Let’s Stream! Part 7: Microfoons voor streaming (NL)
This content is also available in English, click here to switch
In de vorige delen hebben we twee dikke Nvidia Geforce / AORUS streaming systemen gebouwd, we hebben naar Nvidia Shadowplay en naar OBS gekeken als streaming software, en we hebben inmiddels ook wat uurtjes gestreamd. Onlosmakelijk verbonden met het opzetten van een prettige stream is een goede microfoon. Zelfs als je de beeldkwaliteit van je stream wat moet laten zakken omdat je op een oude aardappel zit te gamen of omdat je op een prut verbinding zit kom je met streamen weg zolang jouw stem maar niet als door een kaasrasp getrokken klinkt.
Geen ellelange discussies ditmaal, maar gewoon een paar korte tips welke mics interessant zijn afhankelijk van jouw budget en wensen.
Headset of een losse mic?
Over gaming headsets kunnen we kort zijn. Er zijn veel leuke modellen te vinden, maar zelfs de gaming headsets met de beste microfoons in de vergelijking voldoen eigenlijk niet voor een semi professionele, of in elk geval hopelijk professioneel klinkende stream. Hoe leuk headsets ook klinken met je buddies op discord, van de tientallen die wij hebben getest zouden we er geen gebruiken als we budget hebben voor een losse mic. Heb je echt geen geld voor een losse mic? In onze vergelijking tussen deze tien headsets tussen de 99 en 149 euro hadden de Kingston HyperX Cloud Alpha, Logitech G Pro, en Steelseries Arctis 5 de beste microfoons, al is het gat met een aantal anderen niet gek groot (Roccat Khan Aimo, Teufel Cage, Sennheiser GSP350)
Goed, beter, best
Een losse mic is echter goud waard voor een stream. De goedkoopste losse mic in onze line-up is de ca 80 euro kostende Blue Snowball, de duurste, de Blue Yeti Pro gaat de 200 euro voorbij. De ca 109 euro kostende Razer Seiren X presenteert zich nog als redelijk betaalbare optie, de Rode NT-USB vormt de middenweg met een prijskaartje van 141 euro, en de Asus ROG Magnus is momenteel enkel uit Duitsland te halen en kost je dan zo’n 185 euro.
Al deze modellen hebben streamers voor ogen gezien ze simpelweg via USB aan te sluiten zijn en dan direct werken. Hooguit moet je even de gevoeligheid naar wens afstellen, maar het is dus redelijk plug and play allemaal en veel werk heb je er niet aan.
Wat geluidskwaliteit kunnen we de boel kort samenvatten. Tussen de twee goedkoopste modellen klinkt de Blue Snowball het beste, we zeggen objectief een mooie ‘ruim voldoende’ voor beginnende streamers en YouTube-filmpjes-makers. Het is echter de stemopname van de 141 euro kostende Rode NT-USB waar we echt heel enthousiast van worden, kwalitatief echt grote een stap vooruit boven de Snowball en de Razer Seiren X. De stem is daar ietwat warmer dan neutraal, maar dat geeft wel een verdomd aangename klank. Kost wat meer, maar je hoort het verschil direct en we bereiken hier het niveau ‘uitstekend’. Vooral de iets duurdere Magnus heeft daar een pittige kluif aan, want die is aanzienlijk duurder en weet de Rode toch (net) niet te evenaren als microfoon en we vinden het wat gortig om ‘heeft RGB en oogt tof’ dan als argument tegen iets beter geluid in te brengen (let op, wat featureverschillen mogelijk wel, zie hieronder). De Blue Yeti Pro heeft een iets natuurgetrouwere opname, maar puur voor de stemopname van streamers is de meerwaarde te beperkt voor de forse meerprijs van dit model dat vooral op feature vlak veel verder gaat.
Features
Schrijven we de Razer, Asus, en Blue Yeti Pro dan direct af? Nee, want er zijn grote featureverschillen. Zo is de Blue Snowball een enorme constructie op je bureau, terwijl de Razer juist lekker compact is –en- de optie biedt om live, lag-vrij audio te monitoren via de 3,5mm audio out. Een casual streamer zal daar niet wakker van liggen, maar een fanatiekere streamer wel. Dat gezegd hebbende, de Rode heeft die monitorin optie ook, is niet veel duurder, en klinkt weer een stap beter. Als je toch voor een hoger niveau gaat, dan lonkt wat extra investeren in een betere mic toch serieus en houdt de NT-USB de sterkste kaarten.
