Techtesters Best of 2018 Awards
The best of the best of the best!
Het hele jaar door zien we heel veel hele toffe hardware, en hoewel we allemaal erg blij mogen zijn dat we anno 2018 niet veel echt slechte producten tegen komen wordt het wel lastiger en lastiger om te bepalen wat nu echt de beste is, zeker wanneer we er zo veel zien. Vaak horen we van jullie “maar welke is nu echt de sh*t?”
Daarom gaan we in dit ‘Best of 2018’ artikel precies die lastige uitdaging aan: bepalen wat wij nu echt de beste producten vinden in 2018. Het moment van de waarheid voor de echt fantastische producten die zich hier van de vele, vele ‘prima’ opties kunnen onderscheiden. Kortom: the best of the best of the best. Daarbij sluiten we producten die voor 2018 uitgekomen zijn niet uit, een ouder product kan wat ons betreft nog altijd prima de beste koop zijn op dit moment.
We splitsen het op per productcategorie. Per categorie zoeken we één echt ultiem product om onze gouden Best of 2018 award te verdienen. We gooien niet graag geld over de balk, maar we weten wel hoe belangrijk het is om gewoon met echt goede hardware te werken en die ultieme winnaars van onze gouden ‘best of 2018’ prijs mag dan ook best wat kosten. Daarbij kiezen we per categorie ook één product uit die uitblinkt met een echt ijzersterke prijs-kwaliteitverhouding; niet per sé een budget product, wel gewoon een top product voor een eerlijke prijs. Daar reiken we de zilveren ‘best of 2018’ award aan uit.
En jawel, dat is alvast een klein voorproefje op onze Award herziening voor 2019 😉
Beste CPU
De eeuwige strijd tussen Intel en AMD, maar toch is er één CPU koning op dit moment: De Intel Core i9-9900K. Prijzig, maar wel veel cores, extreem snelle cores, en daarmee de ultieme CPU van dit moment. De runner-up is de AMD Ryzen 5 2600, al hadden we feitelijk de hele Ryzen serie de award kunnen geven. Echter een sterke zes-core-twaalf-thread CPU voor nog geen 200 euro? Er is geen betere redelijke CPU op dit moment dan dat.
Beste Intel Moederbord
Toegegeven, de moederborden zijn de lastigste categorie omdat er zo veel producten zo erg op elkaar liggen. Toch springen twee Z390 moederborden er echt uit dit jaar: De ASUS ROG STRIX Maximus XI Gene, en de Gigabyte Z390 Aorus Pro. De prijzige Gene combineert een extreme alles-kunner met een extreme overclock capaciteit in de zwaar ondergewaardeerde mATX form factor, de aantrekkingskracht is ontegenzeggelijk. Gigabyte wist daarentegen juist op te vallen door deze hele Z390 generatie vol op de VRMs in te zetten. Minder marketing fluff, en meer ‘gewoon zeer goed product’ voor je geld verdient een dikke waardering van onze kant.
Beste AMD Moederbord
Ook bij AMD is het lastig kiezen, zeker als je een redelijk geprijsd bord zoekt is er veel goeds te vinden. Onze absolute top favoriet waren we echter snel over uit: de Asus ROG Crosshair VII Hero is het ultieme, kan alles, super dikke AMD bord voor de high-end build, deels te danken aan het feit dat op Bios en Software gebied Asus ongeslagen blijft.
In het redelijke segment kwamen we na een pittige shortlist bij de MSI B450 Gaming Pro Carbon AC uit. MSI combineert een featureset waar je eigenlijk niets te kort komt, voldoende overclock capaciteit, een nette prijsstelling, en een design die een flink hogere prijs doet vermoeden. Die MSI gaat er dan ook met onze zilveren award vandoor.
Beste Videokaart Serie Nvidia
De enige categorie die nog meer beladen is dan moederborden is die van videokaarten, en dan hebben we het nog niet over de complexiteit van de Nvidia RTX lancering. Per Nvidia chip verschilt onze mening over de beste, dus hebben we gekozen om de beste product –serie- te belonen (plus anders wordt het een rommeltje met alle GPU chips).
Het is een gevecht tussen twee series aan de top van elke Nvidia chipset als we kijken naar prestaties -en- efficiëntie van koeler design: de MSI Gaming en de ASUS ROG series. Kijken we naar de prijzen vooral van de RTX 2070 en RTX 2080 modellen dan moeten we echter concluderen dat over de hele linie MSI niet alleen uitstekende producten levert, maar ook de prijzen dermate scherp weet te houden dat je ze consequent kan aanraden. Hierdoor gaat MSI er met de hoogste onderscheiding er vandoor.
In het prijs-prestatiesegment kwamen we sneller tot een conclusie. De Gaming OC series van Gigabyte biedt niet alleen goede prestaties voor een scherpere prijs, maar de meerwaarde van een extra lange garantie blijft als rode draad door al onze videokaart content heenlopen. Zij mogen met de zilveren onderscheiding naar huis.
Beste Videokaart Serie AMD
Wat de betere AMD videokaarten betreft is Asus ongeslagen, grotendeels te danken aan hun tried and tested ROG Strix formule die bij AMD de prijzen beter binnen perken houdt. Zoek je een luxere AMD GPU met een goede prestatie, efficiëntie en de beste RGB software in de GPU markt, dan kom je bij de ROG Strix serie uit: Goud.
En wederom is het Gigabyte die opvalt met de prijs-prestatieverhouding van hun Gaming serie, waarbij we vooral gecharmeerd waren van de nog geen 160 euro kostende RX 570 Gaming 4G, en de 359 euro kostende RX Vega 56 Gaming OC 8G. Ze presteren erg goed, zijn ongekend scherp geprijsd en daarmee onze go-to modellen als prijs-prestatieverhouding koning dient te zijn. Bonusje voor alle AMD kopers op dit moment: je krijgt Resident Evil 2, Devil May Cary 5, en the Division 2 gratis bij je aanschaf (2 van de 3 naar keuze bij de RX 570).
Beste Werkgeheugen
Wat werkgeheugen betreft waren we er snel uit. De Corsair Vengeance Pro RGB serie is de absolute top kit van dit moment: dik, lekker veel RGB, goede prestaties en de beste software voor geheugen RGB van dit moment.
Ook in het prijs-prestatiesegment kunnen we niet om Corsair heen. Al jaren gebruiken we dag in, dag uit verschillende Corsair Vengeance LPX geheugenkits, zowel voor Intel als AMD borden, en nog nooit hebben we een hikje kunnen ontdekken. Tel daarbij een scherpe prijs op, en je hebt onze go-to ‘redelijke’ geheugenkit voor iedereen.
Beste NVMe SSD
Tja, de categorie waar de 970 PRO sinds de introductie gewoon lekker aan de top staat als ultieme NVMe SSD, dat vereist verder weinig uitleg.
Toch kan Samsung niet lui achterover zitten, want hoewel de 970 EVO maandenlang domineerde als de logische, snelle doch redelijk geprijsde NVMe SSD heeft hij tegenwoordig de 2018 WD Black en de Corsair MP510 in zijn nek, vooral die laatste schiet de 970 EVO in sommige benchmarks zelfs voorbij en is in de 1TB versie een stuk goedkoper. Over de hele linie van 250GB tot 2TB houdt Samsung echter nog net de positie als SSD baas: Zilver.
Beste SATA SSD
Ook deze categorie was eenvoudig in te vullen. De Samsung 860 EVO is eveneens sinds zijn introductie de beste SATA SSD die je kan wensen, net de 860 PRO eigenlijk outshined door zijn NVMe broer. De 860 EVO kost niet veel meer dan een instap SATA SSD, maar is wel gewoon de beste, logische SSD om te kopen: Goud.
