Samenvatting


De TP-Link AV2000-serie is dé perfecte oplossing voor wanneer netwerkkabels trekken geen optie is: snel, stabiel, eenvoudig op te zetten en eenvoudig te installeren. Nadeel is het ontbreken van een doorgelust stopcontact in het steunpunt, en het ontbreken van een switch in de access-point. De prestaties daarentegen zijn zo goed, dat de TP-Link TL-WPA9610 KIT als eindcijfer een 9/10 krijgt.

Scroll verder voor de uitgebreide review.


TP-Link AV2000 Gigabit Powerline (TL-WPA9610 KIT) review


Het Chinese TP-Link is geen onbekende op het gebied van netwerkoplossingen. Sterker nog, sinds enkele jaren behoort TP-Link tot de gevestigde orde waarbij het merk zelfs marktleider is voor draadloze netwerkoplossingen.

Vandaag bekijken we het topmodel Powerline-adapter van TP-Link, de AV2000-serie. Deze is verkrijgbaar in twee verschillende smaken: mét of zonder access-point. Wij bekijken vandaag de TL-WPA9610 KIT, oftewel de versie mét access-point, welke voor circa 140 euro in de schappen ligt.

Wat is Powerline en hoe werkt het?


We beginnen deze review met een beknopte uitleg over het principe van een Powerline. Kort door de bocht komt het er op neer dat internet over een het elektriciteitsnetwerk wordt verstuurd. Om dit te realiseren zijn er ten minste twee Powerline-adapters nodig: één voor bij de router en aan één op een willekeurige plek doorheen het huis.

Het voordeel van Powerline-adapters is dat er geen netwerkkabels getrokken dienen te worden om een stabiele internetverbinding te voorzien. Tevens kan een bestaand Powerline-netwerk eenvoudig uitgebreid worden om meerdere plekken te voorzien van een netwerkverbinding.

Specificaties


Bekijken we de specificaties, dan vallen die zeker niet tegen:


De specificaties laten duidelijk zien dat we hier te maken hebben met het topmodel van TP-Link: een maximale verbindingssnelheid van 2000 Mbps, dual-band AC-WiFi met een maximale snelheid van 1200Mbps en Gigabit ethernet-aansluitingen. Op papier zeker geen verkeerde cijfers, maar hoe zit het in de praktijk? Daar zullen we nu achter komen.

In de doos


Bekijken we de verpakking, dan zien we veel overeenkomsten met andere producten van TP-Link. Net als bij andere TP-Link producten zit ook deze set prima verpakt: nette doos, nette binnen-doos en alles keurig gepresenteerd.






In de doos vinden we de twee adapters, twee Cat5e-kabels van twee meter lang en uiteraard een verzameling boekjes.

Bouw en features


Zoals aangegeven omvat de set twee verschillende adapters: de TL-WPA9610 en de TL-PA9020. Beide zijn voorzien van een glanzende afwerking met afgeronde hoeken en geven kwalitatief een goede indruk.


We beginnen met de eerstgenoemde: de TL-WPA9610. Deze unit is tevens de grootste van de twee: met een afmeting van 140.5 x 77.5 x 48 millimeter is hij zeker van een fors formaat. Niet uitzonderlijk aangezien de TL-WPA9610 naast de apparatuur voor de Powerline ook antennes voor de WiFi omvat.








Bekijken we de adapter in detail, dan zien we op de voorzijde naast de subtiele print vijf verschillende statuslampjes. Aan de rechterkant zien we tevens drie verschillende knoppen. Deze dienen er voor om respectievelijk de WiFi in- of uit te schakelen, om de statuslampjes in- of uit te schakelen en om de adapters met elkaar de verbinden. Aan de linkerkant zien we een reset-knop om, jawel, het apparaat te resetten. Aan de onderkant van de adapter zien we een RJ45-aansluiting.








Vervolgens is er nog de TL-PA9020. Deze unit dient als steunpunt en is met een afmeting van 123 x 68 x 30 millimeter beduidend compacter.








In tegenstelling tot zijn WiFi-broertje beschikt de TL-PA9020 over minder statuslampjes en knoppen. Op de voorzijde zien we namelijk slechts drie statuslampjes, gecombineerd met slechts één knop aan de rechterkant. Gezien deze adapter niet beschikt over WiFi, is dit echter ook voldoende. De aanwezige knop is er om de adapters met elkaar de verbinden. Aan de onderzijde zijn niet één maar twee RJ45-aansluitingen te vinden.






Beide adapters ontberen opvallend genoeg een doorgelust stopcontact. Het is hoofdzakelijk opvallend dat bij het steunpunt, de TL-PA9020, een doorgelust stopcontact ontbreekt. Dezelfde adapter wordt namelijk ook verkocht mét doorgelust stopcontact als TL-PA9020P. Zeker gezien het steunpunt vaak in een meterkast wordt gebruikt waar stopcontacten relatief schaars zijn, was een doorgelust stopcontact geen overbodige luxe geweest. Verder zijn ze echter compleet uitgerust waarbij niks ontbreekt.

