Samenvatting


De Stinger is best een leuk ding. Veel veilige keuzes gemaakt, zoals een brede verstelbaarheid, prima comfort van S tot XXL hoofden, redelijk game geluid, redelijke microfoon en bovengemiddelde muziek weergave. Echter zien we voor hetzelfde geld ook alternatieven die luxer voelen (de Stinger is wel erg plastic-fantastic) en een nog wat beter (game) geluid en microfoon bieden. Een goede sub 60 euro headset, een begrijpelijk geliefde headset, maar laat iets te veel liggen voor het best-in-class label: 7,5/10


HyperX Cloud Stinger review


De HyperX Cloud Stinger is niet de jongste gaming headset, maar is zo’n anderhalf jaar na lancering nog altijd één van de populairste headsets tussen de 50 en 60 euro op de markt. Reden genoeg voor ons om eens te kijken of die populariteit verdiend is, en of deze headset ons van ons geloof af kan laten vallen dat de 80-100 euro prijsklasse de sweetspot is voor een echt uitstekende gaming headset. Inmiddels zijn we een paar weken onderweg en is het tijd voor een oordeel.

Prijs? Ca 54-59 euro, een mooi bedrag om de head-to-head met de Corsair HS50 aan te gaan.

Uitpakken, bouw en features


Doosje, netjes genoeg (doch niets bijzonders, wat ook niet te verwachten is voor dit geld). Redelijke presentatie echter. In de doos zien we de headset zelf waar een 3,5mm jackplug aan zit, en een losse splitter voor apparaten met een losse mic ingang.






De eerste indrukken van de Stinger zijn ‘ok’. HyperX gaat voor een volledig plastic afwerking, en dat valt natuurlijk niet heel positief op naast de veelal duurdere headsets die we zien. Maar zodra we er wat langer stil bij staan is het echt niet gek, zo zit er gewoon een redelijke stalen hoofdband onder, en het plastic is wel erg hard en geeft geen krimp (noch kraak). Voor 55 euro moeten er keuzes worden gemaakt, en dit is dan een hele redelijke besparing. Aan de andere kant moeten we hard zijn en stellen dat de HS50 op dit prijspunt dankzij meer gebruik van meten gewoons steviger en hoogwaardiger voelt.







Onderop de rechter schelp hebben we een volume slider. Functioneel, maar echt heel warm wordt ik er niet van vergeleken met het meer gangbare wieltje. We maken die opmerking, maar laten een hard waarde oordeel achterwege; het went.



Voor de Stinger heeft HyperX gekozen voor een niet afneembare mic, dat is een nadeel voor mensen die hun gaming headset ook onderweg willen gebruiken voor muziek, maar heeft een prettig voordeel dat er een mic-mute in zit wanneer je de mic omhoog drukt. Of het een voor- of nadeel is mag je dus zelf wegen.



Specificaties




Pasvorm


Wat pasvorm betreft lijkt gekozen te zijn voor een ‘laten we zo min mogelijk mensen irriteren’ approach. Het grote plastic geval is geenszins het summum van comfort, maar is wel ruim verstelbaar, en valt minstens ‘goed’ op de meeste hoofden, van S tot XXL. Er is redelijk wat clamp, maar ook met mijn bril op groot hoofd valt het niet vervelend op; de HS50 zit net strakker. Redelijk wat padding in de hoofdband en oorschelpen om de druk te verdelen, het is allemaal onopvallend ‘prima’.




Geluidskwaliteit


HyperX zal het niet leuk vinden om te horen, maar we missen de HyperX Cloud rond de 60 euro, een combinatie die al enkele jaren geen realiteit meer. Waarom? Dat ding klonkt uitstekend, was niet duur, en had bovenal weinig concurrentie. De Stinger is alleszins ok, redelijk in balans, redelijk bassy maar ook weer niet te, hoorbaar ‘betaalbaar’ maar niet op een vervelende manier, maar niet de originele Cloud.

Het probleem is dat eigenlijk geen enkele headset die rond dit prijspunt hoort te hangen (aanbiedingen terzijde, komen we zo op terug) echt briljant klinkt. ‘Prima’, ‘goed’ of ‘redelijk’ is te krijgen en is al een mooie doelstelling op zich, maar het is de prijsklasse waarbij je meestal toch wel verlangd naar meer. Toch heeft de Stinger het niet eenvoudig, want vrouwlief en ikzelf waren vrij snel duidelijk: in games klinkt de Corsair HS50 gewoon wat beter. Veel beter? Niet echt, genoeg dat we pittig zaten te discussieren “waarom dan”, maar beter nonetheless. Uiteindelijk was het voor mij vooral mijn eigen argument als FPS gamer dat ik de positiebepaling beter uit de verf kon komen.

