Athom Homey review


De Athom Homey, de domotica control-it-all in aantrekkelijk hulsje die de geek toch niet ontgaan zal zijn. En wat voor ons Nederlanders toch ook zal tellen is de sympathie die het jonge, actieve en interactieve bedrijf ergens uit het oosten van ons landje (Sorry, ik kom niet voorbij Utrecht als het even niet hoeft) bij hun gebruikersbase heeft op weet te wekken. Een product waar ik inmiddels al meer dan een jaar on and off mee heb zitten spelen.

Sterker nog, ik ben deze review wel 10 keer begonnen in die tijd. En keer op keer resulteerde het in een nieuw document. Soms omdat de ervaring best complex is, nooit af is, of dat ik er zelf gewoon toch nog niet helemaal over uit was. En soms omdat de dames en heren achter het product weer eens grote veranderingen hadden doorgevoerd waardoor de helft weer overboord kon. Zo ook afgelopen maand, toen Homey 2.0 uit kwam, ze de desktop applicatie gedag zeiden en praktisch de hele ervaring naar een mobiele app overhaalden. Zeg maar dag tegen tientallen beelden om de Homey een beetje aan jullie uit te leggen.

Eén ding moeten we het Homey Team geven: die gasten zitten echt niet stil. Een momentopname van de Homey is dan ook nooit echt representatief voor de echte ervaring, maar nu is het toch echt tijd om er een streep onder te zetten.



Maar.. wat is de Homey dan?


Mocht je helemaal nog niet bekend zijn met de Homey, een korte samenvatting. Een paar jaar terug hadden een paar gasten het idee om een apparaat uit te brengen die al je slimme apparatuur zou kunnen beheren. Heb je een klik-aan-klik-uit afstandsbediening met wat apparaten gekoppeld, een Nest thermostaat met z’n eigen app, Philips Hue verlichting met yet another app, etcetera? Hoe tof klinkt het om met één toegankelijk apparaat alles samen te laten werken?

En dat werd het dus: een chic bolletje met daarin een antenne voor praktisch elk van de gangbare smart home protocollen om die aan te kunnen sturen. En dat vooral op een logische manier: als dit, dan dat. Als apparaat X dit doet, dan apparaat Y dat laten doen, en dat is echt de meest basale beschrijving die er is. Het aantal ‘als’ en vooral de vele variabelen die je erbij kan aanhalen is extreem.


Klinkt eenvoudig om gewoon een zwik verschillende antennes in een doosje te stoppen, maar dat was nog maar het begin, je moet er natuurlijk ook de software voor maken, en vooral ook blijven ondersteunen. Wederom credits aan de devs, want we hebben ze gaandeweg ook constant nieuwe smart home producten zien toevoegen zoals Toon en Ikea Tradfri. Een platform als dit is enkel zo goed als de ondersteuning, en dat zit wel snor.

Zoals vaker met kickstarter campagnes waren er ook beloftes die ze los hebben moeten laten. Zo was het oorspronkelijke idee dat je ook tegen je Homey zou moeten kunnen praten. “Hey Homey, doe de lichten buiten even aan”. In de praktijk bleek dat een draak van een feature (kent iemand Dragon voice software nog uit de jaren 90? Brr), maar uiteindelijk wisten ze dat wel (grotendeels) op te lossen door support voor zowel Google Assistant als Alexa in te bouwen.

Voor wat voorbeelden van wat er nu ondersteund wordt kan je het beste even op de site van Homey zelf kijken: https://www.athom.com/nl/homey/

Uitpakken, bouw en features


Even uitpakken. Chic doosje met daarin een witte mini USB kabel en een 5V USB adapter om de Homey van stroom te voorzien.





De Homey zelf is heel schattig, netjes afgewerkt, en volgens mij iets wat in menig huishouden echt niet zal misstaan. We zouden alleen het blok in de USB kabel kunnen missen, maar daar zijn simpele oplossingen voor. Onderop zien we ook een speaker: Homey praat namelijk tegen je.

In het midden zit een LED strip verwerkt die afhankelijk van je eigen instellingen RGB tricks kan doen, of vermoedelijk nuttigeer: status informatie kan geven. De helderheid is goed instelbaar tussen nul en ‘disco show’, dus wat dat betreft


Voor de aardigheid, de Homey van binnen: printplaat, een zwik verschillende chips erop voor alle protocollen, en een paar antennes leiden tot iets wat in een beetje Netflix serie niet als een tech-bom zou misstaan.



Klein woord van dank aan de dames en heren van Homey voor wat slimme hardware voor ons om de Homey mee te testen. Een paar zaken kenden we wel, zoals een slimme thermostaat (al gebruiken wij de Nest Thermostat, daar is ook ondersteuning voor in de Homey), plus een ruim aantal slimme lampen, contactdozen, deur- en raamsensoren, lichtsensoren, watersensoren en dergelijke.




Ook de eenvoudige draadloze deurbel (iets van een tientje?) is een leuk voorbeeld van iets dat samen gaat met Homey. Normaliter zo simpel als wat: je drukt de knop en de bel gaat af. Maar Homey kan dergelijke signaal oppakken en er acties van andere apparaten aan koppelen (en nog veel meer, maar alles op zn tijd). Het draait dus niet louter om ‘dure’ smart home integratie.


Het was voor ons ook de introductie bij echt opvallende nieuwe zaken. Zo is er kennelijk iets als afstand bedienbaar gordijn. Bam, hoofd ontploft. Als schoonmoeder belt automatisch naar voicemail springen, gordijn dicht doen, lampen uit? 300 euro voelt spontaan niets ten opzichte van dergelijke tijd- en frustratiebesparingen. Iets serieuzer, die hele stapel zet je wel aan het denken van wat er nu allemaal mogelijk zou zijn.


Installatie en werking

Enfin. Dik een jaar aan screenshots konden de deur uit toen mijn Homey de 2.0 update niet wilde pakken. Een factory reset loste het probleem op, maar toen kon ik dus weer opnieuw beginnen. Alleen dit maal zonder desktop applicatie en enkel met een smartphone of tablet app; prima keuze overigens. Maar ook dit is een beetje typerend voor de Homey: er zitten echt wat ruwe kantjes aan, ruwe kantjes die je er af en toe aan herinneren dat dit toch meer een chic ogend knutsel project is voor de eindgebruiker dan een echt gepolijste a-brand ervaring.


De ‘oude’ desktop applicatie, die is nu dus foetsie…

…want toen kwam…

Niet dat de Homey niet toegankelijk is, zeker wel. Een Homey vanaf de fabrieksinstellingen opzetten stelt niets voor. Homey zegt zelf al ‘go to setup.athom.com’ en daarna is het niet veel meer werk dan de instructies op je telefoon of computer volgen om hem aan een netwerk toe te wijzen. Gezien de geek doelgroep zal dat geen problemen geven.

Ook het meest basale gebruik is erg simpel. Je vertelt simpelweg wel apparaat je toe wilt voegen aan de Homey, in dit screenshotje bijvoorbeeld een TP-Link LB130 RGB lamp, en twee tellen later zit hij in de app. Het aantal apparaten dat wordt ondersteund is gigantisch, maar nog niet alles-omvattend. De meeste populaire producten zitten er in, tal van fringe producten is ondersteuning voor gemaakt door de actieve community, maar je doet er goed aan vooraf even te checken of de apparaten die jij toe wilt voegen ook ondersteund worden. We voegden een paar producten toe van namen die vast bekend voorkomen: IKEA lampen, Neato robotstofzuiger, Nest thermostaat en rookmelders, Philips hue verlichting en Spotify (voor spotify connect devices).


Vanaf hier wordt het eigenlijk al te groot om alles te laten zien, want elke app werkt net even anders. Zo moet je voor Nest (toch primair een cloud dienst) even bij Nest inloggen en toestemming geven voor de API koppeling, waar de Alecto app(voor eerder genoemde basic deurbel) in feite niets meer is dan een lijstje producten welke je aan kan klikken om te koppelen. De daadwerkelijke koppeling met elk product is dus per product anders, maar gezien de ‘slimme’ doelgroep zal ook dit geen problemen geven. Zo moesten we voor de koppeling van een Z-wave lamp de lamp meermaals in- en uitschakelen, andere apparatuur heeft een knopje, etcetera. Niets wat een flexibele gebruiker in de weg ligt.


Wat je vervolgens met elk apparaat kan doen wisselt ook sterk per product. Eén van de RGB lampen kunnen we bijvoorbeeld handmatig in- en uitschakelen, dimmen of van kleur laten veranderen (wat wil je nog meer?), maar sommige fabrikanten beperken sommige zaken ook. Zo kunnen we van de Nest thermostaat wel de temperatuur regelen en mag de Homey van Nest reageren op bijvoorbeeld een brandalarm, maar rechten om live mee te kijken met de Nest Cam en daar bijvoorbeeld opnames van maken is dichtgetimmerd (niet vreemd gezien het abonnement verdienmodel van Nest). Ook had ik bijvoorbeeld graag gehad dat de TP-Link lamp zou kunnen knipperen bij een bepaalde actie, wat de Hue lamp weer wel kan maar de TP-Link applicatie dan weer niet biedt. Door de deur open te zetten voor zo veel mogelijkheden loopt Athom ook een beetje het risico dat je als eindgebruiker te veel gaat verwachten.

Go with the flow

Maar, wat doe je dan? Alles gaat om de flows, de ‘als ik gebeurd, dan moet dat gebeuren’. En vanaf hier is het vooral aan jouw wensen en creativiteit om te bepalen wat je gaat doen. Zo vond ik het wel aardig om de Homey iets te laten zeggen als er iemand voor de deur staat, of in het voorbeeld hieronder: één lampje op rood zetten als vrouwlief de temperatuur setting van de thermostaat weer eens veranderd had. We hebben zelden onenigheid, maar we blijven het oneens over wat een acceptabele binnentemperatuur is (als het aan haar ligt, 25 C).


Simpel genoeg allemaal. Deurbelletje aan een lamp koppelen. Echter dan lijkt het je best een handig idee dat er ook een muziekje op je gekoppelde speakersets wilt horen als iemand aanbelt, because you can. Eitje, nieuwe actie erbij, en klaar! Totdat je je bedenkt dat als iemand diep in de nacht op de deurbel drukt dat je liever niet hebt dat de lampen aan gaan en muziek gaat spelen. Hop, paar variabelen verder en het werk. Het mooie is dat we daarmee eigenlijk bij lange na niet in de buurt komen van wat mogelijk is. Flows kan je zo complex maken als je wilt, en kunnen ook weer andere flows inzetten. Gecombineerd met een collectie ingebouwde logische variabelen? Probeer maar iets te bedenken dat niet kan. Oh, en als je niet op let ben je een avond, of 10, armer.

De grootste uitdaging is zelf bedenken waar jij nu echt wat aan hebt. Gelukkig biedt de site van Athom tal van inspiratiebronnen, maar als je echt van de Homey wilt genieten zal je een drive moeten hebben om echt iets te bereiken. Op zich kwam ik tot een paar leuke ideeën, maar was één van mijn grootste problemen met de Homey dat ik er zelf nooit echt een heel duidelijk doel voor had. Zonder duidelijk doel is het lastig om voorbij de ‘leuk’ emotie te komen, en merkte ik dat ik hem ook lange tijd links liet liggen.

Ifs and buts

De daadwerkelijke praktijkervaring met Homey is namelijk ook een stuk complexer en werpt af en toe frustraties op die het wanneer je een volle agenda hebt makkelijk maken om de boel dan ook maar lekker te laten voor wat het is. Iedereen die wel eens slimme producten in huis heeft gehad weet dat ze allemaal hun kuren hebben. Sommige platformen, zoals Hue van Philips, zijn zeer volwassen en zelden reden voor ingrijpen, maar ook zelden is niet nooit. Dat Homey in moet zetten op een brede ondersteuning is logisch, voor hun is winst in het smarthome segment enkel mogelijk als ze een bredere ondersteuning bieden voor alles wat er aan slim spul te koop is. Het probleem is echter dat je meerdere producten met soms hun eigen willetje bij elkaar zet, en dat je meerdere points of failure krijgt, zeker wanneer we goedkopere, minder betrouwbare hardware aan het geheel toevoegen.

Zo gebeurde het wel eens dat bepaalde variabelen terecht onopgemerkt voorbij gingen, bijvoorbeeld het indrukken van de bel (zelfs binnen handbereik, dus geen range issue) met als gevolg dat Homey de flow niet uitvoert. Geen drama als je jezelf eens moet herhalen om Google te vragen de lichten aan te doen, maar voor zaken aan beveiliging gerelateerd wil je toch absolute betrouwbaarheid van je systeem. Er waren ook een paar producten die officieel ondersteund werden, maar met geen geweld herkend werden, ook niet op een andere Homey. Elk product heeft dus zijn kuren, en heel veel potentiele kuren bij elkaar houdt je soms flink bezig met het in- en afstellen van de Homey. Ik kan veilig stellen dat geen product zo veel uren op heeft gevreten als deze, soms met ‘leuk’ als resultaat, maar soms ook met een paar onaardige woorden die ik hier niet zal herhalen.