Installatie en app


TP-Link beschikt over verschillende apps voor het opzetten van een netwerk. Of het nu een router, mesh-systeem of Powerline-netwerk is: TP-Link heeft er een app voor. Voor een Powerline-netwerk is er tpPLC, en de bediening ervan is kinderspel.




Het installeren van de adapters is ook kinderspel: op beide adapters de Pair-knop indrukken en luttele seconden later zijn ze verbonden. Vervolgens kan met behulp van de app alles ingesteld worden.




De instelmogelijkheden in de app zijn beperkt, maar meer is voor de gemiddelde gebruiker ook niet nodig. Naast het in- en uitschakelen van zowel de statuslampjes als de draadloze netwerkverbinding, kan tevens het SSID en wachtwoord van de netwerkverbinding gewijzigd worden. Daarnaast er is de mogelijkheid een gastennetwerk in te stellen met eigen SSID.

Prestaties


De prestaties van Powerline-adapters hangt van veel factoren af. Ten eerste is er uiteraard de kwaliteit van het stroomnet. Daarnaast verschilt de prestatie van groep tot groep: binnen eenzelfde stroomgroep zal de communicatie vlotter verlopen. Daarnaast kan er eventueel interferentie zijn op het stroomnet. De resultaten uit deze review kunnen dus verschillen met resultaten die zelf ervaren worden.

Om de prestaties te bepalen vergelijk ik de resultaten met een AV500-Powerline van TP-Link, namelijk de TL-WPA4530. Deze set die had ik zelf al langere tijd hangen, werkte goed, en vormde zo een goede basis voor meer Powerline tests. Om de vergelijking zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, wordt zoals altijd het gemiddelde genomen uit meerdere testen, en worden beide Powerline-adapters getest op excat dezelfde stopcontacten uiteraard. Ik test met een 200 Mbit down, 20 Mbit up verbinding, en ik test naar buiten. Oftewel de upload kan niet hoger dan 20 Mbit/s komen mocht je je afvragen waarom die in de grafiek achter blijft.


Ten opzichte van de AV500-Powerline zien we een flink snelheidsverschil: in de meeste gevallen twee tot drie keer zo snel downloaden. Zelfs doorheen verschillende stroomgroepen zien we een razendsnelle verbinding, zowel via LAN als via WiFi haal ik nu ongeveer het maximale uit mijn verbinding, wat met een AV500 kit simpelweg niet mogelijk was. Naast snel is de verbinding tevens subjectief stabieler. Gamen, streamen of Skypen is geen enkel probleem geweest met deze kit.

Tijdens het testen was overschakelen van stopcontact naar stopcontact geen enkel probleem: de Powerline-adapters wisten elkaar binnen luttele seconden te vinden, dat maakt ook het gebruik erg praktisch. Al met al is de doorvoersnelheid en stabiliteit prima in orde, waardoor de AV2000-set van TP-Link zeker genoeg potentie heeft om in een krachtig netwerk te presteren.


Conclusie


De TP-Link AV2000 Gigabit Powerline is een krachtig stukje hardware. Snelle en stabiele verbinding, zowel bekabeld als draadloos. De prijs is circa 140 euro, maar is het dat waard?

Naar mijn mening: ja! Laten we voorop stellen dat er niks gaat boven een ouderwets bekabelde verbinding. Helaas is het vaak echter niet mogelijk om netwerkkabels te trekken. De overgebleven opties zijn dan knutselen met je Wifi, of.. jawel: een Powerline-netwerk. De laatstgenoemde optie is mijn persoonlijke favoriet: snel, stabiel en eenvoudig uit te breiden. Tenminste, mits de stroomvoorziening doorheen het huis modern genoeg is, want het blijft een probleem van Powerline dat het in sommige huizen of kantoren simpelweg niet goed werkt. Tip: koop dit bij een winkel waar eventueel retour geen discussie is.

Er zijn ook wel zeker dingen die nog beter zouden kunnen. Zo had ik een switch in de access-point (meerdere LAN uitgangen) bijvoorbeeld niet verkeerd gevonden, of een doorgelust stopcontact bij het steunpunt; nu verlies je een volledig stopcontact. Zaken waar je even bij stil moet staan, maar die volgens mij geen breekpunten hoeven te vormen.

Maar als powerline in jouw huis werkt zoals hier? Dan is deze AV2000-set van TP-Link echt een mooie aanrader. De huidige AV500-set was al prima, maar deze AV2000 oplossing brengt enorme verbeteringen met zich mee zoals een nog veel hogere snelheid, en de stabiliteit is top. Sneller dan verwacht nog, en dat je het maximale uit een 200/20 Mbit/s internet verbinding haalt via powerline is gewoon een indrukwekkende prestatie.



Enkele hogere resolutie foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.