Samenvatting


HyperX zet met de Predator RGB kit echt een prachtig plaatje neer. De keuze voor een iets meer bescheiden RGB look spreekt ons visueel in elk geval erg aan, plus dat de verlichting zelf ook goed voor elkaar is: mooie helderheid, goede kleuren, soepele kleurovergangen. Daarbij is het ook in de uit-stand een indrukwekkende kit dankzij de zware heatsinks; het voelt allemaal heel erg degelijk.

Jammer is wel dat je volledig afhankelijk bent van het kunnen van de RGB software van je moederbord voor de aansturing, een eigen softwarepakket vanuit HyperX ontbreekt. Ook hebben we moeite met de meerprijs waar in elk geval op moment van schrijven sprake van is, het is objectief gewoon heel lastig te verdedigen dat deze set de nodige tientjes meer kost dan menig alternatief (440 euro voor 32GB aan HyperX versus 380 voor de Corsairs). De unieke IR-sync feature is dan wel een leuke toevoeging, maar die lost een specifiek probleem op dat in menig build nooit aan de orde is en bij andere concurrenten softwarematig wordt ondervangen. Het is echt bloedmooi spul, potentieel een overtuigende 9/10, maar enkel als Kingston de forse huidige price-premiums die de aantrekkingskracht nu fors dimmen de nek om kan draaien.


Kingston HyperX Predator RGB review


RGB geheugen, kennelijk kunnen we er allemaal geen genoeg van krijgen en het is dan ook niet meer dan logisch dat ook geheugengigant Kingston er een keer aan zou moeten geloven. Volledig onder de HyperX vlag hebben ze dan ook de Predator DDR4 ‘RGB’ modules uitgebracht die extra opvallen vanwege wat HyperX ‘Infrared Sync technology’ noemt. Voor ons was de vraag richting HyperX eenvoudig: durven jullie de concurrentie aan met de andere RGB kits die hier liggen, en gelukkig hadden ze er vertrouwen in.

Hoewel de productpagina een beetje doet vermoeden dat er tal van verschillende kits verkrijgbaar zijn heb je voor de RGB variant van de Predator niet extreem veel keuze; ze maken vooralsnog enkel 8GB 2933MHz DDR4 modules met RGB erin, en je hebt de optie die per stuk, per twee, of per vier te kopen. De 32GB kit van vier, visueel natuurlijk altijd het mooiste, kost je momenteel zo’n 430 euro, daarmee zitten ze wel duidelijk aan de bovenkant van de RGB-concurrentie.

Uitpakken, bouw en features


HyperX heeft met de hogere prijs dus wat in te halen, en hoewel ze dat met de nette doch niet extreme verpakking niet direct doen, doen ze dat wel met de geheugenmodules zelf.




De modules zijn namelijk uitzonderlijk chic gebouwd en afgewerkt. Wat gewicht betreft is het verschil met o.a. Corsair, GeIL en Crucial direct duidelijk, en hoewel de Aorus modules van Gigabyte ook flink in het staal zitten is de afwerking van HyperX nog een stapje beter. Natuurlijk vragen we ons af wat de meerwaarde daarvan is in een compleet systeem, maar het moet worden gezegd dat de details indrukwekkend zijn. RGB geheugen an sich draait voor een groot deel om looks, dus waarom geen waarde hechten aan de looks in de ‘off’ stand. We laten de foto’s het werk doen:







Specificaties




Test and performance


Voor de goede orde: alle gepresenteerde modules zijn hertest na de hele Spectre en Meltdown sh-tstorm, en maar goed ook gezien we vooral in de Fire Strike Physics resulaten toch verschil zagen. Alle resultaten zijn dus voor een volledig gepatched en geupdate systeem. We houden uiteraard vast aan ons vaste geheugen test bord, de Asus ROG Maximus X Hero gecombineerd met Intel Core i7-8700K en Nvidia GeForce GTX 1070 Ti videokaart. Uit eerder testen (en inmiddels toch geaccepteerd als bekende informatie) zijn de verschillen tussen geheugenkits in benchmarks veelal klein, dus beperken we ons tot een te overzien aantal benchmarks: AIDA64 Memory Copy en Latency als synthetische test, SuperPI als de echte numbercrunch, en FireStrike als de praktische benchmark waarbij (in theorie althans) het geheugen de prestaties van de graphische en de physics benchmark zou kunnen beïnvloeden.

De Corsair Vengeance LPX C15 3000MHz kit teruggeklokt naar 2133MHz en 2666MHz functioneert als referentie baseline.

Resultaten:







Zoals altijd, eigenlijk suf. In de synthetische eerste AIDA benchmark zien we hem iets lager uitvallen omdat de 2933 MHz frequentie wat lager is dan de rest, maar in de andere benchmarks is het middle-of-the-pack. Gezien de verschillen zelfs tussen onderkant en bovenkant zeer beperkt zijn is ‘ergens in het midden’ gewoon een prima uitgangspunt. We kunnen in elk geval weer veilig stellen dat performance geen issue is.

