Scythe Katana 5 review
Zoek je een leuke, betaalbare processorkoeler dan is de keuze enorm, zeker rond de 3 tientjes vinden we een berg 120mm en 92mm koelers waarbij de juiste kiezen niet eenvoudig is. Scythe brengt in dat segment hun vijfde iteratie Katana uit, dus laten we vlotjes kijken wat ze daarvan hebben gebakken en of deze de moeite waard is.
Uitpakken, bouw en features
Fysiek is de Katana 5 een compact gevalletje. De maximale hoogte is beperkt dankzij de keuze voor een 92mm ventilator, het is echter wel een stevig koelertje. Drie heatpipe design, vrij standaard verhaal. Afwerking bovenop is best netjes voor een betaalbare koeler, de heatpipes zijn netjes afgewerkt, ten opzichte van de traditionele budget koeler is het best aardig.
De budget positie wordt duidelijk als we de pushpins zien. Praktisch zijn ze wel. Aan AMD is ook gedacht, die installeer je met de bekende AMD clip die ook op de stock koeler zit. Koelpasta op uiterst elegante wijze in een zakje. Wel goedkoop, maar herbruikbaarheid nihil.
Specificaties
Montage
Eén woord: pushpins. Of zijn dat eigenlijk twee woorden? Whatever, je pusht de pins, en klaar! En in geval van AMD, pull de clip, en klaar (pullclip?).
Belangrijker: Geen overlap expansiesloten, geen overlap werkgeheugen (op een standaard layout).
Testmethode
Onze test setup bevat een Intel Core i7-8700K in combinatie met de ASUS ROG Z370 Maximus X Hero en onze trouwe Seasonic Focus Plus Gold Platinum Plus Titanium Ultra Mega Uber Pull-it-all. We zijn hebben rotsvaste settings voor accurate, reproduceerbare temperaturen en geluidsproducties. Wehebben lang zitten knutselen wat bios settings betreft, en voor high-end koelers kan het verbruik zeker worden opgeschaald, maar we hebben nu een setup waar we zowel wat luxere koelers als instappers op kunnen vergelijken.
Minimaal 20 minuten burn-in op welk moment we normaliter al steady-state hebben bereikt voor deze processors, en vervolgens meten we het gemiddelde over een periode van 15 minuten. Dit op een open testbench, zonder verdere koeling aanwezig, en genormaliseerd naar de kamertemperatuur; dit kan je binnen een paar graden afwijking zonder problemen normaliseren. Enkele uren tot een dag later en de nodige burn-in verder, herhalen we de test voor een grotere betrouwbaarheid.
Nadat beide tests tweemaal zijn uitgevoerd wordt elke koeler opnieuw gemonteerd om eventuele fouten van onze kant bij monteren uit te sluiten. Afwijkingen die we daar tot dusver zien zitten meestal (mits we onze taak goed doen) in de tienden van graden tot hooguit één graad Celcius. Resultaten binnen 1 C van elkaar kan je dus als meting-technisch gelijkwaardig beschouwen en hanteren wij dan ook als maximaal gewenste afwijking tussen de meetmomenten, anders begint het proces opnieuw totdat we een resultaat hebben dat we betrouwbaar reproduceren.
Heel praktisch bekeken kan je jezelf ook afvragen wat een verschil van 3, 5, of soms nog wel meer graden nu echt uit maakt in je build, maar dat neemt niet weg dat we daar termen als ‘beter’ en ‘minder’ met overtuiging kunnen toepassen.
Ter info: een open testbench is in de regel niet beter dan een goede case. Een case met zeer goede airflow laat normaliter een iets betere prestatie zien, een case met matige tot slechte kan de temperaturen iets tot flink laten oplopen. Een open bench test is daarmee dus redelijk accuraat voor menig ’typisch’ degelijk tower systeem, maar blijf altijd nadenken over de gevolgen van jouw andere hardware.
Verder, onthoud ook dat synthetische tests aanmerkelijk zwaarder zijn dan typische game tests, vooral vanwege de consistentie van de belasting; een typische game geeft geen constante 100% load. Goede resultaten in synthetische tests geeft dus bepaalde zekerheden voor praktische applicaties. Hou daarbij wel rekening dat de ene CPU de andere niet is en dat variabelen als case airflow, warme grafische kaarten, of een kacheltje op je bureau in de winter ook invloed kan hebben. Je kan resultaten tussen verschillende reviews dus niet uitwisselen, noch garantie claimen dat jij bepaalde temperaturen die wij halen ook haalt. Dit is primair een vergelijking tussen koeloplossingen, zij het met praktische insteek.
Testresultaten
De resultaten met alle ventilatoren, pompen, en wat moderne koelers dan ook wel niet kunnen bedenken vol open:
Voordat we relativeren, eerst even de -maximale- geluidsproductie:
En met alle koelers op 40 dBA, of maximaal als hun maximale onder de 40 dBA zit:
Het zijn de onderste regionen voor de Katana 5, maar dat kan ook niet anders gezien de bovenste 75% vooral waterkoelers of veel dikkere luchtkoelers bevat. Dat is dus niet per sé een probleem.
We kijken vooral naar de Cooler Master Hyper 212 Black, de iets duurdere 120mm oplossing van Cooler Master, en de Gelid Solutions Tornado. Die laatste is een 120mm model, maar iets slanker dus de prestaties nabij verbazen ons niet. Wat Scythe echter ontegenzeggelijk beter doet is het laag houden van de fan RPM, op ons bord nog geen 270 RPM. Dat maakt hem in idle echt onhoorbaar, dat kan de Tornado niet zeggen.
De 212 is pittiger, vooral omdat die er ook veel hipper uit ziet, maar met zijn 120mm fan is die ook hoger en hij is wat euros duurder. Als we de Katana 5 daar op aan gaan kijken wijzen we even naar de prestaties van de Kotetsu Mark II, die ook voor zo’n 34 euro te vinden is en nog beter koelt.
Conclusie
Met het oog op die uitstekende Kotetsu wordt duidelijk dat de Katana het vooral van zijn compactere afmetingen moet hebben. Dat er voor een paar euro meer een beter 120mm model te vinden is is een beetje een dooddoener. Toch melden we het: heb je een paar euro extra en wat extra ruimte: meer prestaties liggen om de hoek.
Toch doet de Katana wat we van hem verwachten. Klein zijn, toch erg goed koelen (een 8700K op z’n gemakkie), echt onhoorbaar zijn bij licht gebruik, en niet te veel geluid maken op volle toeren. Hou er wel rekening mee dat pushpins niet heel duurzaam zijn: Installeren en verder zo laten dus als je een Intel bak hebt. Wil je af en toe herbouwen, pak dan iets met luxer montagesysteem. Maar voor beginnende bouwers? Je krijgt er wel een heel gemakkelijke installatie voor terug.
Zeker niet de spannendste koeler, maar prima capabel gezien zijn prijs, en vooral gezien zijn beperkte maximale hoogte.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: