, na het verwijderen van het acryl zijpaneel verschijnt daar de binnenzijde. Er is niet bizar veel ruimte beschikbaar maar zeker genoeg voor een gemiddelde ATX-build, je kan er zelfs een GPU tot 360mm lang kwijt. Het paneel met de USB-poorten en knoppen kan je overigens verplaatsen naar een plek naar keuze.
Aan de onderkant vinden we weinig geks, er zit een metalen roostertje wat dient als stoffilter, al is deze wel lastig te verwijderen.
Het gesloten zijpaneel verwijder je door de vier voetjes aan deze zijde los te schroeven, deze is wel wat dun en voelt erg fragiel aan ten opzichte van de rest van de case. Aan de binnenkant vinden we twee brackets met op elk plek voor 2 2,5” of 1 3,5” opslagmedia.
In de praktijk
Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W
Wat je wellicht zal verrassen is dat de voeding aan de voorkant geplaatst moet worden, deze kan je met een verlengkabeltje aansluiten op de stroomingang aan de achterzijde.
Qua ruimte voor je kabels zit je wel goed, omdat er echter geen PSU-shroud aanwezig is zal je wel wat meer aandacht hier aan moet besteden, maar dat zou ik er zeker voor over hebben als je dan een heel strak resultaat krijgt.
Voortaan zullen alle reviews betreffende een behuizing aangevuld zijn met een viertal metingen betreffende temperaturen. Deze kunnen we vergelijken omdat al mijn builds dezelfde hardware gebruiken. We draaien AIDA64 als zware last op de CPU en Heaven als last op de GPU. Let op: Sommige cases zijn gemaakt met een bepaalde airflow pattern in gedachten, daar houden we in dit geval geen rekening mee. Staar je dus niet blind op de getallen maar kijk wat eventueel niet relevant is voor jou.
De Cooler Master Q500L doet het niet al te best op het gebied van processorkoeling, niet vreemd want de bovenste helft van de voorzijde waar frisse lucht voor de CPU normaliter vandaan komt is afgesloten door de voeding. Omdat deze case standaard zonder fans komt zal hij de warmte ook lastig kwijt kunnen als je geen extra fan toevoegt, dus hou daar vast rekening mee. Gevaarlijke temperaturen zien we overigens niet, en dit is met een pittige Ryzen 7 1700X, dus zolang je een wat zuinigere CPU gebruikt en afdoende koeling kom je er wel mee uit de voeten.
Qua GPU temperaturen ziet het er daarentegen weer beter uit, daar concurreert hij prima. Verwacht echter niet al te veel demping van je componenten door de Q500L.
Een dikke sidenote over de geluidsproductie. Praktisch elke case is prima in staat zijn stock ventilatoren fluisterstil te houden. Het enorme aantal manieren waarop je dat kan testen maakt het praktisch onmogelijk om kort en bondig samen te vatten hoe stil een case is. We hebben besloten voor de geluidsmeting enkel te kijken hoe goed een case in staat is de 120mm all-in-one onder load, waarbij deze koeler echt flink luid is, te dempen. Deze resultaten zeggen dus niet dat al deze cases enorm luid zijn, in tegendeel, maar laten enkel zien wat het effect van de case is op een enorm luid onderdeel. In dit geval: De Q500L presteert voldoende, maar hij dempt niet veel en zal hoorbare blijven als je geen stille onderdelen uitzoekt.
Showcase
Nog een paar foto’s om je een mooi beeld te geven van hoe een build met deze kast er uit zal gaan zien.
Conclusie
Ik zie een paar hele goede dingen in deze Cooler Master Q500L, zo krijg je voor ongeveer 50 (een echte instap prijs vandaag de dag) euro een opvallend compact kastje met toch ruimte voor een volledige ATX build, plus zat ruimte voor opslagmedia. Daarbij vind ik de looks van deze case ook geslaagd door de origineel vormgegeven magnetische stoffilters, wat het gewoon een mooi plaatje om naar te kijken maakt.
Er zitten echter duideijke keerzijdes aan het compacte ontwerp. De CPU wordt relatief warm en hij dempt daarbij ook amper geluid. Je kan er echt wel wat van maken zonder temperatuur-stress, maar je moet je Q500L build wel een beetje plannen. Pak een relatief zuinige CPU (Ryzen 5 3600 bijvoorbeeld) en een extra ventilator en je hebt wat leuks. Combineer een 9900K en een 2080 Ti en je vraagt om problemen. Ook moet ik opmerken dat dit prijspunt natuurlijk niet de aller beste kwaliteit biedt. Qua afwerking ziet het allemaal goed uit, maar bij het bouwen voel je toch dat het acryl paneel en het andere zijpaneel wat fragiel aanvoelen. Wat mij betreft had een paar euro extra voor een glazen paneel een betere keuze geweest.
Overall is de Cooler Master Q500L best een leuke case voor €50 waar je met wat aandacht wat leuks van kan maken. Reken er echter minimaal één fan bij, en denk ook altijd even na of je toch niet een tientje meer te besteden hebt. Zo compact en ATX is zeldzaam, maar één maatje groter en een paar euro meer zet de deur open voor een aantal sterke, luxere concurrenten met minder minpunten. De Q500L is er vooral voor iedereen die toch echt liever een paar euro wil besparen en daarbij wat minpuntjes wel door de vingers wil zien.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: