ASUS Zenfone 6 First Impressions
Afgelopen vrijdag was het zo ver. Dat Asus een nieuwe Zenfone zou lanceren was inmiddels geen verrassing meer, net als dat er al tig leaks waren over het flip-camera concept, maar het is natuurlijk altijd maar de vraag hoe dat soort dingen in de praktijk uitpakken. In dit stuk ga ik het hebben over mijn ervaring met de nieuwe Zenfone na één week. Na Computex volgt nog een volledige review op basis van een meer long-term ervaring.
Eén ding weet Asus, net als de meeste andere fabrikanten overigens, en dat is dat als je mensen een nieuw product wilt laten zien dat je ze eerst goed te eten moet geven. Geloof mij de incidentele productintroductie waar mensen hongerig naar moeten luisteren is voor niemand een pretje is. Dus met een goed gevulde maag luisterden we braaf naar wat Asus ons te vertellen had over hun nieuwe Zenfone 6. Dat de setting een uiterst aangenaam (20+, zonnetje) Valencia was hielp de gemoederen ongetwijfeld, maar het verhaal van Asus zelf over hun nieuwe Zenfone wist mijn aandacht ook wel te trekken: Een scherm dat bijna de volledige voorzijde inneemt, de flip camera die van een (op papier) goede camera ook een ultieme selfie camera maakt, en een 5000 mAh batterij in een telefoon zonder dat het een baksteen is? Oh, en de laatste high-end Qualcomm SOC, een prijskaartje vanaf 499 euro (6GB / 64GB), en een bescheiden meerprijs voor extra storage (559 voor 8GB / 128 GB, 599 voor 8GB/256GB)? Not bad, ik voel de rillingen van de Apple storage upgrades nog, en daarbij kan je zowel twee sim kaarten als een SD kaart kwijt. Ook niet mis.
Enfin. Bij terugkomst in het hotel de telefoon kundig uit de doos getrokken. Eerste indruk? 6.4” is best een mooi maatje eigenlijk. Chic apparaat om te zien ook, voelt goed aan. Wel wat glad, een probleem van praktische elke telefoon zonder case of skin. Standaard krijg je een simpele cover erbij, maar die zie ik vooral als tijdelijke oplossing tot de betere accessoires uit komen, iets wat vooralsnog niet het geval is en meteen het eerste aandachtspuntje: zorg dat er bij lancering een paar chique extra’s te koop zijn.
Gezien de high-end specs en de relatief lage prijs waren bezuinigingen natuurlijk te verwachten, en de eerste die je tegenkomt als je luxere toestellen kent is de keuze voor een LCD scherm boven een (AM)OLED display. Het scherm van de Zenfone 6 maakt eigenlijk een hele goede indruk, uiteraard ook deels omdat hij praktisch de hele voorzijde zonder inkepingen benut, maar ondanks dat je de diepe ‘blacks’ van OLED is het scherm helder en zijn de kleuren best goed. Ultiem? Nee, want met een gepolariseerde zonnebril merk je het verschil, zo ook in de kijkhoeken. De vraag is natuurlijk of 500 euro telefoon kopers OLED gewend zijn, want als je van een goedkoper model upgrade naar de Zenfone is het ongetwijfeld vooruitgang. Zoals ik zeg: je moet -ergens- iets inleveren op dit prijspunt, en dit is dan geen gekke keuze.
Dat Asus er een Snapdragon 855 in heeft gezet valt goed te merken: de telefoon voelt echt heerlijk snel aan ongeacht wat je doet. En dat mag gezien het prijspunt best als plusje aangemerkt worden: het is tenslotte dezelfde chip die in veelal flink duurdere topmodellen te vinden is. De telefoon start snel, unlocked razendsnel met de vingerafdrukscanner achterop, en doet eigenlijk alles … snel. Merkbaar sneller dan de Snapdragon 710 in de Oppo RX17 Pro in elk geval.
Terwijl ik door het OS blader valt meteen iets anders positiefs op: Geen bloatware! We zien wel wat specifieke opties vanuit Asus wat mogelijkheden betreft, maar dat zijn vooral dingen binnen de opties of de manier waarop de camera app in elkaar zit. Niets stoort, niets hindert, en niets voelt onnodig, overbodig of andere wijze ongewenst aan. Dat we Android 9 met de security patch van April 2019 zien is positief, maar ik had eigenlijk ook niets anders verwacht. Maar geen meuk software word ik heel blij van.