Zilver gaat zoals je ongetwijfeld zag aankomen naar de Crucial MX500, één van de goedkoopste opties om de markt, maar dan prestatie technisch niet heel ver van de 860 EVO af.
Beste Behuizing (ATX)
We hebben echt hele mooie behuizingen gezien dit jaar, ook extreem dure. Toch komen we bij een redelijk betaalbaar alternatief uit als onze eigen favoriet. We twijfelden heel even over de echt uitstekende Cooler Master SL600M, maar die vereist wel iets meer planning waar de NZXT H700i een behuizing is waar je praktisch elke build tegen aan kan gooien met succes gegarandeerd. Prachtige bouwkwaliteit, mooie featureset, vier fans standaard, uitstekend inbouwgemak en ook erg fijn: leverbaar in tal van kleurstellingen en zelfs game-specifieke Special Editions. En je betaalt er niet eens de hoofdprijs voor: Goud.
Ook de zilveren onderscheiding gaat naar NZXT, een indicatie dat ze de kasten markt heel erg strak in handen hebben. De NZXT H500 is simpelweg zonder twijfel onze go-to kast in het sub-100 euro segment. Eigenlijk is het een soort compactere H700-Lite, voor een nog veel lagere prijs, en gewoon goede koelprestaties op dat prijspunt.
Beste Behuizing (odd-size)
Onze liefde voor odd-size cases steken we niet onder stoelen of banken, dus verdienen zij hun eigen podium. Twee modellen springen er uit op dit moment, waarbij het eigenlijk heel erg lastig is om één echt de betere te verklaren. Toch geven we Goud aan de In Win A1 voor de combinatie van nette materialen, een extreem compacte vormgeving waar alsnog een hele dikke videokaart in kan, en de handige bonus features van de ingebouwde voeding en Qi charger voor je telefoon. Prachtig voor de liefhebber van klein.
Zilver gaat naar de Phanteks Evolv Shift serie, verkrijgbaar in een iets kleinere en een groter (X) model. Prachtige materialen, prachtig afgewerkt en uniek in de zin dat ze als torentje een mini footprint hebben en tevens liggend bruikbaar zijn. Goud wordt ontlopen omdat je wel even goed je hardware moet plannen, maar voor de echte SFF liefhebber is het een pracht case.
Beste Luchtkoeler
Ook hier waren we het snel over eens, simpelweg omdat de grafieken niet liegen. De Noctua NH-D15 is na de nodige jaren nog ongeslagen wat maximale prestaties en efficiëntie, oftewel: Goud. Pro-tip, met de Chromax accessoires wordt het helemaal een beest om te zien, al betaal je daar stevig voor.
Zilver gaat naar de al jaren populaire Mugen serie, dit jaar in de vorm van de Mugen 5 PCGH die in zijn prijsklasse domineert en nauwelijks onder doet voor veel duurdere koelers die voornamelijk iets eleganter zijn.
Beste Waterkoeler
Ook hier domineert één koeler de grafiek sinds zijn lancering, de NZXT Kraken X72. Daarbij ziet hij er gewoon nog altijd fantastisch uit met de lekkere RGB pomp: Goud.
Inmiddels heeft NZXT wel de nodige concurrentie erbij gekregen, zowel Cooler Master als Corsair hebben voordeligere sets met lekkere RGB erin, waar zelfs de RGB fans al bij zitten wat op het totaalplaatje een serieuze besparing is. Corsair is daar net de betere van de twee, zij het ook wat duurder, die laat zien dat je echt niet gek veel inlevert voor de flinke besparing die zij met hun H-series RGB Platinum modellen bieden: Zilver.
Beste Case fan
Zodra je de Noctua NF-A12x25 PWM fan in levende lijve ziet ben je verliefd, nog nooit hebben we zo’n strak geproduceerde, solide en stille ventilator gezien. Kost wat, maar dan krijg je ook wat, en zoals we van Noctua kennen ook die uitstekende lange ondersteuning. De onbetwiste fan-baas van dit moment: Goud.
