Cherry MW 8 Advanced review


Het merk Cherry hebben we al vaker voorbij zien komen: ze zijn vooral bekend van hun Cherry MX-switches en hun eigen toetsenborden. Dat ze ook muizen fabriceren is minder bekend. Toch staan er een kleine twintigtal op de website van Cherry. Vandaag bekijken we er één van: de Cherry MW 8 Advanced.

De MW 8 Advanced is een draadloze compacte muis, welke volgens Cherry “richt op gebruikers met geraffineerde vereisten”. Het prijskaartje bedraagt circa 50 euro, al is hij bij onze Duitse vrienden te vinden voor circa 40 euro. Tevens geeft Cherry 3 jaar garantie op haar muizen.


Specificaties


Een overzicht van de specificaties:


Qua specificaties komt dit overeen met wat we verwachten van een muis in dit segment. Interessant is echter de PixArt PAW3805EK sensor welke meerdere DPI-instellingen heeft: bijzonder voor het type muis.

In de doos


Het doosje is vrij simplistisch vormgegeven: geen indicatie dat we te maken hebben met een muis van circa 50 euro. Maken we het doosje open, dan zien we een handleiding, een oplaadkabel en de muis in een transport zakje. Niets meer, niets minder.




Verder verpakkingsmateriaal ontbreekt, maar door de compacte, stevige bouw van het doosje en het transport zakje is de muis heelhuids aangekomen.

Bouw en features



Door het formaat van de muis is de MW 8 Advanced een Claw-grip muis. Volgens Cherry is het ontwerp symmetrisch, maar door de toevoeging van knoppen aan de linker zijkant is de muis voornamelijk geschikt voor rechtshandigen. Indien gewenst is de muis echter voor linkshandigen te gebruiken, en zijn de knoppen aan de zijkant ook te bedienen met de pink. Verder voelt de muis uitermate solide aan en is er gebruik gemaakt van fijn aanvoelende materialen. Het design van de muis zal de meeste mensen dan ook aanspreken.












Aan beide zijkanten zien we een rubberen grip met een bijzondere textuur. Dit zorgt er voor dat de muis comfortabele in de hand ligt. De knoppen aan de zijkant zijn tevens groot genoeg om ze eenvoudig te bedienen, zonder direct te groot te zijn zodat je de vinger ver moet bewegen.


Bekijken we de rest van de knoppen, dan voelen ook deze prima aan. Welk type switches er exact gebruikt zijn is me onbekend, maar aangezien ze goed aanvoelen maak ik me er geen zorgen over. Het scrol wiel is gemiddeld in gewicht en is voorzien van een fijne textuur. Onder het scrol wiel zien we een knop welke gebruikt wordt voor het instellen van de DPI. Om aan te geven welke DPI-instelling geselecteerd is, zal het lampje een tot vier keer knipperen afhankelijk van de instelling. Daarnaast is de kleur van het lampje afhankelijk van de manier waarop de muis verbonden is. Rood voor RF en blauw voor Bluetooth: een leuk detail.


Aan de onderkant van de muis zien we, naast de sensor, een schakelaar, een pair-knop en een opbergvak voor de RF-adapter. De schakelaar kent drie standen: uit, RF of Bluetooth. Aan de voorzijde zien we tevens een micro-USB aansluiting om de muis op te laden.


In de praktijk


Gezien de muis niet bedoeld is als gaming-muis, zal deze ook niet als zo beoordeeld worden. Bekijken we de specificaties van de sensor, dan zien we ook dat deze hier niet echt geschikt voor is: maximaal 3200 DPI, en een maximale tracking rate van 40 IPS (inches per seconde). 40 IPS komt overeen met een snelheid van 1m/s, al laten onze testen snelheden van circa 1.2m/s tot 1.5m/s zien; ruim voldoende voor kantoor of thuisgebruik, maar niet voor serieuze FPS gaming.

Echter ligt de focus niet bij gaming bij een muis als de Cherry MW 8 Advanced: de focus ligt bij een comfortabel design, fijne desktop prestaties op verschillende ondergronden en een fatsoenlijke accuduur.

Hoewel een comfortabel design natuurlijk subjectief is, vind ik de MW 8 Advanced prima in de hand liggen. Normaliter geef ik de voorkeur aan grotere muizen, maar dit bevalt eigenlijk prima. De duimknoppen aan de zijkant van de muis zitten precies op de plek waar mijn duim rust, dus ergonomisch gezien heeft Cherry zijn zaakjes prima voor elkaar.

