Samenvatting


Corsair laat met hun nieuwe MP510 zien dat zij serieus mee doen in de top van de NVMe SSD markt. De MP510 is snel, in sommige benchmarks bizar en ongekend snel zelfs en Samsung zal echt even wakker geschud worden. Verbeterpunten zijn de (redelijke maar niet denderende) 4K Block prestaties en de software, maar dit is gewoon een hele snelle, fysiek aantrekkelijke SSD om serieus te nemen. Prijs is keurig, prijs-per-Gigabyte is keurig, kortom we hebben weer echte concurrentie aan de top: 9/10.


Corsair MP510 960GB review


Vandaag brengt Corsair zijn nieuwe NVMe M.2 SSD op de markt, de Force Series MP510, of wat we simpelweg de MP510 zullen noemen. In de press release zien we niet direct veel bombarie; wat claims dat dit hun snelste schijf ooit is, best nette getallen, vijf jaar garantie wat wel een beetje de standaard is, en verder niet gek veel.

Dus wat deden we? We knalden er één in de testbench en gingen zien of deze SSD mij en de rest van het speelveld een beetje kon wakker schudden. Prijskaartje? 259 euro voor de 960GB versie; iets goedkoper dan de Samsung 970 1TB (ook per Gigabyte, nipt), een stuk goedkoper dan de WD Black 1TB, maar wat duurder dan de budget-NVMe oplossing van Kingston, de A1000.

Uitpakken


Beetje standaard SSD verhaal; compact doosje, weinig poespas want laten we eerlijk zijn: wat heb je nu echt nodig? SSDtje veilig genoeg in het plastic, en go.




Fysiek? Harstikke netjes. Zwart PCB, Corsair snapt dat een drukke sticker niet gewaardeerd wordt in een show build en houdt het verder gewoon strak. Wel opvallend is dat er flash aan beide kanten van het PCB zit, iets wat we recentelijk in NVMe drives niet meer hebben gezien.



Specs




Hier wordt het interessant. Corsair gebruikt de Phison PS5012-E12 controller waar hier en daar al wat over geschreven was en welke enorm veelbelovend leek. Daarbij gebruiken ze Toshiba 3D TLC NAND en DDR4 cache om het geheel allemaal wat sneller te maken. Het heeft alles weg van de setup van een echte high-end NVMe drive (snelle cache, snelle controller, etc).

Verder even wat inkoppertjes. Corsair claimt 256-bit AES encryption, hele mooie levensduurgetallen waar we toch neits mee kunnen, en je hebt natuurlijk een M.2 slot nodig (2280, oftewel 80mm) en een moederbord of laptop met NVMe ondersteuning.

Iets wat ik bijna niet durf te tonen maar toch even aan wil halen: Ook Corsair heeft een SSD toolbox applicatie met bekende zaken als firmware updates, je drive ‘secure’ schonen, gezondheidschecks en dergelijke. Die oogt echter als een matige jaren 90 Windows tool, en moet gewoon visueel gezien binnen Cue/iCue worden opgevangen. Dat kan een grote naam met een groot softwarepakket toch beter doen. Kleinigheid, maar het oog wil ook wat heren.

Driver


Het is belangrijk te weten dat NVMe SSD’s veelal standaard niet optimaal presteren in Windows. Samsung levert daar een eigen driver voor wat de prestaties opkrikt ten opzichte van de Microsoft default driver. Corsair neemt dezelfde route als Kingston en WD en raadt je aan een instelling in Windows aan te passen. Zeker doen, want het scheelt veel. Enkel voor NVMe drives overigens.

Configuratiescherm -> Apparaatbeheer -> Eigenschappen van de SSD -> Policy / Beleid, en dan de omringde optie (heerlijk die Nederlandse Windows versies… not).