Scythe gaat er met Zilver vandoor vanwege hun Kaze Flex serie ventilatoren. Vroeger vooral bekend om hun echte budget fannetjes, tegenwoordig leveren ze uitstekende middenklassers voor een budget prijs die er goed uitzien, goed presteren, erg flexibel zijn, en daarbij verkrijgbaar zijn in zo veel varianten (PWM, DC, verschillende snelheden, met/zonder LED) dat er voor ieder wat wils tussen zit. Onze go-to betaalbare serie ventilatoren.
Beste Voeding
Over beladen onderwerpen gesproken. Wij testen weliswaar geen voedingen op traditionele wijze, maar we gebruiken ze wel. Heel veel voedingen zelfs, dag in, dag uit. Voor onze eigen builds, voor onze test rigs, voor de game pc’s die we adviseren en gamen. En dan durven wij wel een award uit te reiken niet op basis van de prestaties van één test sample, maar het feit dat vele tientallen van die units ons nimmer in de steek laten. De Seasonic Prime Ultra serie is waar wij het meest mee werken, en die we dan ook met het Goud naar huis sturen (of eigenlijk, in huis houden). Zelfs de 550 Watters draaien zonder moeite onze 9900K/2700X + RTX 2080 Ti test benches, en dat zonder significant geluid te maken. Ik steek er mijn vuur voor in de brand, Seasonic steekt er zijn hand voor in het vuur met 12 jaar garantie.
Zilver dan? Eerlijk gezegd zou dit even goed goud kunnen zijn, maar we moeten de keuze maken en dan kiezen wij voor de wet van de grote aantallen (aantallen dat wij ervaring mee hebben) en de langere garantie. Toch hebben we niks dan perfect functionerende, betrouwbare en stille Corsair RMx voedingen in huis gehad. Daarbij zijn de RMx prijzen lekker scherm, is 10 jaar garantie niets minder dan uitstekend, en zien ook deze units er prachtig uit.
Beste Muis (Gaming)
Muizen zijn heerlijk subjectief, de ideale vorm voor de één kan een drama zijn voor de ander. We richten ons hier dan ook primair op de technologische ontwikkeling. En wat dat betreft is er één uber muis op dit moment: de Logitech Pro Wireless. Een draadloze muis van 80 gram met een dubbel tot drie dubbel zo lange batterijduur als de concurrentie? En dat met een top sensor? Geen twijfel dat Logitech hier het goud pakt met hun top FPS gaming model.
Objectief de beste ‘redelijke’ koop is nog lastiger, zo zijn modellen als de Logitech G403 extreem veilige aanraders waar we nog altijd er gek op zijn. Toch waren we unaniem dat de nieuwe G502 Hero het zilver verdient. Top sensor, nette bouw, en voorzien van meer knoppen dan je je wensen kan.
Beste Muis (Non Gaming)
Ook hier is Logitech dominant, hun MX Master 2S is de opvolger van de zeer populaire MX Master, en onze go-to luxe productiviteitsmuis voor tal van redenen: nette kwaliteit, scherpe sensor, fijne switches, en een heerlijk fijne automatische vliegwiel modus. Mist de reactiesnelheid voor FPS gaming, maar is wel de ideale kantoor partner: goud.
Zilver was een lastige, waarbij we vooral wat aandacht wilden geven aan mensen die met een normale muis last van hun handen, polsen of armen krijgen. Het staat niet ter discussie dat de Logitech MX Vertical daar een prachtig alternatief vormt, maar sinds onze review is het de Cherry MW4500 geweest waarmee we mensen met lichte klachten echt konden overtuigen over te stappen naar een verticale muis. Iets minder luxe, maar met een prijs van 25 a 30 euro is het de muis geweest die de nodige in onze omgeving echt heeft geholpen. Zilver voor de muis die een ergonomischere grip toegankelijk maakte.
