Corsair Harpoon RGB Wireless review
Maar liefst drie nieuwe muizen lanceert Corsair op CES 2019, opvallend genoeg allemaal in het redelijk betaalbare segment voor ‘de betere’ game muizen, rond de 60 a 70 euro, maar compleet andere beestjes. We waren in de gelegenheid alle drie de afgelopen weken alvast te testen, en vandaag hbben we het over de eerste van de drie: de Corsair Harpoon Wireless.
Prijskaartje? Rond lancering ca 59 euro. Daarmee één van de goedkopere draadloze gaming muizen.
Uitpakken
De Harpoon Wireless is een draadloze variant van de eerdere Harpoon, maar voelt toch net wat stugger dan de oorspronkelijke die wij hadden Het eerste waar je echter op zal moeten letten zijn de afmetingen, want het is maar een redelijk klein muisje met zijn 112mm lengte. Staat een Logitech Pro Wireless bijvoorbeeld bekend als een vrij compact model, dit is echt nog een stukje compacter, vooral omdat de inkepingen aan de zijkant in de afmetingen niet terug te vinden zijn. Hierdoor zitten je duim en ringvinger vrij dicht bij elkaar, wat met een grote hand merkbaar ‘krap’ voelt. Daarmee wordt duidelijk dat dit voor kleine tot medium handen gemaakt is, en dan voor mensen met een voorkeur voor een kleinere muis.
Met 100 gram is het een redelijk gemiddeld gewogen muis, niet zwaar voor een draadloos model in elk geval. Ik vind het een mooi gewicht, sommigen vinden het te zwaar, etcetera. Ieder wat wils.
Positief: uitstekende switches onder alle knoppen. 50 mil Omrons onder de primaire switches, maar even clicky en tactile switches onder de secundaire knoppen, ook het scrollwiel. Gecombineerd met de grip aan de zijkanten en een degelijke plastic-kwaliteit voelt de Harpoon daardoor goed stug, heerlijk. Tenminste, als je een klein muisje fijn vindt. En als je rechtshandig bent, want de vorm lijkt vrij vanzelfsprekend.
Voor hun draadloze implementatie heeft Corsair wel wat leuks bedacht. Niet alleen zit er een 2,4GHz ontvanger bij die ook goed op te bergen is, maar er zit ook een Bluetooth modus bij (fijn voor op je laptop overdag), en de kabel-constructie is weliswaar wat clunky maar zit wel lekker snug. De kabel is wel vrij stug, en dat is onnodig.
Specificaties
Prestaties
Corsair kiest voor de PWM3325 sensor van pixart, ergens te verwachten gezien het redelijk lage prijspunt voor een draadloze muis dat we hier niet de huidige top sensoren in zien. Aan de andere kant is de PWM3325 geen onbekende en verre van een slechte keuze, hij is namelijk meer dan precies genoeg om de discussie over nauwkeurigheid een theoretische te maken, accelereert niet in onze testen, en kan eigenlijk al ons recente Blackout geweld prima aan. De voornaamste consequenties zijn een iets hogere lift-off distance, enkel de fanatiekste lage-LOD liefhebbers zullen daar echt over vallen, en het feit dat de maximale snelheid iets lager ligt dan bij een PWM336x sensor; en dat is enkel een overweging voor een nog kleinere niche die dergelijke extremen behaalt.
Kortom, meer dan capabel. Hetzelfde zeggen we van de accu, Corsair claimt 45 uur, 30 uur met RGB; een redelijkvergelijkbare verhouding met andere draadloze muizen met RGB optie. Gezien de beperkte RGB elementen (logotje in feite) zal je in de praktijk de verlichting toch uitzetten. Je kan iets zuiniger zijn met een Bluetooth verbinding, maar voor serieus gamen is de 2,4GHz nu eenmaal sneller en overtuigend beter. Kijken we naar een click-speed benchmark, dan komen we op grofweg dezelfde prestaties uit als met de bedrade aansluiting, en een gemiddelde van 3 ms onder de score die ik haal met de Pro Wireless die ik de laatste tijd dagelijks gebruik; niet significante verschillen die je ook aan gewenning toe kan wijzen.
Verder ontkom je niet aan de Corsair software om evt knoppen te rebinden, verlichting aan te passen, en de DPI settings naar wens aan te passen. Ik gebruik de software dagelijks op twee systemen, kan er niet over klagen. Wel kunnen we zeggen dat de RGB aardig, maar niet echt een eyecatcher is op deze draadloze instapper.
Conclusie
Muizen een score geven is een lastige taak, want smaken verschillen en er is niet zoiets als goed of fout voor tal van onderdelen. De onderdelen waar we objectief over kunnen spreken doet Corsair het logischerwijs goed: de primaire knoppen voelen goed, de secundaire knoppen is niet op bezuinigd en voelen erg goed, de sensor is uitstekend voor praktisch alle doeleinden, en de muis zelf voelt gewoon lekker stevig. Praktische zaken zoals de accuduur zijn in orde, de optie om je dongle op te bergen is een kleinigheid maar iets wat ik toch miste op mijn G403’s, en de extra BT functie is harstikke mooi meegenomen. Objectief kan ik enkel de kabel als kritiekpuntje aanwijzen, want die mag flexibeler.
Kleine nuance puntjes zijn er wel: de ietwat plastic afwerking concurreert niet met high-end muizen, want laten we niet vergeten dat de Harpoon een instap model was van een tijdje terug en nu vooral in een draadloos jasje is gestoken. Tevens zal de sensor voor lage-LOD liefhebbers of zij die zwiepers van 6m/s maken o.i.d. een dingetje kunnen zijn. Maar gezien de Harpoon RGB Wireless voor een draadloze muis opvallend goedkoop is vinden we dat wel begrijpelijke concessies; 9/10 gamers merken er tenslotte toch niets van en sparen wel uit ten opzichte van iets als een Logitech G703. We zouden nog kunnen zeggen dat ‘RGB’ in de naam zetten een beetje overdreven is gezien de Harpoon enkel een RGB logo bevat waar je verder weinig van ziet, maar daar gaan wij echt niet wakker van liggen.
Subjectief? De Harpoon RGB Wireless is klein, en ik ben groot, en dat maakt het gewoon niet mijn muis. Vrouwlief met haar medium-sized handen kan hem comfortabel beetpakken (maar prefereert een grotere muis) al zien we nog genoeg mogelijkheden voor nog veel kleinere handen dan haar ca 17cm lange model, en dan moeten we er duidelijk bij zetten dat je deze echt enkel moet overwegen als je kleine tot medium handen hebt, en vooral bewust een kleine muis zoekt met smalle grip. Zoek je een typische gemiddelde palm grip muis dan laat je de Harpoon beter links liggen, maar zoek je iets kleins dat capabel, draadloos, en betaalbaar is? Dan moet je deze even nader bekijken.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
– In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
– YouTube
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: