Cherry KC6000 Slim review


Recent hebben we verschillende producten van Cherry voorbij zien komen. Na een mechanisch toetsenbord en een draadloze muis is het nu tijd voor een normaal, membraan toetsenbord.

Cherry en membraan? Jazeker! We bekijken de Cherry KC6000 Slim, die qua kleurstelling verkrijgbaar is in het zwart of in het wit/zilver, en qua uitvoering als Windows of Mac versie. Vandaag bekijken we de zwarte Windows versie. Het prijskaartje voor eender welke uitvoering bedraagt circa 35 euro.


Specificaties


We beginnen met een overzicht van de specificaties:


De KC6000 Slim beschikt over rubber dome scissor switches, die minimaal 10 miljoen toetsaanslagen mee moeten gaan.

In de doos


De verpakking komt qua design overeen met verschillende andere Cherry-producten. Het toetsenbord is netjes verpakt zonder poespas.




In de verpakking treffen we het toetsenbord aan, gecombineerd met een beknopte handleiding. Een opvallend detail zien we in de handleiding, waar we gefeliciteerd worden met onze aankoop en waar Cherry nog enkele eigenschappen van het toetsenbord oplijst.

Bouw en features



Bij het bekijken van het toetsenbord valt direct op dat we te maken hebben met een strak, zakelijk toetsenbord. Cherry zelf omschrijft het design als “state-of-the-art”. Strak en minimalistische lijken me termen die het design goed omschrijven. Zeker de wit/zilveren versie lijkt verdacht veel op een Apple Magic Keyboard, welke zelf ook bekend staan als strak en minimalistisch.


Het frame van de KC6000 Slim is uitermate stevig: flex in het frame is niet aanwezig. Dit is, naast de geïntegreerde metalen plaat, ook deels te danken aan het algemene ontwerp van het toetsenbord: de gehele onderkant is namelijk in contact met de ondergrond, waardoor er geen ruimte is om door te buigen. Het toetsenbord is gemaakt van kwalitatief duur aanvoelend plastic, welke tevens geen vingerafdrukken achter laat.




De KC6000 Slim is voorzien van een vaste USB-kabel van 180 centimeter lang. Het betreft hier een normale kabel, welke niet los te koppelen is van het toetsenbord.

Kijken we verder rondom het toetsenbord, dan zien we een uitermate dun design. Ook zien we dat het toetsenbord marginaal gekanteld is. Er zijn geen pootjes aan de onderzijde om uit te klappen, dus het toetsenbord is slechts in één stand te gebruiken. What you see is what you get.


De toegepaste indeling is de standaard US International lay-out. Cherry heeft hier verschillende toetsen aan toegevoegd: een Internet-, Vergrendel- en Rekenmachine-knop. Tevens zien we de gebruikelijke volume-knoppen rechtsboven, met in het midden een Mute-knop. Opvallend om te zien is dat Cherry een Backspace-toets heeft toegevoegd aan de rechterbovenhoek van het Numpad.








Prestaties


Het toetsenbord bevat zoals gezegd rubber dome switches. Dat wil zeggen dat onder de toetsen een matje ligt welke er voor zorgt dat er een contactje kortgesloten wordt en er zo een signaal naar de PC gestuurd word. Deze implementatie is voor de fabrikant goedkoper om te produceren, waardoor we deze technologie vaak terug zien in goedkopere bordjes. Gezien het scissor-switches betreffen, een variatie op rubber some switches, is de travel een stuk kleiner dan bij reguliere rubber dome toetsenborden. Dit past goed bij het algehele karakter van een slank toetsenbord.

De toetsen zijn hol vormgegeven, om zo eenvoudiger de vinger op de toets te plaatsen. Daarnaast zijn de toetsen met behulp van een laser gegraveerd, waardoor de toetsen aangenaam aanvoelen en minder snel slijten. Het algemeen gevoel van het toetsenbord is best fijn, beter dan ik op voorhand had gedacht. Het is een toetsenbord waar je relatief snel aan went en vlot op kan typen zonder al te veel inspanningen. Tuurlijk, het is geen mechanisch toetsenbord, maar dat is ook niet altijd nodig.

Het algemene gevoel is goed, maar hoe zit het met die extra toetsen? Hoe vaak heb je nu een internetbrowser of rekenmachine nodig via een simpele toets? Voor thuisgebruik is het misschien niet voor de hand liggend, maar zakelijk kan het uitermate handig zijn. Zakelijke systemen kunnen soms zo dichtgebouwd zitten dat een internetbrowser of rekenmachine letterlijk meerdere handelingen vereist. Zulke snelkoppelingen zijn dan een verademing. Een backspace bij het Numpad klinkt dan opeens ook zeer logisch: bij het uitvoeren van berekeningen hoef je niet continu terug te gaan naar de reguliere backspace, maar heb je er een binnen handbereik.

Tevens heeft Cherry te moeite genomen om de Num-, Caps- en Scroll-lock te voorzien van een statuslampje. Vreugd, want dat ontbreekt helaas soms.

Eigenlijk het enige echte kritiekpunt van dit toetsenbord, is de hellingshoek. Niks mis mee, en voor velen zal het voldoen, zeker in zakelijke omstandigheden. Echter zijn er genoeg mensen die graag hun toetsenbord iets meer in een hoek hebben staan. Door het ontbreken van uitklapbare voetjes is dit helaas niet mogelijk. Cherry is hier zelf ook al achter, en heeft de Mac-versie ondertussen voorzien van rubberen voetjes die je aan het toetsenbord vast kan klikken. De Windows-versie ontbeert helaas deze extra voetjes.



Conclusie


Een toetsenbordje van circa 35 euro, dat kan toch niet veel voorstellen? Toch wel! Ik moet zeggen, ik was aangenaam verrast over de Cherry KC6000 Slim.

Om te beginnen is het alleen al een mooi bordje om te zien: simpel, minimalistisch, prima voor thuis en op kantoor. Daarnaast voelt het bordje ook gewoon erg degelijk aan, niet onbelangrijk. Het materiaalgebruik is boven verwachtingen goed, en door de geïntegreerde metalen plaat voelt het toetsenbord extreem solide aan. Gaan we vervolgens typen, dan merken we dat ook dat super eenvoudig gaat: niks op aan te merken, lekker toegankelijk voor beginners en ervaren typisten. Daarbij zien we wat extratoetsen zoals een Internet-, Vergrendel- en Rekenmachine-knop, naast de statuslampjes van de Num-, Caps- en Scroll-lock toetsen, dingen die een typische kantoorwerker vast kan waarderen.

Één ding waren ze echter vergeten bij het ontwerpproces: uitklapbare voetjes, of een andere vorm van hoogteverstelling. Nu hoeft dit geen ramp te zijn want waar ik zelf dacht dat het flink ging tegenvallen, bleek ik het in de praktijk niet snel te missen. Toch is dit iets om rekening mee te houden. Cherry lijkt zich echter bewust van de ommissie gezien de losse voetjes die ze toegevoegd hebben bij de Mac-versie. Hopelijk voeren ze die update ook gauw door bij de Windows-versie.

Ik kan niets anders concluderen dat de Cherry KC6000 Slim een fijne extra keuze is op dit prijspunt. Kwalitatief uitstekend en het typt ook nog eens fijn, met een paar handige features zonder dat je de hoofdprijs betaald. Ga je puur voor de type ervaring dan blijft de scissor switch Stream 3.0 ongetwijfeld ongeslagen, maar als je bewust een plat toetsenbord zoekt is dit een prima aanrader.



Enkele hogere resolutie foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.