Beste Toetsenbord
Hij mag dan al weer bijna twee jaar meelopen, maar de Corsair K95 RGB Platinum blijft toch echt het top toetsenbord van dit moment. Heck, het is alleen maar fijner dat hij nu voor ca 159 te koop is in plaats van de originele 199. Stevig, mooie afwerking, fijne polssteun, hardware profielen, media keys, extra macro keys, fijne software, prachtige RGB: top ding, dus goud.
Zilver dan? Wil je een top bord, maar iets minder uitgeven, dan komen we zelf naar de Cooler Master MK750 uit. Ook deze is stevig, netjes afgewerkt en voorzien van prachtige RGB, maar net wat vriendelijker geprijsd. Vooral de lekker zachte polssteun kan op onze goedkeuring rekenen. Mooi spul voor een nette prijs.
Beste Headset (Gaming)
Met headsets kan je het goed bont maken, maar ook hier waren we snel over uit. Er is één headset in 2018 geweest die wij beide als eerste van de stapel zouden trekken als we de keuze hadden: de HyperX Cloud Flight. Niet de meest flashy, maar een heerlijke pasvorm, lekker geluid, goede microfoon, een uitstekende accuduur, niet te zwaar en gewoon all-round top: Goud voor dat model.
Zilver gaat naar de recent gelanceerde Cooler Master MH751/MH752 (analoge/USB versie), die op de valreep van 2018 de iets duurdere Cloud Alpha van die award onthoudt. Voorzien van een pasvorm die nagenoeg iedereen zal aanspreken, lekker geluid, een goede mic in een prijssegment waar ‘mwah’ mics domineren, en gewoon een heerlijk scherpe prijsstelling.
Beste Headphones (Audio)
Goud gaat overtuigend naar de Sennheiser HD 660 S, die begin dit jaar hier kwam en in staat is om praktisch elke andere headset als een goedkoop koekblik te doen klinken. Prachtige geluidservaring waar niets op af te dingen valt.
Zilver gaat naar een outsider, de Edifier H880. Traditioneel sterk in de speakermarkt en minder zichtbaar in de hoofdtelefoon markt, maar ze kwamen met de H880 toch echt verdomd sterk uit de hoek. Hij mist weliswaar de finesse van de vier keer duurdere HD 660 S, maar de H880 heeft een bak power in huis, en een ontzettend aangenaam geluid in zijn prijsklasse. Een ondergewaardeerd pareltje.
Beste PC Speakerset
En dan de thuiswedstrijd voor Edifier, want zowel wat prestaties als prijs-prestatieverhouding betreft heeft de speakerbouwer maar weinig concurrentie anno 2018. De S2000PRO’s staan vooralsnog aan de absolute top, we hebben gezien dat er inmiddels een S3000 bestaat, maar eerst zien dan geloven! De S2000PRO’s mogen zichzelf echter eenvoudig de ultieme PC speakerset noemen: zware units, een dikke bass, prachtig detail, en een berg aansluitingen om al je apparaten te voorzien: Goud. Zorg alleen dat je er ruimte voor hebt.
Zilver? Dat is lastiger, maar ook hier waren we er snel uit dat het Edifier moest zijn met hun prijs-prestatieverhouding. Eigenlijk kan je van je budget afhankelijk zowel de R1280DB, R1850DB, S880DB of S350DB overwegen, maar onder de streep is het de R1850DB die opvalt met de meeste prestaties voor de lage prijs: Zilver.
Beste Microfoon
Goud gaat naar de Blue Yeti Pro, wat een fantastische microfoon is dat plus voorzien van een XLR optie voor (semi-) professioneel werk. Kost wat, maar je kan er alles mee.