Testmethode


In navolging van de Spectre en Meltdown discussies hebben we besloten alle aanwezige (recente) SSD’s opnieuw te testen, een flink aantal SSD’s. De verschillen met eerdere tests waren beperkt, veelal niet significant en in sommige gevallen geheel afwezig, maar we willen wel nauwkeurig te werk gaan en kunnen dus niet langer vergelijken met bijvoorbeeld de oudere SSD’s die voorheen in de test zitten. Positief puntje dan maar: alle modellen zijn vooralsnog te koop, dus de vergelijking is interessant zat.

Omdat brute lees- en schrijfprestaties ook zeker niet onbelangrijk zijn, bijvoorbeeld bij het overzetten van grote hoeveelheden data naar een SSD (bijvoorbeeld bij gebruik als externe SSD) kijken we naar de bekende AS SSD en ATTO benchmarks waar je eenvoudig en snel mooie getallen tevoorschijn kan toveren wat betreft maximale snelheden. Daarbij sluiten we ook uit dat de SSD vals kan spelen met comprimeerbare data, iets wat vooral in het verdere verleden een rol speelde.

Het probleem met SSD’s is het in kaart brengen van gemeten verschillen in een praktische toepassing. Één van de eerste argument in het voordeel van SSD’s was het feit dat computers vele malen sneller opstarten met een SSD dan met een traditionele harde schijf, echter weet praktisch elke moderne SSD een systeem wel vlot te starten en is dat weinig graadmeter meer voor prestaties (wederom, in het verdere verleden een ander verhaal). Onderlinge verschillen bij dergelijk eenvoudig gebruik zijn in een directe vergelijking nog wel grofweg van elkaar te onderscheiden als we van budget SSD’s naar high-end SSD’s gaan, en van high-end SATA naar de nieuwe PCI-Express / NVMe SSDs, maar je moet wel van goede huizen komen als je aan de hand van opstart- of response snelheid echt geld durft te zetten op wat voor een klasse SSD er in een systeem zit waar je achter zit.

Toch moeten we vergelijken, dus gaan we kijken naar de schijven in een aantal scenario’s die daadwerkelijk gebruik van een schijf simuleren. AS SSD kent een drietal ‘real world’ (bewust tussen aanhalingstekens) benchmarks die we meenemen, en ook PC Mark 8 die een totaalplaatje schetst van het systeem met de bewuste SSD dient deze praktische doelstelling. De PC Mark 8 benchmark is vergeleken met de anderen intensief en loopt in feite een hele reeks kleinere benchmarks door waardoor we structurele verschillen zien in plaats van enkel mooie cijfers.

Vanwege de giga hoeveelheid tijd die daarvoor nodig is hebben we de Iometer benchmarks momenteel nog niet voor alle schijven opnieuw uitgevoerd, deze interessante resultaten zullen zsm weer hun return maken in onze SSD reviews. We brengen met behulp van HD Tune wel in kaart wat de gemiddelde lees- en schrijfsnelheden zijn wanneer we meerdere malen de SSD volledig volschrijven en uitlezen.


Prestaties













Holy sh-. Ik vroeg in de intro nog om wakker geschud te worden, je kan maar zo veel enthousiasme voelen voor een SSD launch, deze resultaten zijn toch reden om even goed voorover in de stoel te zitten. Het mega gat dat deze SSD slaat met o.a. de Samsung 970 EVO, zelfs de 970 PRO in de echte synthetische benches, is borderline insane. Zelfs de pittig gevarieerde PC Mark 8 heeft voor het eerst in lange tijd een beetje spanning aan de top, laten we niet vergeten dat de MLC 970 PRO drives ruim 40% meer kosten per Gigabyte. Dit AS SSD resultaat is bizar.

En ja, we hebben veel hertest om zeker te zijn; dit klopt.

Is het echt allemaal top en kan Samsung inpakken? Nou, misschien toch nog niet helemaal. Zo zien we dat de prestaties met 4K blocks een beetje in de middenklasse hangen, iets wat zich ook uit in de praktische ‘copy bench’ van AS SSD. Op zich geen drama zou je denken gezien de mega gaten elders, maar juist de 4K prestaties zijn belangrijk voor de meeste typische consumenten taken.



