Astro A10
Als het op gaming audio aankomt is er weinig zo zwaar bevochten als de instap-middenklasse, zo rond de 50 a 60 euro. Deels omdat er zo enorm veel fabrikanten zijn, deels omdat er voor een paar tientjes meer echt enorm goede headsets te koop zijn; de druk om echt waar je voor je geld te bieden op iets goedkopere alternatieven is enorm.
Astro heeft echter een reputatie als het op gaming audio aan komt, dus op de vraag of we hun budget headset eens wilden ervaren gingen we graag op in. Judgement day voor Astro’s A10, tegenwoordig te koop vanaf 56 euro.
Bouw en features
We moesten de A50 ervaring, onlangs besproken in onze wireless headset video, even los laten; dat we voor 1/6e van de prijs van de A50 iets moeten inleveren snapte wij ook wel. De A10 is dan ook veel eenvoudiger: grotendeels plastic, analoog en dus niet draadloos of voorzien van andere gekke features, maar wel valt direct op dat de kabel (met in-line volume wiel) wel afneembaar cq vervangbaar is. Niet uniek op dit prijspunt, wel zeldzaam en positief. We krijgen ook een 3,5mm splitter erbij, best netjes.
Mijn eerste indruk was niet enorm positief. De A10 voelt als een budget headset in de hand. Niet dat er iets fout aan is, niet dat er ruwe kantjes aan zitten, in tegendeel zelfs want de afwerking is best netjes. Maar het oogt gewoon niet allemaal heel luxe en dingen zoals de enorm kleine padding bovenop tonen aan dat er echt wel bezuinigd is op minuscule details. Aan de andere kant, het voelt niet minder luxe dan de dubbel zo dure HyperX Cloud Flight, dus voor deze prijs nemen we dat voorlopig maar even voor lief.
Comfort
We zien zacht afgewerkte velour pads. De binnenring rond je oor is intern verstevigd waardoor ze net wat meer weerstand geven, maar als gevolg hebben ze ook een voelbare rand. Dat is de eerste keer wel even wennen, zeker als je oren net als de mijne eigenlijk net wat te groot zijn voor de redelijk gemiddelde schelpen. Eerste indruk is ok, maar niet enorm comfortabel. Nada met iets kleinere oren geeft een vergelijkbaar comfort oordeel: ok, maar niet uitzonderlijk. De Edifier G4 of Cooler Master MH751 hebben weliswaar wat minder padding, maar voelen subjectief wat aangenamer en minder merkbaar op je hoofd.
De schelp is wel flexibel waardoor de druk rond de oren goed is, en ook de druk zelf is niet heel hoog. Op geen moment overstijgt de A10 mijn “goed, maar niet uitzonderlijk” conclusie, maar ik moet wel toegeven dat ik hem zelfs in sessies van enkele uren ook op geen moment hinderlijk vond. Kortom: we kopen de A10 niet voor de pasvorm, maar de pasvorm staat een aanrader ook niet in de weg. We zoeken door naar de harde argumenten!
Geluid
Astro’s echte meerwaarde in het budget segment vinden we dan ook bij het geluid dat de drivers weten te produceren, want in zijn prijsklasse klinkt hij echt duidelijk bovengemiddeld. We hebben wel wat ‘bassy’ gaming headsets ervaren, maar zelden dat hij zo stevig (en belangrijker!) strak is afgesteld als in de A10. De bass is duidelijk extra aangezet, maar niet om te verbergen dat het midden en hoog kwalitatief teleurstellend is, verre van. De gebruikte driver kan zich eenvoudig meten met headsets in hogere prijsklasses, dus als je veel muziek luistert is de A10 alleen al om zijn geluid een serieuze overweging waard.