Ook viel op dat sommige apps een stuk beter zijn dan anderen. Zo waren de standaard door Homey ontwikkelde apps eigenlijk voorbij prima, maar de 3rd party app die iemand voor onze TP-Link lampen had ontwikkeld had nog wel een updateje nodig (inmiddels gedaan) alvorens die voor ons goed werkte. Achteraf bleek toen dat als de lampen geen vast IP hebben, wat voor functionaliteit van de app van TP-Link zelf geen issue is, de Homey er ook niet goed mee om kan gaan. Sure, dat zal elke tech fanaat toch doen, maar voor je het weet ben je weer een uurtje kwijt. Kijken we naar wat willekeurige andere apps, dan zien we toch geregeld opmerkingen als “moet af en toe herstarten” of “works, but…”

En het draait niet altijd om de apps, want de Homey zelf moet ik ook even op zijn tengels tikken voor de benodigde factory reset voor de 2.0 update. Het feit dat ik (gelukkig slechts een handje vol) flows opnieuw moest bouwen was bijna reden om hem maar links te laten liggen. We zijn nog wel even weg van de echte perfectie.

Als laatste halen we het bereik nog even aan. Want in onze oorspronkelijke opzet voor op kantoor was de slimme deurbel niet binnen bereik van de Homey. Sommige technologien zoals Z-Wave hebben daar ingebouwde oplossingen voor, voor andere technieken zijn signaalversterkers (of eigenlijk verlengers) beschikbaar, maar ook hier komen we tot dezelfde conclusie: we stapelen possible points of failure. Iets wat natuurlijk even goed voor andere smart home oplossingen op gaat.



Conclusie

Onder de streep is Homey zowel een mooi als een complex verhaal, we zijn niet voor niets al maanden bezig met dit product alvorens er een review stond waar ik zelf ook blij mee was. Homey is vooral een product dat een oplossing voor een bestaand probleem dient te bieden. Een product waarvan jij ziet wat hij kan en denkt ‘top, dit is voor mij’. Zolang je maar goed weet dat er beperkingen zijn, dat het een tijdsrovend avontuur kan zijn, en dat je er vooral veel plezier in moet zoeken om zelf oplossingen te bedenken. Kom je niet verder dan ‘klinkt leuk’ en heb je het constant druk, dan loop je net als ons het risico dat je hem soms gefrustreerd naast je neer legt. Reviewen doe je natuurlijk niet door enkel naar je eigen situatie te kijken, maar wanneer wij als redelijk modern gezin al zoekende zijn naar echte oplossingen met de Homey is het een terechte vraag of jij wel goed na hebt gedacht over wat je er precies mee wilt bereiken en of je er wel klaar bent de tijd voor te nemen. En vooral: niet af te haken zodra je ergens tegenaan hikt.

Onze ervaring kwam in een (voor de Homey) positieve stroomversnelling toen we iemand spraken die met zijn huis wat zaken verbeterd wilde hebben. Vaak niemand aanwezig, recente inbraak in de buurt, en als er één reden is om wat geld uit te geven is het wel om een ongemakkelijk gevoel te verhelpen. Lampen die reageren op de bewegingssensor waren er, maar een manier om te registreren wat er daadwerkelijk gebeurde tijdens afwezigheid ontbrak. Insert Homey, registratie van elke voor de deur staander, registratie van de deurbel activatie, en notificatie naar de eigenaar. Dat beviel, dus volgde een temperatuur en vochtigheid sensor en een koppeling met de sprinklers in het gras die afhankelijk van die twee factoren en het tijdstip van de dag activeerden. In theorie zou daar nog een geo koppeling bij kunnen komen zodat hij niet activeert wanneer je zelf in de buurt bent, maar dat bleek niet (makkelijk) betrouwbaar te krijgen. Zodra we ergens een echt doel zagen, wat beperkingen accepteerden en het daarbij lieten, kwam de Homey ervaring wel degelijk tot leven.

Ik had oprecht gehoopt dat ik na al die tijd een duidelijke, éénzijdige mening over de Homey had kunnen vormen, maar ook vandaag nog is het een product waarvoor we even achterover in de stoel moeten hangen om hem te bespreken. Als gadget, als concept, zelfs als fysiek product is het eigenlijk gewoon geweldig. Het brengt een soort mooi gepolijste, uitgebreide software ervaring (zeker nu in de 2.0 mobiele app versie) in een aantrekkelijk, huiskamer vriendelijk design en weet tegelijkertijd een geek hard harder te laten kloppen omdat je er echt zo ontzettend veel tegenaan kan gooien wat slimme producten betreft. Het idee “f- it, we stoppen er gewoon ALLES in” is heel tof, en een partij software polish waar je u tegen zegt van het dev team erachter is oprecht bewonderingswaardig. Dus voor de knutselaar die vol enthousiasme iets leuks willen bouwen zeggen we check dit ding uit. Maar de perfecte, hoofdpijn vrije ultieme smart-home oplossing voor iedereen lijkt vooralsnog wel een paar generaties en vermoedelijk duizenden uren software ontwikkelingen in de toekomst te liggen.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.