Zilver gaat overtuigend naar de Rode NT-USB die voor een fractie van dat bedrag een fantastische stemopname registreert. Een tikkeltje warm, wat super fijn is voor streams en voice overs, en een kwaliteit die niets te wensen over laat zonder dat het je een vermogen kost. Ook fijn: Gewoon plug & play op je PC.
Beste Peripheral – overig
Twee overige stukjes randapparatuur hebben hun hoofd boven het maaiveld uit gestoken het laatste jaar en verdienen een plekje in ons overzicht met top producten. De Razer Raiju Ultimate is echt de ultieme game controller die wij hebben kunnen vinden en is, mits de forse prijs geen bezwaar is voor je, een fantastische controller voor PC of PS4: Goud.
Het andere product zit in de buitencategorie, maar is een onmisbare tool gebleken: de Elgato Stream Deck. Niet alleen voor het streamen waar hij oorspronkelijk voor is gemaakt, maar ook voor video werk zijn de 15 instelbare LEDjes een fantastisch hulpmiddel. Kleine verbeterpuntjes of niet, een onmisbare tool voor een redelijke prijs zonder directe concurrentie: Zilver.
Beste monitor (gaming)
De Asus PG27UQ krijgt goud, want wat een bizar prachtig ding is dat. Niet zo zeer de meest logische koop, 2500 euro voor een schermpje is voor velen gewoon te gek, maar hij laat wel zien hoe toekomstig gamen er uit gaat zien: 4K, 144 Hz, HDR, Local dimming, prachtig.
Zilver gaat naar de AOC AG352UCG6, die zich de ultieme nog-enigzins-betaalbare gaming monitor mag noemen. 35”, Ultrawide, 120Hz, G-Sync, uitstekende testresultaten, en een all-round prachtige unit om te zien.
Beste monitor (non-gaming)
Ook hier stak één model boven het maaiveld uit en was de gouden plak makkelijk te bepalen: de LG 38UC99 is voorzien van een fenomenaal paneel, uitzonderlijk strak afgesteld, en met zijn extra hoge resolutie een ultiem productiviteitsscherm.
Zilver gaat naar het scherm waar we nooit een losse review van hebben gepubliceerd, maar wel heel veel hebben gebruikt: de AOC Q2790PQU. 27”, 1440p, een uitstekend IPS paneel en een prachtig design voor een hele nette prijs. Een fantastisch scherm voor all-round gebruik, inclusief fotografie, zonder dat het je een vermogen kost.
Beste NAS
Wij hebben hem ook, dus moet hij wel goed zijn? Nou ja, behalve dat wij ons huiswerk natuurlijk wel goed doen. De Synology DS918+ is gewoon de ultieme do-it-all NAS voor consumenten en klein zakelijk gebruik. Hun operating system is uitstekend, stabiel, gebruiksvriendelijk en de NAS kan feitelijk alles wat je van een top NAS verwacht.
Zilver gaat naar de DS218+ waar we eigenlijk hetzelfde voor kunnen zeggen, maar dan voor een iets betaalbaardere 2-bay unit. Je mist dan de complexe RAID features, maar als je een betaalbare doch degelijke NAS zoekt biedt de DS218+ veel voor zijn geld.
Beste Router
De Asus RT-AX88U gaat er hier met het goud vandoor. De eerste WiFi-ax router op de markt toonde zich een uitstekende -ac router, plus komt met een erg aangename 8 LAN poorten. Het zal echter nog even wachten zijn op -ax clients om de toekomst van WiFi te zien, maar als je nu een echt ultieme router zoekt heb je de nieuwste tech alvast in handen.
Zilver gaat naar de TP-Link Archer C3200 die we al tijden zelf inzetten. Te vinden voor 149 euro, wat voor een Tri-band router heel goedkoop is. Eén 5GHz netwerk voor jezelf, één voor de kids, en WiFi zonder kopzorgen. Geen 2018 product, die van ons draait al bijna 2,5 jaar, maar zelfs met Kerst 2018 nog een serieus goed model om te overwegen.