Die drivers komen actie films (of Game of Thrones ? ) en immersie games ook echt enorm ten goede, alle content waar een diepe dreun indruk moet maken komt enorm goed voor de dag. Knallen in the Division 2 is indrukwekkender dan op de MH751 en Razer Kraken V2 (die roze oortjes he) die er momenteel naast liggen, en ik kan mij eigenlijk helemaal geen headset voor de geest halen die dat vlak meer indruk wisten te maken.
Er zit echter wel een hele duidelijke keerzijde aan die immersie-focus, en dat is dat de soundstage en daarmee positie bepaling wel heel beperkt is. Mijn huidige go-to game is nog altijd Black Ops 4, en hoewel het na de nodige uurtjes wennen iets verbeterde is het nog altijd merkbaar lastiger om goed positie te bepalen vergeleken met iets als de HyperX Cloud Flight (duurder, draadloos, maar toch). En dat is met een Creative G5 als geluidskaart, zelfs als ik met de Creative software tools het geluid probeer te tweaken.
Kortom: Het geluid maakt all-round een enorm goede indruk, immersie gamers krijgen veel meer geluid dan de prijs doet vermoeden, maar als je een competitive FPS headset zoekt? Daarvoor kan ik hem niet aanbevelen.
Microfoon
Positief aan de microfoon is de move-up-to-mute functie, laten we daar mee beginnen. Ook zo’n dingetje wat vaak wegbezuinigd wordt in betaalbare headsets. De geluidsopname zelf laat overigens ook weinig te wensen over. Nee, het is geen ‘wow’ kwaliteit, maar zowel mannen- als vrouwenstemmen komen aangenaam over, en vooral het gebrek aan ruis is positief opvallend. Tot zover betaalbare gaming headsets gaan is dit eigenlijk het minimale wat we hopen, en het maximale wat we zouden verwachten.
Conclusie
Tijd om de balans op te maken. De A10 is een headset waar ik uit de verpakking niet wild van was, maar die enkele weken later wel een positieve indruk achter wist te laten. Reviewers zijn vaak enorm verwend en hebben makkelijk klagen over ‘goedkope’ plastic producten, maar er zijn goedkope producten waar je zo snel mogelijk van af wilt zijn en goedkope producten waar je achteraf denkt ‘daar kan ik best mee leven’. De A10 zit in die laatste categorie.
Echte breekpunten zijn afwezig: de microfoon is best goed, het gebrek aan ruis in de mic is heel fijn, en we zien zelfs ‘iets’ van luxe features in de vervangbare kabel en flip-to-mute microfoon. Het is echter het geluid dat het meest indruk maakt, de A10 is echt één van de beter klinkende headsets in zijn prijsklasse of zelfs hoger. Nogmaals voor competitieve FPS gaming vind ik hem niet spannend, de soundstage is wat smal. Maar immersion gamers, film kijkers en liefhebbers van een aanwezige maar wel echt strakke bass in hun muziek krijgen voor een klein bedrag een enorm goed geluid. Dat Astro nog wat ‘Special Editions’ en verschillende kleuren verkoopt zal ongetwijfeld ook wat aandacht weten te vangen.
Het enige wat ik weken later nog jammer vind is dat de pasvorm nimmer dat ‘het voldoet wel’ gevoel naar een hoger niveau weet te tillen, zeker als je oren net wat groter zijn dan gemiddeld. Ik kan er ook prima uren mee op zitten, maar die zachte pads van de Edifier G4 van mijn zoontje herinneren mij er direct aan dat de A10 net wat stug is, en de positie als ‘ultiem comfortabele instap headset’ van Cooler Master’s MH751 komt ook echt niet in gevaar.
Het geluid, en vooral de bass van de A10 laat die twee echter wel achter zich, dus het is eigenlijk de vraag wat jij een aantrekkelijker aanbod vindt: “top geluid en een ‘goed genoeg pasvorm”, of “top pasvorm en ‘goed genoeg geluid”. Ik zeg dat het tijd is voor een iets duurdere variant die dit geluid combineert met iets meer investering in de constructie, daar zou menig concurrent zich echt op stuk kunnen bijten.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)