Corsair Crystal 680X review


Ik weet niet zeker of Corsair het dual-chamber kubus concept uitgevonden heeft, maar ze hebben het zeker populair weten te maken met hun Air 540 en 240 cases jaren geleden. Dat waren prachtige cases in de tijd, maar tegenwoordig verwachten we toch wel glas boven plastic, meer inbouwgemak, en natuurlijk wat RGB. En dat is precies wat Corsair met hun nieuwe Crystal 680X belooft te brengen. In de onderstaande video legt Nada je alles uit wat je moet weten, of scroll door voor een korte Nederlandse samenvatting.

Interesse? Deze case is o.a. te koop bij Alternate.nl, zowel in Wit als Zwart


Samenvatting


Een korte samenvatting voor zij die geen video kunnen of willen kijken. Als je verder scrollt vind je ook de specificaties vanuit Corsair zelf

Met een prijskaartje van 250 euro positioneert Corsair dit model alleen voor de rijkeren onder ons die graag meer kunnen en willen uitgeven aan een system dat écht op weet te vallen; groter, flashier, meer RGB. Als zodanig moeten we hem dan ook beoordelen, want het staat vast dat je voor 100 euro al prima cases kan kopen, en zelfs een stevige luxe unit voor minder dan 150 euro is prima te doen. De positie van elke case op dit prijspunt is dan duidelijk: hij moet op je emoties inspelen. Positief dan dat hij in twee kleuren komt, want dan begint het met iets om te kiezen.

Wat krijg je als je voor deze kiest? Een forse behuizing die vooral in de breedte flink wat ruimte op je bureau vereist. Kwalitatief een prachtige case. Stevig frame, keurige afwerking van het kunststof, geen kleurverschillen, nette glazen panelen erop, het voelt en oogt absoluut als een high-end bak. Het is vooral ook één die heel erg praktisch is om mee te werken. De kleinere micro-ATX 280X liet al leuke verbeteringen zien boven de Air cases van vroeger, maar de 680X past de nodige verbeteringen toe die werken met deze case echt fijner maken. Een mooi deur mechanisme, een simpel schroefje die het eventueel verplaatsen geen probleem maakt (niet dat je dat vaak wilt doen met dit gewicht…), veel gaten om je kabels mee door te voeren, een praktisch stoffilter aan de onderzijde en rechter kant, en met een zee van ruimte om je kabels in te ‘dumpen’ is het bouwen, upgraden, en onderhouden gewoon geen uitdaging. Oh, en als je veel opslag nodig hebt is het ook geen bezwaar.

De split tussen twee compartimenten maakt het bouwen ook een stuk eenvoudiger, plus maakt het geheel makkelijk te koelen. We hebben ventilator opties aan alle vier de kanten, inclusief ruimte voor flink wat radiatoren. De 680X biedt dat echter zonder dat hij er wat leegjes uit ziet wanneer je net als wij ‘gewoon’ een all-in-one waterkoeler en een middenklasse videokaart gebruikt. Hij is dus niet enkel voor extra luxe custom water builds. Prestaties zijn ook dik in orde overigens, zowel voor gaming als zwaar werk met onze i9-9900K, kortom je komt weinig tekort en kan er elke kant mee op.

Te mooi om waar te zijn? Niet echt, maar dat neemt niet weg dat er wat punten zijn die beter moeten. Vreemd genoeg vooral domme minpuntjes die Corsair zelf ook op een kilometer afstand aan had zien komen. Drie prachtige LL120 RGB fans aan de voorzijde, en dan een totaal niet passende grijze fan achterin? C’mon now. Net als de afwezigheid van een fan controller of hub. De 678C die tegelijk lanceerde krijgt die er wel bij, dus Corsair heeft ze letterlijk op de plank liggen. In een case van 250 euro, argument dat er voor 100 euro fans en controller in zit terzijde, mag een basale fan hub niet ontbreken. Die maakt het verschil tussen een koper die een compleet soepele ervaring heeft en één die er achteraf achter komt dat hij met de 4 fans en een AIO een header tekort komt, of dat zijn of haar moederbord één fan header alleen op 100% fan speed kan stellen. De aandacht voor die kleine dingen die ze op een aantal plekken zo enorm goed op orde hebben lijkt dan toch net even vervlogen bij deze details.

Twee zaken om dus even op te letten als je je componenten al aan het uitzoeken bent voor deze case, want precies wat die emoties betreft zal Corsair het toch wel weer goed doen. Goedkoop is anders, maar Corsair heeft wel een echte troef in handen met die prachtige LL120 fan serie. Niet alleen zijn het mooie en goed presterende fans, maar omdat Corsair’s iCue RGB software beheer zo verdomd goed in elkaar zit weten ze zichzelf echt van de concurrentie te onderscheiden. RGB software is geregeld het mikpunt van kritiek, en Corsair is één van de weinigen waar we met de iCue software en de RGB settings met een glimlach zitten te knutselen aan de verschillende effecten, onze eigen settings zitten te maken, of zonder gezeur kunnen genieten van game-specifieke presets (al mag de game list wel wat langer worden dan Far Cry, Metro en The Division 2 (uit mn hoofd)). Dat stukje van de user experience mag je echt niet onderschatten en totdat de concurrentie dat weet te matchen zullen we stevige prijzen zonder te twijfelen accepteren. Combineer die ervaring met één van de indrukwekkendste cases van dit moment, en dan krijg je:

Interesse? Deze case is o.a. te koop bij Alternate.nl, zowel in Wit als Zwart


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Specificaties




Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.