Pakken we de prijzen erbij dan zien we toch een uitstekend totaalplaatje, helemaal in de wetenschap dat prijzen in de weken en maanden na een lancering meestal nog wat afzakken. Momenteel zakken de meeste SSD prijzen gestaag, dus het is slechts een momentopname, maar dat Corsair de druk op Samsung (en tot op zekere hoogte de WD Black 1 TB, maar die is momenteel ruim 50 euro duurder dan deze Corsair wat onzin is) flink opvoert mag duidelijk zijn. De SSD markt, zeker het mid-high end segment, had deze concurrentie echt nodig.



Conclusie


Corsair komt even uit de hoek met een flinke dreun op de schedel van Samsung, het merk dat tot voorkort niets te vrezen had wat de betere NVMe SSD’s betreft. Op zich noemenswaardig dat deze SSD ogenschijnlijk uit het niets de grafieken komt bijstellen, want Corsair is normaliter erg goed in deuren intrappen met hele toffe, RGB-gevulde hardware waar je voor- en rond lancering niet omheen kan. Het is in mijn optiek een dikke prima dat ze hier de prestaties voor zich laten spreken; het brute sequentiële potentieel van deze Corsair, of althans de 960GB versie, is iets wat we nog niet eerder hebben gezien in een M.2 / NVMe / PCI-Express drive en voert echt genoeg druk uit op de bovenkant van de SSD markt. Het gat in sommige benchmarks is bijzonder en hoewel grotendeels te danken aan simpelweg nog snellere cache dan de concurrentie kan dat ook niet zonder een enorm capabele controller te hebben; reden genoeg om het een echt beest te noemen.

Een flinke klap maken ze, maar een home-run / game-over voor de concurrentie is het nog net net. Net als bij Kingston en WD is hun SSD software treurig om te zien (ondanks dat de functionaliteit prima in orde is), en idealiter zien we ook Corsair gewoon hun eigen driver leveren die een consument kan installeren in plaats van dat je in apparaat beheer policies aan moet passen om het maximale eruit te halen (net als bij Kingston en WD), twee zaken waar Samsung zich als de gevestigde orde toont met gepolijste drivers en software. Daarbij toont de MP510 zich in tal van benchmarks weliswaar veruit de beste, in de praktisch relevante 4K benchmarks blijft hij in de middenmoot steken.

Het is echter zonder twijfel een prestatie van formaat, en nog belangrijker is dat deze MP510 met een nette prijs en even nette prijs-per-Gigabyte de markt in komt zetten. We konden het ons lang niet voorstellen, maar er staat inmiddels genoeg druk op Samsung en hun 970 EVO serie dat zij niet langer eenvoudig een price premium kunnen dragen. De bovenstaande kanttekeningen met betrekking tot de MP510 zorgen er wel voor dat ook Corsair met hun MP510 moet zorgen dat ze strak in de prijzen concurreren, maar dat ze sowieso in die bovenste regionen meespelen is al een prestatie van formaat. Er is echt weer wat te kiezen als je een high-end SSD zoekt, of je nu graag een bepaald merk in je pc ziet of andere eigen redenen hebt, en de resulterende concurrentie kunnen we enkel toejuichen.

Kortom: gewoon een rappe SSD om serieus te overwegen, waarbij wij de strakke, neutrale look als fanatieke pc bouwer natuurlijk nog even aandikken. Blauwe PCB’s en lelijke stickers behoren in onze optiek tot het verleden.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Kom dan gezellig met ons kletsen op onze Discord server (gratis en geen installatie noodzakelijk). Een reactie mag natuurlijk altijd, of pest Ome Foritain (auteur, test-chef) of Tante Nadalina (baas, foto-heldin) op Twitter. Vergeet je ook niet te abonneren op ons YouTube kanaal!



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.