Overclocken dan? Dat doen we niet als onderdeel van de review voor de simpele reden dat dergelijke resultaten vooral misinformatie zijn (of noem het Fake News, waarom ook niet). Overclocken zegt enkel wat over deze specifieke sample en/of combinatie met ons moederbord, het geeft geen garanties wat jij straks kan doen als je deze koopt, zowel in positieve als negatieve zin. Gezien de toegevoegde waarde aan het aankoop proces nul is nemen doen we het dus simpelweg niet.

Wat wel toegevoegde waarde heeft is het testen of er sprake is van AMD compatibiliteit. Hoewel we niet elk bord kunnen testen zegt het veel dat ons Asus ROG Crosshair VII Hero bord goed werkt met deze kit, dus zolang moederbord vendoren er geen zooitje van maken kan je deze kit prima voor AMD overwegen. Iets wat natuurlijk al een beetje op te maken was uit de 2933MHz specificatie die vooral voor AMD Ryzen builds veel gebruikt wordt.




Software en praktijkervaring


Opvallend genoeg levert HyperX zelf geen software mee, en dat is reden om er even over te praten gezien onder andere Crucial en Corsair dat wel doen. Als gevolg zijn de modules volledig afhankelijk van het RGB pakket van je moederbord. Een nadeel hoeft dat niet per sé te zijn, veelal zal je die toch willen gebruiken om het geheel in sync te krijgen, echter sluit dat de deur voor door de fabrikant zelf geprogrammeerde multi-kleur effecten, iets waar overigens vooralsnog alleen Corsair vooralsnog in voorziet met hun laatste Vengeance RGB Pro modules.

Een begrijpelijke keuze is het wel, want HyperX / Kingston is geen fabrikant met een zware software geschiedenis, iets wat we ook opmerkten in bijvoorbeeld de review van het (inhoudelijk verder uitstekende) HyperX Alloy Elite toetsenbord, en de (verder inhoudelijk weer even uitstekende) HyperX Cloud Flight headset viel als draadloze headset op als enige zonder softwarepakket. Software ontwikkeling is duur en vereist specifieke specialisten, en geen software is wellicht beter dan brakke software. De keuze om dan één standaard multi-kleur patroontje te programmeren en verder vooral te zorgen dat eigenaren van Asus, MSI en Gigabyte moederborden de kleurtjes kunnen aansturen met hun moederbord is echt zo gek niet. Het is dus niet zo zeer een probleem als een mogelijke gemiste kans op nog meer onderscheidende features, want de meeste concurrenten (eigenlijk enkel Corsair dus) zijn vooralsnog ook niet verder en dit had dus een mooi plusje kunnen zijn.

Er is wel één opvallende toevoeging, en dat is die eerder genoemde Infrared sync, feitelijk een beperkte data interactie tussen de modules om te zorgen dat de modules ook echt goed in sync blijven. Nu is dat een oplossing voor een probleem dat wij niet regelmatig aantreffen, maar op sommige borden en met sommige geheugenkits lopen de standaard patronen wel eens uit de maat. Eén ding staat vast: deze modules lopen steevast perfect in sync met elkaar, en dat is wel degelijk een fijne plus

Dat gezegd hebbende, de synchronisatie tussen moederbord en geheugen (ongeacht geheugenfabrikant) is op sommige moederborden nog niet waar het moet zijn. Zo hadden wij deze modules ook in onze In Win A1 build gezet met Asus X470-I Gaming bord, maar bij het verwisselen van kleur wisselde het geheugen een paar seconden na het moederbord, de videokaart en de aangesloten LED strips. Een wissel naar andere RGB kits bleek niets uit te maken, dus het probleem zit dan in de software van de moederbordfabrikant, maar het geeft wel aan dat we nog niet zijn waar we willen zijn wat RGB sync betreft.

In de praktijk komt het dan in 9/10 builds op twee opties neer: Of je neemt de standaard regenboog route voor lief; alle kleurtjes komen lekker aan bod, of je synct één vaste kleur met de rest van je build. Alle andere opties, ongeacht fabrikant, zijn vooralsnog een kwestie van hopen op een zegen van de RGB goden. Toch wijzen we HyperX erop even naar de enige concurrent te kijken die wel echt wat extra patroontjes toevoegt (Corsair), want zij laten zien dat er nog wel wat meer aan patroontjes te programmeren valt als ze echt zouden willen.

Showcase


Zodra we naar de RGB foto’s gaan kijken zien we echter dat HyperX een hele andere route bewandeld dan bijvoorbeeld Corsair. Waar we hen en menig andere fabrikant vooral zien richten op nog meer en nog grotere RGB balken zet HyperX echt een prachtig bescheiden RGB plaatje neer. Niet te groot, niet te veel in-your-face, maar wel uitstekend verdeelde verlichting waarbij de individuele lichtbronnen nagenoeg onherkenbaar zijn. Dit heeft een uniek soort RGB chic wat natuurlijk 100% een kwestie van smaak is, maar waarvan wij toch mogen zeggen dat we denken dat HyperX hier een iets andere groep mensen mee aan zal spreken. Een bescheiden fluide kleurfeestje is toch ook punten waard.