Beste Mesh WiFi systeem
Na alle in Nederland verkrijgbare Mesh WiFi systemen door de molen te halen waren er twee die er het meest uit wisten te springen. De Netgear Orbi RBK50 was ook dit jaar weer ongeslagen en verdient goud door die top prestatie te ondersteunen met een goede software ervaring.
De ander uitschieter was TP-Link met hun Deco, waar zowel de M9 Plus als de M5 het erg goed deden. De M9 Plus is de krachtige middenklasser, maar zilver gaat onder de streep toch naar de TP-Link Deco M5, die als goedkoopste van alle Mesh WiFi systemen laat zien dat je dan alsnog uitstekende prestaties en een goede software ervaring mag verwachten.
Beste laptop
We reviewen er niet veel, maar we zien er wel veel: laptops. De ultieme laptop blijft wat ons betreft de Dell XPS 15: chic, krachtige moderne hardware, goede schermen, goede accuduur, fijn toetsenbord, fijn touchpad, en nog voorzien van een praktisch aantal aansluitingen: goud.
Voor onze zilveren onderscheiding is het aantal contenders heel erg groot, zeker gezien de vele prijsklasses die er zijn. Gezien ons het meest wordt gevraagd om budget laptop advies hebben we besloten de winnaar in die hoek te zoeken, en zo kwamen we bij de Lenovo Ideapad 330-serie uit. Voor het geld krijg je daar een bovengemiddelde bouwkwaliteit, de schermen zijn aangenaam om mee te werken, en ook valt er lekker op te typen, iets wat menig betaalbare laptop niet weet te doen. Ook blijven we techies, en de optie om zelf gemakkelijk onderdelen te vervangen is een dikke plus: zilver voor die serie.
Beste Gaming Chair
Nadat wij onze achterwerken de nodige maanden in verschillende gaming chairs hadden geparkeerd hadden we ook daar een vrij duidelijke mening over. Lang stond Noble ongeslagen aan de top, en het zijn nog altijd goede opties, maar twee recente modellen hebben zich echt in de spotlight gespeeld: De Corsair T2 Road Warrior als extra dikke mid-size gaming chair, die is simpelweg net wat dikker aangekleed dan zijn concurrenten en de skate-wheels zijn friggin’ briljant: goud.
De Sharkoon SGS4 gaat er met het Zilver vandoor, want voor de prijs van een typische maat M a L gaming chair zien we daar een heus XL model met een nette kwaliteit, nette afwerking, en feitelijk niets minder dan significant duurdere alternatieven.
Beste PC Game
De keuze voor de beste PC Game was een gevecht tussen ‘his’ and ‘hers’ hier in huis, en dan weten jullie wel wie uiteindelijk de gouden plak uit mocht delen. Nada koos hier voor Assassin’s Creed Odyssey, die het concept van Origins in een flink beter jasje wist te steken. Assassin’s Creed titels zijn veelal uitstekend geweest, maar de laatste iteratie speelt echt heel erg lekker, kent een lange, complexe verhaallijn waar je zelf wat richting aan kan geven, en kent een fantastische ‘ontdek het allemaal zelf’ modus. Eén van de must plays van dit jaar.
Voor mij was het de lastige keuze tussen de laatste Call of Duty en Battlefield V. Na eigenlijk het gros van het jaar niet echt de ‘i feel like gaming’ overtuiging te hebben waren die twee recente shooters de reden dat ik de nodige avondjes wat minder reviews zat te tikken. Call of Duty speelt briljant lekker weg, maar Battlefield V nodigt meer uit tot teamplay en de gevechten op grote schaal zijn oprecht epic. Voor single player gameplay kijk je beter elders, Call of Duty heeft die niet en de implementatie in Battlefield V is zwak, maar de multiplayer echter… damn. Wederom beide dikke aanraders, maar het is Battlefield V die met de zilveren plak naar huis mag. Er mag dan de nodige kritiek op zijn, maar dit hele jaar heb ik geen game zo veel willen spelen als deze.
