Samenvatting


De Sharkoon PureWriter RGB is een solide, metalen toetsenbord met nette afwerking, prima RGB implementatie en typt ook nog eens lekker weg. Prima geschikt als toegankelijke mech voor all-round gebruik, waaronder typisten en gamers. Tevens is het aanbod van low-profile mechanische toetsenborden niet overdreven ruim, waardoor de PureWriter met prima prijs-kwaliteitsverhouding zeker een aanrader is. Als eindscore krijgt de Sharkoon PureWriter RGB een 8,5/10.

Scroll verder voor de uitgebreide review.


Sharkoon PureWriter RGB review


Sharkoon is een merk vooral bekend staat voor het produceren van computer- en randapparatuur tegen een gunstige prijs. Echter zijn er ook producten die hier bovenuit schieten en in het bovengemiddelde budget liggen.

Een voorbeeld hiervan is de PureWriter, een mechanisch toetsenbord met low-profile switches. Deze is verkrijgbaar in verschillende varianten, namelijk met of zonder RGB, full-size of als TKL, Kailh Red (lineair) of Kailh Blue (clicky) switches en alle verschillende combinaties. Vandaag bekijken we het full-size exemplaar met RGB en Kailh Red switches: de Sharkoon PureWriter RGB. Het prijskaartje van dit exemplaar is circa 80 euro.

Specificaties


We beginnen met een overzicht van de specificaties:


Zoals aangegeven een office-type low-profile toetsenbord met Kailh Red switches en RGB.

In de doos


De verpakking komt luxe over: netjes afgewerkt, simplistisch design en gemaakt van relatief dik karton. Gecombineerd met een afschuifbare deksel doet de verpakking denken aan die van een smartphone.










Maken we de doos open, dan zien we het toetsenbord netjes voor ons gepresenteerd. Verder bevinden zich in de doos een korte (50 centimeter) als lange kabel (150 centimeter), naast uiteraard een beknopte handleiding.

Bouw en features



Het toetsenbord zelf geeft een aangename indruk. Het no-nonsense, strakke uiterlijk mag in combinatie met een clean font zeker zakelijk genoemd worden. Het bordje ziet er en voelt ook stevig aan, terwijl het gewicht met ruwweg 650 gram prima binnen de perken blijft. Het afgeslepen randje rondom ziet er fraai uit en past prima bij het algehele design van het toetsenbord. Tevens is het overduidelijk dat het een low-profile keyboard betreft met low-profile caps, zeker niet gebruikelijk voor een mechanisch toetsenbord.


Over het gehele plaatje klopt het design van het toetsenbord gewoon: het is een aantrekkelijk plankje om te zien. Over het algemeen beschikt het bordje over een stevig genoeg frame die zich bij actief tikken prima in stand houdt. Gebruik je het bordje echter als letterlijke ramplank, dan zien we wat flex in het frame. Hiervoor moet je echter harder drukken dan een normaal iemand ooit zal doen, dus hier trek ik geen punten voor af.

De Micro-USB aansluiting ligt ietsjes verzonken, waardoor de meegeleverde kabels netjes aansluiten. Sharkoon voorziet de PureWriter met twee kabels van zowel 50 als 150 centimeter, wat naar mijn inziens een prima idee is. Gebruik je het toetsenbord bijvoorbeeld bij een laptop, dan is de kabel van 50 centimeter lang genoeg en heb je geen last van een opgehoopte kabel-cluster. Ook opvallend is dat Sharkoon de kabels voorziet van gold-plated connectoren. Mochten de meegeleverd kabels toch te kort zijn, dan kan je eender welke Micro-USB-kabel gebruiken mits de connector geen al te groot frame eromheen heeft.

Kijken we verder rondom het bordje, dan zien we een opvallend dun design voor een mechanisch toetsenbord. Indien gewenst zijn er uitklapbare voetjes.




Qua indeling komt de Sharkoon aardig overeen met andere toetsenborden. Ten opzichte van het TKL-toetsenbord zien we een numpad en vier mediatoetsen, die gebruik maken van dezelfde Kailh-switches. Gezien het bordje zo compact mogelijk is gehouden, is er geen plek voor afzonderlijke macrotoetsen. Hierdoor zien we dat er extra functionaliteiten zijn toegevoegd aan een behoorlijk aantal toetsen, 33 toetsen om precies te zijn. Het merendeel van deze toetsen (23) zijn bedoeld voor de verlichting, wat opvallend is voor een toetsenbord met een voornamelijk zakelijke uitstraling. Persoonlijk stoor ik me er niet aan en het zit ook niet in de weg, maar het past niet helemaal bij gekozen strakke designtaal. Tevens ontbreekt het euroteken: opvallend!








Zoals eerder aangegeven is een low-profile mechanisch toetsenbord niet iets wat we veelvuldig zien. Sharkoon houdt zich normaliter bezig met switches van Kailh, die we ook hier terug vinden. De switches, die verdacht veel op een Cherry ML switch lijken, zijn vrij recente low-profile switches van Kailh. Bovenop de switches treffen we low-profile caps aan.




Prestaties


Persoonlijk was ik voor dit toetsenbord volledig onbekend met de Kailh switches. Mechanische toetsenborden heb ik veelvuldig gebruikt, echter waren deze allemaal voorzien van Cherry of Gateron switches. Niet wetende wat ik exact kon verwachten, sloot ik het toetenbord aan op mijn laptop en begon ik te typen.

Ondertussen heb ik de nodige aantal uurtjes met dit toetsenbord achter de rug en kan ik heel kort zijn over dit toetsenbord: wat een fijn plankje! Ondanks dat de switches net iets anders typen dan de varianten van Cherry, zijn ze zeker niet onaangenaam: in tegendeel zelfs! Zeker voor de door Sharkoon bedoelde doelgroep, gebruikers van een zakelijk toetsenbord, zijn de switches meer dan adequaat. Zonder problemen typ je lange stukken tekst weg.

Inherent aan de rode switches is de lage benodigde druk om de toetsen in te drukken: met 45 gram actuatie zijn ze aan de lichte kant. Hier door druk je eenvoudig door tot op de bodem, wat vervolgens weer geluid maakt ondanks dat de switches zelf geen geluid maken. Zoals verwacht zijn de switches netjes lineair.

De low-profile caps zijn niet voor iedereen weggelegd, maar ik ben fan. In verband met werkzaamheden typ ik vaak op een laptop met uiteraard low-profile switches. Overstappen naar een toetsenbord met hoge keys benodigd altijd wat gewenning. Met de PureWriter is dit echter niet het geval: switchen van en naar dit toetsenbord gaat zonder problemen. Vooral nieuwkomers in de mech-wereld, of gebruikers die voornamelijk low-profile toetsenborden gebruiken, zullen de low-profile caps en switches vast en zeker appreciëren.

Even cruciaal is de onderliggende kwaliteit van het frame. Ook hier heeft Sharkoon zijn zaakjes prima voor elkaar: een stevig frame met een beetje flex in het midden wanneer een overdreven hoeveelheid kracht wordt toegepast. Geluid maken de switches zelf niet, al is we duidelijk te horen wanneer de onderkant bereikt wordt.

Uiteraard dienen we ook de gaming-prestaties aan te halen: Sharkoon zet het bordje namelijk in de markt als zowel een toetsenbord voor schrijvers als voor gamers. Hier zien we voor gaming toetsenborden de gebruikelijke 1000Hz/1ms n-key rollover anti-ghosting implementatie, die zonder problemen de rapste vingerbewegingen kan bijhouden. Kailh Red switches zijn prima geschikt voor onder andere FPS-games en andere snelle games: rode switches hoeven namelijk niet terug te keren voor heractivatie.

Verlichting


In tegenstelling tot de non-RGB versie, die enkel voorzien is van een blauwe backlight, is dit exemplaar zoals de naam impliceert voorzien van een gehele RGB implementatie. Sharkoon heeft er voor gekozen om voornamelijk de bovenkant van de toetsen te verlichten, waardoor de secundaire functies onderaan op de toets slechts verlicht worden door een schemering van de bovenkant. De algemene indruk is echter prima.








Over het algemeen ziet het er gelikt uit, als zien we dat toetsen als de Caps Lock niet uniform verlicht worden. Geen ramp, maar wel een opmerking waard.

Bediending van de verlichting gaan niet via een stukje software op je computer, maar via de tientallen functieknoppen op het toetsenbord.


Sharkoon heeft zeker niet beknibbeld op de lichteffecten. Tevens heeft Sharkoon de mogelijkheid gegeven om zelf profielen te maken. Eenmaal de handleiding gevolgd is het kinderspel en kunnen alle toetsen apart van een kleur voorzien worden: ideaal om bij bepaalde games enkel de noodzakelijke toetsen te verlichten.

Uiteraard is het mogelijk om ook gewoon een statische kleur in te stellen. Naast de standaard presets kan behulp van de RGB+/- toetsen bijna elke kleur gevormd worden, inclusief wit, een aangehaald kritiekpunt van de non-RGB PureWriter. Vooral voor de zakelijke doelgroep is een witte backlight namelijk een logische keuze. Tevens is de verlichting te dimmen tot standje uit, dus het toetsenbord gebruiken zonder backlight is ook prima mogelijk.




Conclusie


Al met al ben ik positief verrast door dit toetsenbord: een solide, metalen toetsenbord met nette afwerking, prima RGB implementatie en typt ook nog eens lekker weg. Zonder wat ik precies kon verwachten van de Kailh-switches, laten ze een positieve indruk achter. Prima geschikt als toegankelijke mech voor all-round gebruik, waaronder typisten en gamers.

De full-size versie verkiezen is een no-brainer voor iedereen die, al is het enkel af-en-toe, een numpad gebruikt, al is het fijn dat Sharkoon de optie geeft om te kiezen voor een TKL-versie. Voor een tientje meer ontvang je een groter bord met meer switches en extra mediaknopjes. Met een prijs van circa 80 euro kom je dan echter wel al in het vaarwater van instap Cherry MX bordjes, echter zijn die dan zeker niet zo feature-rijk als dit exemplaar van Sharkoon. Denk daarbij aan het ontbreken van een metalen behuizing, het ontbreken van een RGB-implementatie, het ontbreken van de twee verwisselbare kabels enzovoorts. Tevens is het aanbod van een low-profile mech aan de kleine kant, waardoor Sharkoon met de PureWriter in al zijn varianten nog altijd een meer dan prima prijs-kwaliteitsverhouding biedt.

De RGB-backlighting zal zeker in het huidige tijdperk van “RGB ALL THE THINGS” een gewilde optie zijn. Voor zowel de gamer als non-gamer is de verlichting leuk, aangezien naast de vele licht- effecten en profielen ook neutrale, effen kleuren beschikbaar zijn. Indien gewenst de verlichting ook volledig uitgeschakeld worden dus geen paniek als je het niks vindt. Een minpuntje is wel dat niet alle toetsen even uniform worden verlicht, iets waar Sharkoon (en goedkopere mechs in zijn algemeenheid) vaker op worden gewezen. Het font zelf vind ik verder keurig, al denk ik dat het totaal van 33 functies zichtbaar overbeelde verschillende toetsen verdeeld de algemene uitstraling wat drukker maakt dan ik zelf liever had gezien.

Maar hoe je het ook wendt of keert, de Sharkoon PureWriter RGB is en prima keuze als je opzoek bent naar een low-profile mechanisch toetsenbord met een nette RGB-implementatie.



Enkele hogere resolutie foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.