Wat muziek betreft echter doet de Stinger de reputatie van eerdere HyperX headsets echter eer aan, want die waren structureel goed in de muziekweergave versus hun directe concurrentie. En ook in dit geval merkten we op dat wanneer het op detail aan kwam de stinger toch iets fijner voor de dag kwam in het gros van de genres. Veel fijner? Nou, een beetje hetzelfde bijna-lood-om-oud-ijzer verhaal, maar hey: wederom unaniem dat het net wat beter is.


Microfoon


Wanneer je online op Discord komt en het eerste wat je hoort is “Hey man, nieuwe mic? Je klinkt wat matig” dan zakt je moed toch aardig in. Na aardig wat opnames moest ik echter concluderen dat het helemaal zo gek niet was, al zij het wederom met de opmerking dat de HS50 hier toch net de winst mocht pakken. Het zal het feit zijn dat ik tot voorkort (totdat vrouwlief hem van mij pikte) met een HyperX Cloud Flight op Discord zat dat het verschil in kwaliteit echt hoorbaar was. Ook hier zeggen we: redelijk voor het geld, voldoet voor communicatie en je kan het flink slechter treffen, maar ook (net) beter.


Conclusie


Misschien had ik te hoge verwachtingen omdat de HyperX Stinger al bijna 2 jaar erg populair is, of misschien had ik de Stinger in die tijd moeten reviewen, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er nu voor naar de winkel zou rennen. Niet dat het een matige headset is, dat is het totaal niet en ik zou juist beargumenteren dat het juist een goede unit is met veilige designkeuzes en afwegingen voor dit geld, en een headset die je redelijk blind uit het schap kan trekken waarvan de koper zal denken “da’s meer dan prima”. Heck, als je 30-40 euro headsets gewend ben zal je denken “wow super”.

Echter denk ik dat er wel wat kapers op de kust zijn als je je huiswerk goed wilt doen. Zo is de (recentere, dus wellicht bewust tegen de Stinger afgestelde) Corsair HS50 een pittige concurrent met een net wat beter geluid in games, een nipt fijnere microfoon opname en een duidelijk betere fysieke presentatie met chiquere afwerking dankzij gebruik van aardig wat metaal. De HyperX Stinger met al zijn plastics voelt dan simpelweg een stuk goedkoper aan. De Stinger pakt wel weer net de winst als je meer muziek luistert dan games speelt, en dan zijn de andere verschillen klein, of praktisch niet relevant genoeg dat je er niet wakker van hoeft te liggen, maar als we alle punten in een lijstje zetten is het niet de Stinger die de meeste punten naar zich toe trekt.

Hij verandert in elk geval ook niet onze vaker gemaakte claim dat het 50-60 euro prijspunt eigenlijk de ‘aanbiedingen zone’ is, het prijspunt waarop het echt stevig loont op zoek te gaan naar een luxer model welke op dat moment in die prijsklasse te vinden is. Rond de 100 euro zien we modellen als de HyperX Cloud Alpha een dermate uitstekende basis (bouw, comfort, geluid, microfoon) neerleggen dat meer uitgeven vooral interessant is als je specifieke features wilt (draadloos, RGB, surround, etc), maar juist op de basis elementen valt er gewoon veel te winnen wanneer we betaalbare headsets reviewen. De Stinger is an sich dus echt prima (als je er al één hebt no worries in elk geval), plus scoort op elk front ‘prima’ wat hem een veilige optie maakt om zonder testen uit het (digitale) schap te trekken, maar er valt dus wel degelijk een duidelijke upgrade te behalen wat afwerking, geluidskwaliteit en microfoon betreft als je een beetje meer uitgeeft of een leuke aanbieding probeert te scoren.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Kom dan gezellig met ons kletsen op onze Discord server (gratis en geen installatie noodzakelijk). Een reactie mag natuurlijk altijd, of pest Ome Foritain (auteur, test-chef) of Tante Nadalina (baas, foto-heldin) op Twitter.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.