Even een klein beetje Netflix voor het slapen gaan, en dan valt natuurlijk op dat een telefoon met minimale bezels en geen inkepingen wel heel fijn is, net als stereo luidsprekers (al komt er nog wel meer geluid uit de onderkant), en een 3,5mm jack. Dat er geen OLED scherm op zat was ik op dat moment al weer even vergeten. De Zenfone oogt en klinkt gemaakt met media consumptie in het achterhoofd.
De volgende ochtend is het tijd om wat van Valencia te zien, plus een ideaal moment om die flip camera eens te testen. De Google Assistant knop omgedoopt tot open camera / take picture / take selfie knop, en gaan. De camera start snel, en hij maakt snel een foto; iets wat je als vader van twee snelle monsters echt moet hebben. Sommige telefoons maken mooie foto’s maar kennen wat lag als je een foto wilt maken, dit voelt lekker snappy.
Eerste indrukken van de beeldkwaliteit is eigenlijk ook best goed (foto’s onderaan dit artikel). Of hij het tegen de aller duurste toppers op kan nemen durf ik niet te zeggen, maar zo op het blote oog komen er leuke foto’s uit zowel buiten als binnen. Zeker in goed licht komen er aardige plaatjes uit, waarbij de 48 megapixels natuurlijk het nodige aan detail weten te houden ook als je goed inzoomt. Liever had ik nog meer lichtsterkte gezien ten koste van wat pixels, maar ook Asus is afhankelijk van wat sensor-fabrikanten bouwen, in dit geval Sony. De vraag is uiteraard wat je van een telefoon verwacht. Zelf wil ik vooral gewoon lekker heldere shots die je bij het delen via whatsapp of social media snel het gevoel overbrengen dat je wat leuks voor je neus hebt. Dat is hier geen enkel probleem.
Zodra het donker wordt zien we dat Asus in de lastige keuze tussen beeldkwaliteit en snelheid vaker het eerste kiest. Foto’s blijven lekker helder ook als het wat donkerder wordt, maar de kids moeten wel even stil blijven zitten om het ook scherm te houden. Hou je de camera redelijk stil en fotografeer je stilstaande objecten dan oogt het nog wel erg netjes. In omgevingen zoals een restaurant of indoor evenement valt er genoeg leuks van te maken.
Het idee van het flip-idee is natuurlijk dat je de primaire camera ook voor selfies gebruikt, want (zeker in goed licht) voor goed gedetailleerde selfies zorgt, al is het eigenlijk nog leuker dat je de camera in alle standen tussen voor en achter kan gebruiken wat mogelijkheden geeft die voorheen niet mogelijk waren, zoals de lens heel dicht bij de grond (of tafel) krijgen. De tweede wide angle camera is daarbij ook bruikbaar in selfie modus, wat je de handige optie tot grote groep-selfies geeft, als je dat soort dingen vaak gebruikt I guess? Terwijl menig ander ongetwijfeld zal vergelijken hoe deze Asus zich verhoudt tot o.a. de Samsung S10, Huawei P30 of ander flagship pakte ik een iets meer bescheiden concurrent erbij: de grofweg even dure Oppo RX17 Pro die eveneens een camera focus heeft.
Foto’s buiten is.. een beetje lood om oud ijzer tussen die twee. Bij het maken van selfies valt echter wel op dat Asus weliswaar de betere sensor heeft en flink meer detail, maar dat de portrait-software van Oppo (of het algoritme om tot een beetje chique selfie te komen) een stap verder is. De post processing van de Oppo is echt ijzersterk en weet zonder enige aanpassing aan de opties consequent selfies te tonen die weliswaar niet de pixel-count hebben, maar wel ‘gewoon goed’ ogen. Huid behoudt iets meer structuur terwijl grote oneffenheden wel weg worden verzacht, bij de Zenfone is het soms even tweaken om die ideale balans te vinden; sommige portrait selfies zijn wel heel erg naturel, anderen juist overduidelijk fake. Op andere vlakken zijn de telefoons zeker niet te vergelijken, want de Asus heeft veel betere specs en is in mijn optiek de betere telefoon (meer daarover in de review), maar ik wil hier toch even op hameren omdat het niet om de camera kwaliteit gaat maar om de software die beter kan. Dat geldt overigens ook voor de enchanced HDR modus die wel heel agressief is. Veel detail ja, maar resultaat voelt bijna cartoonesque aan. Wellicht dat een 3rd party camera app meer kan, maar wat ik hoop te bereiken is dat Asus hier nog eens naar kijkt en de camera software algoritmes via software updates wat verbeterd.