En voor we afsluiten, wat plaatjes in onze recente Phanteks P300 build.




Conclusie


Als we stellen dat het prestatie technisch praktisch bar weinig uitmaakt welke geheugenkit je pakt belanden we natuurlijk heel snel in het subjectieve segment: kies wat jij mooi vindt, en go for it! En hoewel subjectief denken wij objectief wel te kunnen stellen dat veel mensen dit echt mooi zullen vinden. Het is niet enkel een RGB-chic, maar het zijn ook zonder de ledjes echt prachtige geheugenmodules. Niet onbelangrijk natuurlijk dat ze meer dan snel genoeg zijn, een 2933MHz XMP profiel is redelijk sweet-spot, en dat de Ryzen compatibiliteit aanwezig is, maar we blijven erbij: het draait om smaak.

Verbeterpunten laten we natuurlijk niet onbesproken. Zo vinden we het jammer dat je voor een perfecte look (vier modules) vooralsnog 32GB aan (best duur) geheugen moet kopen, terwijl 16GB voor gamers en tal van andere gebruikers genoeg is. Gigabyte lost dat als enige op met dummy modules, maar HyperX is onderdeel van Kingston en zij kunnen als één van de weinige echte fabrikanten van werkgeheugen ons prima voorzien van een 4x4GB kit bijvoorbeeld. Ook de prijs valt momenteel op, want op moment van schrijven is HyperX wat RGB modules betreft wat tientjes duurder dan de andere de door ons geteste RGB units en ook de eveneens populaire G.Skill Trident Z RGB serie. Prijzen schommelen dus we kunnen er niet heel hard op inhakken, maar HyperX moet er scherp op letten zichzelf niet uit de markt te prijzen; meerprijzen van zo’n 50 euro zoals op dit moment het geval is voor een 32GB kit is borderline absurd.

Ook merken we ook op dat hun financiële slagkracht van een heel ander (veel groter) kaliber is dan Corsair, dus hoewel we snappen dat de meeste mensen toch wel gebruik zullen maken van de RGB software van hun moederbord denken we dat HyperX een forse kans laat liggen om geen super tof softwarepakket neer te zetten met tal van toffe effecten om op dit toch verdomd mooie geheugen weer te geven; als iemand het in theorie zou kunnen regelen is HyperX het wel. Dan komt de RGB-keuze zoals bij de meeste andere concurrenten neer op of a) de hele toffe standaard kleur-wave, b) kleur-matchen met je moederbord, terwijl in onze optiek HyperX dus meer had kunnen doen. De Infrared sync doet dat tot op beperkte hoogte, maar het lost een probleem op dat wij in de praktijk te zelden tegenkwamen om er heel veel waarde aan te hechten. De HyperX RGB-wave is dankzij de goede light-spreader ook wel heel erg mooi, maar er zitten limieten op wat wij hard meerwaarde kunnen noemen.

HyperX moet zich als gevolg dus vooral weten te onderscheiden met hun aandacht voor (fysieke) details en de totale uitstraling, iets wat ze volgens mij prima lijkt te lukken: in tegenstelling tot de trend ‘meer RGB is meer beter’ zetten ze in elk geval een iets meer ingetogen alternatief neer. Het is een uitstraling waar we echt heel blij van worden, en als ‘volwassen’ liefhebbers van RGB (die zelf echt geen Knight Rider visor effect zal gebruiken maar wel genoegen neemt met de wave of één kleur sync) ook het gevoel van krijgen dat we dit wel willen hebben in zo’n build als met de witte P300. Zodra we die emoties volgen blijft het weliswaar terecht dat twee van de vier alineas in de conclusie kritisch zijn, maar blijft de aantrekkingskracht onverminderd sterk. Al te veel zorgen maken we ons dus niet over de potentiele populariteit van deze prachtige modules, en we zouden ze ook zeker overwegen (cq aanraden) voor de wenslijstjes, maar wel op voorwaarde dat HyperX met hun prijzen wat meer in het gareel gaat lopen dan op moment van schrijven het geval is; de (hopelijk slechts momenteel?) forse price-premiums boven de vele RGB alternatieven vinden we niet te verantwoorden.


Zouden we ze overwegen cq aanraden? Absoluut. Maar hou die prijzen scherp in de gaten!

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Kom dan gezellig met ons kletsen op onze Discord server (gratis en geen installatie noodzakelijk). Een reactie mag natuurlijk altijd, of pest Ome Foritain (auteur, test-chef) of Tante Nadalina (baas, foto-heldin) op Twitter.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.