Beste Console Game
We zijn dan geen fanatieke game reviewers, maar wel fanatieke gamers. Bij uitzondering laten we ons dan ook eens uit over wat onze favoriete games van het afgelopen jaar waren. Na aanschaf van de PS4 waren er twee games die ons echt stil kregen nog ruim voordat we ook maar halverwege in de game waren: Red Dead Redemption 2, en God of War. Kan je echt een beste kiezen tussen twee van dat soort goede titels? Eigenlijk niet, maar we hebben een zwak voor Westerns, dus RDR2 mag met het goud naar huis. Ook hier twee echt lekkere aanraders om de avonden mee door te komen.
Beste case modder
Case modder? Wat doe je nu. Suffe kantoor sl.. accountant by day, case modder by night, Tim Warning aka Hukkel krijgt onze case modder van het jaar award voor zijn handige handwerk aan de Fortnite build. We weten tenslotte allemaal dat Fortnite je-van-het is (Even serieus, die casemod was dus wel de winnaar van de Dreamhack casemod comp). Daarbij vroeg hij ons specifiek of Peter eens niet kon winnen, want we weten allemaal hoe vermoeiend een win-it-all kan zijn!
De tweede prijs gaat ook naar de man die volgens mij nog nooit een tweede prijs heeft gewonnen: Peter ‘l3ip’ Brands (Het was toch l3ip? Of was het l3p?). Sorry Peter, je kan niet elke gouden plak winnen met je eindeloze talent.
Ok, deze categorie was een klein grapje richting onze buddies Tim en Peter. Check ze wel even uit als je van toffe hardware houdt 😉
Beste RGBMasterRace
En we sluiten af met een echte hardware categorie, een categorie anno 2018 toch niet mag ontbreken. De één wordt er gek van, de ander gaat er helemaal van uit zijn bol, maar RGB is nu eenmaal het ding dat zo veel van jullie willen hebben dat wij wel moeten. Twee producten kwamen in ons op die de grootste ode aan de RGBMasterRace hebben gegeven: Goud gaat naar het NZXT Hue/Aer ecosysteem, want wat ooit begon met wat RGB ventilatoren en strips is nu een volwaardig systeem met o.a. RGB achter je monitor, onder je case, en zelfs RGB op je voedingskabels
De laatste zilveren award gaat hier naar de Gigabyte Aorus Xtreme serie RTX videokaarten. Hoewel de form-over-function keuze in standaard tests puur op efficiëntie de winst niet zal pakken in de beste GPU categorie presteren ze aslnog alsnog dik prima, en zijn dit de meest gedurfde plus visueel één van de meest opvallende (addressable!) RGB producten van dit jaar. Wanneer elke bezoeker bij ons die kaart aanwijst als de lekkerste, dan kunnen we er niet omheen.
Conclusie
Het valt niet mee om slechts twee producten per categorie te kiezen, en het was bij vlagen best spannend om tot ons definitieve lijstje te komen. Onthoud altijd dat onze uiteindelijke keuze niet per sé jouw keuze hoeft te zijn, een product moet altijd op jouw eigen wensen aansluiten, er zijn echt meer dan twee goede keuzes per categorie. Twijfel je? Kom dan gezellig op onze Discord om samen tot een betere keuze te komen.
Voor we afsluiten het volledige overzicht:
Anyhow, laat ons weten wat jij hier van denkt, en als we je hebben kunnen helpen laat het ook even weten, is altijd leuk om te horen!
Bij deze alvast een klein woord van dank voor jullie support in 2018, maak er mooie feestdagen van, en dat 2019 ons allemaal maar veel moois mag brengen.
Vragen over de producten die we bespreken? Je vindt ons:
– In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
– YouTube