De Snowball, Magnus en Yeti Pro hebben naast het cardioid opnamepatroon welke voor streamers en voice-overs belangrijk is ook andere opnamepatronen, dit kan het bekijken waard zijn als je bijvoorbeeld andere doeleinden voor ogen hebt, zoals live interviews met iemand naast je, of muziekopnames. Wij hebben het hier echter over streamers en dus laten we die discussie achterwege en blijven erbij dat de Snowball gewoon de logische instapper is, en de NT-USB een uitstekende microfoon voor ietsjes meer, maar als je ook andere doeleinden voor ogen hebt zijn die opnamepatronen wel het overwegen waard.
Denk je echt Pro te gaan, dan willen we toch de Blue Yeti Pro nog even aanhalen. Die heeft namelijk een XLR uitgang waarmee je hem aan kan sluiten op een heel ander niveau audio hardware. Hoewel dat vooral voor muziekanten en vocalisten interessant lijkt is het ook iets waar de fanatiekere streamers in zitten. Blijf je bij soort van casual streamen / vooral lekker fanatiek gamen en praten tegen je volgers is het overkill, maar als je een beetje op de groei wilt kopen en echt van het streamen je werk wil (proberen) te maken, met daarbij alle toeters en bellen op audio vlak, dan heb je aan de Yeti Pro wel een microfoon die op de groei berekend is.
Opvallend is vooral de afwezigheid van een mute knop op de Snowball en de NT-USB. Natuurlijk kan je een mic-mute actie met een macro aan je toetsenbord of muis binden, maar een ouderwetse fysieke knop om even in te drukken vonden wij zelf wel verdomd fijn om te hebben. Argument genoeg om van die twee go-to modellen af te wijken? We zijn nog niet overtuigd, maar weeg die feature in elk geval zelf even af.
Conclusie
De Blue Snowball als nette, redelijke instapper, de Rode NT-USB als uitstekende middenklasser en voor ons een go-to model voor streamers, en Yeti Pro voor de Pro, zoals de naam al deed vermoeden. Aansluiten en streamen maar, en je zal netjes voor de dag komen. De andere modellen hebben hun sterke kanten die je zelf even kan afwegen, maar als blind advies heb je daar onze samenvatting.
Hoewel je daar genoegen mee zal kunnen nemen zouden we toch even kijken naar een goede arm voor de microfoon, want de opnamekwaliteit wanneer je de microfoon direct voor je mond kan positioneren is simpelweg wat beter. Het helpt ook met het beperken van andere geluiden, zo zijn mechanische toetsenborden met clicky switches niet te harden als de microfoon er direct naast staat. Denk niet dat enige vorm van ‘noise cancelling’ daar wat tegen doet.
De beste manier om dat op te lossen is met een stevige arm, wij hebben enkel die van Rode kunnen testen die weliswaar prima bevalt maar ook 70 euro kost. Harstikke blij mee, maar we hebben ook het gevoel dat dat best voor minder mogelijk moet zijn. Oh, en misschien dan ook een shockmount als die arm aan je bureau gemonteerd moet worden? (Tip, aan een stevige vensterbank nabij is een goed en gratis alternatief). Ook een pop filter is een upgrade voor al deze microfoons, wat de Rode NT-USB een steuntje in de rug geeft gezien die bij dat model standaard aanwezig is en bij de anderen weer wat tientjes meer kost.
Kortom: voor een paar tientjes doe je leuke zaken en maak je een grote stap in geluidskwaliteit, één waarmee je uitstekend voor de dag gaat komen in je stream. Maar voor je het weet rolt er toch flink meer geld je portemonnee uit.
Meerdere delen staan inmiddels online:
Deel 1: Introductie
Deel 2: Een mid-range Game PC bouwen
Deel 3: Een high-end Game PC bouwen
Deel 4: Let’s Game!
Deel 5: Nvidia Shadowplay (gids en prestaties)
Deel 6: OBS Setup
Deel 7: Microfoons voor streaming