Cooler Master Silencio S400 review
Nada zegt het al in de video, maar de Silencio serie heeft een speciaal plekje voor ons. Zonder de Silencio 352 van enkele jaren geleden waren we wellicht nooit aan het reviewen gegaan. Sterker nog, de S400 is eigenlijk de volwaardige opvolger van die 352. Laten we het een dikkere, stevigere, luxere en ook duurdere 352 noemen.
De 352 was een enorm populaire case: Een strak design, een deurtje om de optische drives te verbergen en hoewel de 352 niet de best koelende case was voldeden de prestaties ruimschoots voor de veelal instap-tot-mid-range systemen die men er in zette. PC’s waren in die tijd zelden echt super stil, en een beetje stille kast maakte dan een enorm verschil. Vergeet niet dat SSD’s pas net opkwamen zetten rond die tijd. Vanuit Cooler Master’s perspectief, maar ook vanuit de mijne als systeembouwer en liefhebber van ‘less is more’ cases, leek een moderne opvolger dan ook eigenlijk best logisch gezien de 352 op een paar fronten wel wat ouder aanvoelde.
Hieronder lees je moet weten over de S400, en krijg je antwoord op de vraag: is de S400 eigenlijk wel logisch?
De Cooler Master S400 is verkrijgbaar in gesloten versie of met een tempered glass zijpaneel. Er is ook een S600 (ATX) variant met beide opties. Voorraad is momenteel wat beperkt, maar Alternate heeft ze allemaal in stock voor de adviesprijs.
Samenvatting
Fysiek gezien zijn de nieuwe Silencio’s echt prachtige kasten. Bouwkwaliteit is een flinke stap vooruit gegaan, en ook de afwerking is echt heel uitstekend in orde. Krijg er een beetje een Fractal Design Define Mini gevoel van, deels door de dikke panelen en deels door de metalen voetjes, en jadat is een compliment. Kwalitatief staat dit echt zijn mannetje. Het klassieke deurtje blijft, die kan je trouwens beide kanten op laten openen, met daarachter nog een optische drive bay. Vandaag de dag veelal overbodig, maar je zou het maar net nodig hebben I guess? We zien daar ook een prima chique, makkelijk te verwijderen filter. Net jammer dat het stoffiltertje onderop dan weer onhandig gepruts is.
Bovenop heb je de keuze tussen de standaard gesloten uitstraling, maar je krijgt er ook een mesh filter bij. Handig als je wel een waterkoeler bovenin wilt plaatsen. 120mm of 140mm kan bovenin met behoud van de optische drive bay, maar als je die kan missen kan je ook een chique 240mm of 280mm radiator kwijt. Front IO bestaat uit twee USB 3.0 poorten, een gedeelde audio jack (zorg dus voor een splitter als jouw headset dat niet heeft, en een USB 2.0 cardreader. USB 2.0 maakt hem leuk voor een incidentele SD kaart, maar als je dagelijks filmt is dat gewoon niet snel genoeg.
Intern is de S400 eigenlijk ook heel chic. PSU shroud, strak, grommets erin, twee fans standaard is dikke prima, en eigenlijk is er ruimte genoeg voor het gros van de systemen. Je hebt 167mm voor je CPU koeler (166 met glazen paneel), 319mm voor je videokaart, en ook je voeding heeft zat ruimte. Vier 3.5” HDD’s totaal is best chic, of 3 als je de optical drive bay verwijdert. Kabelmanagement is niet heel extreem, maar met ca 2cm prima en beter dan de oude 352. Dit is gewoon een prima case voor pc bouw beginners.
Net als de 352 is de S400 geen enorm sterk koelende case. Prima temps in gaming met instap-tot-mid-range game PC’tje met een Ryzen 2600 en GTX 1660, maar de CPU krijgt duidelijk op zijn donder als we die een zware creatieve workload te verduren geven. De inherent stillere S400 moet op dat moment harder aan het werk, en op dat moment is hij eigenlijk nog maar nauwelijks stiller dan de NR400. Vrij snel besloten we dan maar de Hyper 212 Black koeler toe te voegen om zo de natuurlijke voor-naar-achter airflow een beetje te helpen, iets wat een stuk beter werkt dan de stock koeler. Kortom: een beetje tower koeler voor je CPU is geen overbodige luxe en daarmee komt het goed met een mid-range systeem, maar ik zie genoeg data om te stellen dat een high-end build hier gewoon niet gewenst is.
Op zich allemaal geen groot bezwaar zou je denken, niet iedereen wil high-end toch? Nee, maar om terug te komen bij de originele vraag “is de S400 wel logisch” begint het toch wat te rommelen. 1) Optische drives worden nauwelijks nog gebruikt dus waarom nog een deurtje zou je denken. 2) Moderne (instap) componenten zijn eigenlijk al zo zuinig dat die nauwelijks nog demping vereisen, en 3) Als je iets straks wilt hebben op kantoor, heb je dan nog wel een tower nodig? Kortom: de argumenten waarom je vroeger een Silencio pakte vallen vandaag de dag een beetje weg.
Vooral het feit dat Cooler Master’s eigen, uitstekende NR400 goedkoper is en ook nagenoeg onhoorbaar is (zolang je je componenten een beetje uitzoekt) maakt de meerprijs voor de S400 (plus wat extra koeling) lastig te verdedigen tenzij je echt een enorme stilte-geek bent. Zo worden stilte-focus cases eigenlijk in één klap gewoon een niche product. En eerlijk is eerlijk, ik denk ook niet dat Cooler Master veel had kunnen doen om dat tegen te gaan.
Zoek je ‘gewoon een goede kast’ dan is er enorm veel te kiezen, en de kanttekeningen bij de S400 zijn er iets te veel om hem tot een algemeen koop-advies te maken. En ja, tot op zekere hoogte vind ik dat een teleurstelling, want ik had hoge verwachtingen. Dat neemt echter niet weg dat er twee argumenten kunnen zijn om deze wel te overwegen:
1) Omdat je dit gewoon mooi vindt. Zolang je geen high-end built wilt maken en geen bezwaar hebt tegen de aanschaf van een beetje CPU koeler is het gewoon een prachtige, strakke case.
2) Omdat je een paar HDD’s op je bureau nodig hebt en die echt gedempt wilt hebben. Vergis je niet: de S400 dempt wel uitstekend, dus als je per sé met luide componenten moet werken en die gedempt wilt hebben valt er wat voor te zeggen.
Wellicht niet het sterkste argument, maar verder dan dat komen we niet vandaag en nogmaals voor die doeleinden kan hij er gewoon prima mee door.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)