Bekijken we vervolgens de prestaties van de sensor, dan vallen deze voor dagelijkse taken ook niet tegen. Het DPI-bereik heeft 4 standen, namelijk 600, 1000, 1600 en 3200 DPI. Voor Gaming muizen is dat natuurlijk niet minder dan normaal, maar genoeg kantoor of consumentenmuizen die dat niet bieden. Daarnaast geeft Cherry aan dat de muis werkt op zowel solide als glas ondergronden, iets waarvoor je bij Logitech bijvoorbeeld al sneller op een duurder model uit komt. Ook dit klopt: de muis werkt prima op een glazen ondergrond, zonder merkbaar verschil met andere ondergronden.

Niet onbelangrijk is uiteraard de batterijduur. Gezien elke minuut bijhouden niet te doen is, is zoiets moeilijk exact te bepalen. Uiteraard is het ook afhankelijk van hoe vaak de muis gebruikt wordt. Gedurende de testperiode ging de muis circa drie weken mee, wat netjes is gezien de muis bijna dagelijks gebruikt werd. De geclaimde 70 dagen lijkt me wat optimistisch, maar het is ruim genoeg gezien het prestatievoordeel boven echt simpele en zuinige opties. Opladen gebeurt vervolgens met behulp van de meegeleverde oplaadkabel en duurt enkele uren tijdens gebruik, dus dat vind ik prima.

Daarnaast vind ik het extra draagzakje in de praktijk een fijne extra: veel fabrikanten vergeten zoiets mee te leveren, en hoewel het niet voor iedereen relevant is vind ik het fijn voor onderweg. Nu is de dikte van het gebruikte stof niet denderend goed, maar het kan er mee door en maakt het verschil tussen een nette muis en een krasfestijn na enkele maanden mobiel gebruik.

Zijn er dan ook nog minpunten te melden over de muis? Dat hangt af van de oorspronkelijke verwachtingen. Als ik terug denk aan Cherry’s claim dat de muis “gericht is op gebruikers met geraffineerde vereisten”, dan denk ik aan een USB-C oplaadkabel in plaats van een micro-USB oplaadkabel. Klinkt misschien onbenullig, maar zo kan Cherry zich wel onderscheiden van de rest. Daarnaast is het relatief moeilijk om de RF-adapter uit de muis te halen wanneer je relatief korte nagels hebt, dat kunnen ze verbeteren. De plaatsing van de adapter is echter goed: verborgen maar toch binnen handbereik. Als laatste opmerking is er nog de schakelaar aan de onderkant. Hoewel het goed is dat Cherry de keuze geeft tussen RF en Bluetooth, had ik liever twee losse schakelaars gezien, één om te veranderen tussen RF en Bluetooth, en een schakelaar om de muis in- of uit te schakelen, of dat die schakelaar wat stugger was. Soms schakelde ik een paar keer heen en weer voordat hij in het midden bleef staan. Klein dingetje, maar toch.



Conclusie


Voldoet de muis nu aan de geraffineerde vereisten waar Cherry op richt? Uiteraard is dat afhankelijk van de vereisten van de gebruiker. De Cherry MW 8 Advanced doet niks verkeerd, maar aan de andere kant heb je geen gebrek aan opties in deze prijsklasse. Zoek je een kantoormuis met variabele DPI instellinge die ook werkt op glas, dan heeft Cherry een voordeel in huis.

De prestaties van de muis zijn eigenlijk zoals verwacht, met de DPI-instellingen als leuke bonus voor de liefhebber. Het design van de muis, ook niet onbelangrijk, is prima en hij is gemaakt van fijne, degelijke materialen. Daarnaast ligt de muis goed in mijn hand en gaat hij enkele weken lang mee op één batterijlading; allemaal prima.

De minpunten zijn daarnaast klein: USB-C en een moeilijk te verwijderen RF-adapter als je amper nagels hebt is iets wat ze zouden kunnen verbeteren, maar geen echte dealbreakers in mijn optiek.

Met de Cherry MW 8 Advanced krijg je gewoon een muis die doet wat je er van verwacht, niet meer en niet minder. Spreekt dit design je aan en neem je vaak een muis mee, of werk je veel op glas en zijn andere instappers geen optie, dan is deze muis zeker het overwegen waard.



Enkele hogere resolutie foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.