Waarom noem ik het de betere telefoon vraag je je af? Naast de specs en snelheid is het vooral de accu die echt indruk maakt. Niet alleen is het een fors 5000 mAh model, maar vooral ook het feit dat je dat niet ziet of merkt, de Zenfone is tenslotte niet overdreven zwaar of dik. Dat je wireless charging moet inleveren om ruimte te maken voor een grotere accu neem ik prima voor lief. Asus hamert op een ‘two day battery’, maar als je het mij vraagt is het feit dat je zelfs met zeer intensief gebruik de accu niet leeg krijgt in één dag de echte winst. Na de hele dag foto’s schieten, flink prutsen, en een uurtje terug naar huis navigeren (of eigenlijk vooral flitsmeister checken), kwam ik met nog 45% accu rond 21:30 thuis aan.
14 uur en intens gebruik en nog bijna de helft over is objectief echt awesome. Een paar dagen later was ik al een keer vergeten te laden, stond ik met 50% accu op en haalde ik alsnog het einde van de dag in de wetenschap dat ik niet de halve dag videotjes moest gaan kijken. Jet klinkt als een kleinigheid, maar zelfs na een paar dagen voelt het als een last van mijn schouders dat ik mij nauwelijks of geen zorgen hoef te maken over de accu. Toch één van de frustratiepuntjes van de moderne telefoonervaring.
Voorlopige conclusie
Een smartphone van 500 euro klinkt veel, maar compromis vrije toestellen kosten aanzienlijk meer dan dat. De voornaamste compromis van de Zenfone lijkt eigenlijk de keuze voor een LCD scherm in plaats van OLED, maar voor de rest zien we flagship specs voor een mid-range prijs. Daarbij toont de extra grote batterij zich in de eerste dagen als een echt uniek selling point en kijk ik enorm uit naar hoe deze zich op Computex gaat gedragen. Als het de Zenfone daar lukt om zelfs die meest intensieve dagen (veel foto’s, veel social media, veel browsen) zonder powerbank te overleven dan heeft Asus toch een enorm aantrekkelijk product in deze prijsklasse. Je wilt tenslotte liever een apparaat dat echt lang op de accu mee gaat dan met een powerbank werken.
Dat wil overigens niet zeggen dat we niet wat kleine scheurtjes in kasteel-Zenfone zien. Camera software tuning van de portrait mode is één ding waarvan ik hoop dat updates het nog verbeteren, al zal dat menig geek weinig interesseren. Het grootste probleem is eigenlijk één waar Asus zelf ook niet direct iets aan kan doen bij launch. Bewegende onderdelen zijn altijd een possible point of failure en geen hoeveelheid marketing noch engineering kan mijn zorg over de bewegende camera helemaal wegnemen. Wat kan dat wel? Onze en de vele andere ervaringen de komende weken afwachten. Fysiek lijkt het wel goed voor elkaar, je kan er prima aan slingeren en de flip cam voelt zowel stevig als strak afgewerkt, maar dat gevoel van ‘what if’ zal simpelweg niet verdwijnen totdat meer tijd gepasseerd is. Dat gevoel wordt ook niet geholpen door de incidentele bug die ik en collega reviewers in de eerste dagen al tegenkwamen, maar ik hou een slag om de arm tot we volgende week de update krijgen waarmee de retail versies van de telefoon zullen lanceren. Best leuk eigenlijk, proefkonijn spelen.
Na de eerste dagen noem ik mijzelf voorzichtig positief. Wat tot dusver objectief te beoordelen valt pakt goed uit. Vooral de specs, de snelheid, de prijs en de accu zetten de Zenfone op een goede plek op de markt en het is enorm fijn om te zien dat meer merken zich richten op goede telefoons zonder extreem prijskaartje waarbij het doel niet is ‘geen concessies’ maar ‘concessies waar jij goed mee kan leven’. Het enige wat nu rest is de Zenfone de komende weken intensief aan het werk zetten zodat Asus hun beloftes over hoe goed de camera constructie is waar kan maken. Met tig honderd samples inmiddels in de handen van even veel kritische en ervaren telefoongebruikers zal ongetwijfeld blijken of hij kwalitatief (en software technisch) zo degelijk is als Asus claimt, in welk geval ze met de Zenfone serieus mee gaan doen in deze extreem competitieve markt.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
Onderstaande foto’s kan je hier in originele resolutie downloaden
Buiten:
Verschil in kijkhoek tussen primaire cam en wide angle cam:
Binnen (maar nog wel licht):
Buiten met onze kleine man 😀