Samenvatting
De Razer Mamba + Firefly Hyperflux is één van de drie oplossingen voor een permanent draadloze gaming muis op de markt, dus zonder dat de muis ooit aan het kabeltje hoeft. Met een adviesprijs van 279 euro is het de duurste, al is het gat met de Logitech Powerplay (200-250) of Corsair Qi (200) oplossing niet extreem groot, maar het is ook de meest elegante. De Mamba muis is uitstekend voor de meeste (rechter) handen, kent een top sensor en uitstekende switches, en de musimat is duidelijk mooier afgewerkt dan de concurrerende Logitech en is tevens van RGB rondom voorzien; zowel voor de foto als in het echt een prachtig product.
Het ontbreken van een accu zorgt ervoor dat de muis lichter is dan de meeste alternatieven, iets wat wij weten te waarderen. Het houdt wel in dat je de muis niet ‘even’ op een ander oppervlak kan gebruiken, al staat niets je in de weg hem tijdelijk bekabeld aan te sluiten. Het supercapacitor idee om de muis in gebruik van stroom voorzien te houden werkt echter uitstekend en laat op geen moment te wensen over, ook als je hem een paar tellen optilt in jouw game gedrag.
De prijs is extreem, maar het product is ongekend prachtig zonder significante kanttekeningen voorbij die prijs. Nu hopen dat er ook XXL muismat varianten van komen, of verschillende muisvormen die compatible zijn; vooralsnog is enkel deze meegeleverde Mamba Hyperflux compatible met de medium-large afgemeten Firefly. Geen twijfel echter over een 9,5/10 eindscore.
Scroll verder voor de uitgebreide review.
Razer Mamba + Firefly Hyperflux review
Draadloze gaming muizen bestaan natuurlijk al langer, maar lange tijd waren die net niet zo snel als bedrade modellen. Dat probleem is sinds de introductie van de Logitech G900 zo’n 2 jaar terug geen issue meer; binnen de kortste keren had praktisch elk merk een dergelijk snel alternatief. Snel en draadloos had echter weer een consequentie: met een typische consumentenmuis kan je maanden werken, maar om de snelle eisen van gamers aan te kunnen verbruikte zo’n snelle muis veel meer stroom. Met regelmaat moest je de muis dan toch even aan de kabel hangen.
De volgende stap vooruit lag natuurlijk voor de hand: draadloos opladen. En het tijdperk van muizen die zichzelf al gamend in gang houden hebben we inmiddels bereikt. Logitech beet de spits af met hun Powerplay mat, een muismat die je (compatible) muis al gamend op weet te laden, en inmiddels hebben Corsair en Razer hun concurrenten daarvoor uitgebracht. Corsair volgt het idee van Logitech, zij het in iets meer basale vorm: ben je niet aan het gamen dan leg je de muis op een specifieke plek op de mat waar hij dan wordt opgeladen.
En zo komen we bij de Razer Mamba + Firefly Hyperflux uit. Een combinatieproduct van muis en muismat die het ‘forever wireless’ concept op een hele andere manier aanpakt.
Goedkoop zijn ze geen van allen, maar met 279 voor de Mamba muis plus Firefly Hyperflux mousepad is Razer wel net de duurste van de drie. En voor de goede orde: ook wij vinden dat best veel geld. Laten we maar kijken wat we er voor krijgen.
What the (Hyper)flux?
Zoals we zeiden pakt Razer het concept altijd draadloos op een andere manier aan. Tot dusver was er altijd één ding hetzelfde in alle draadloze oplossingen: de muis had een accu. Een accu brengt wat overwegingen mee: denk aan levensduur, maar vooral het extra gewicht is voor de liefhebber van snelle games soms een punt. Razer heeft voor deze Mamba besloten om de accu achterwege te laten, en de muis van een super capacitor te voorzien. Veel lichter, in theorie in elk geval duurzamer, en in staat om genoeg energie vast te houden voor normaal gebruik zelfs als je een actieve muis lifter bent; een tel of 10 van de muismat is geen punt, soms langer.
Kijken we naar de features en specs dan zien we natuurlijk veel mooie woorden, maar waar het vooral om gaat is dat deze Mamba ondanks de draadloze feature onder de 100 gram blijft. Voor een medium (of zelfs iets groter dan dat) palm grip muis is dat opvallend licht.
Andere specs zijn wat we van een high-end unit mogen verwachten: PWM336X sensor met bijbehorende indrukwekkende specs als primaire basis, en omdat het Razer is natuurlijk ook RGB. Klinkt logisch anno 2018, maar het is belangrijk aan te stippen dat de Razer Firefly muismat RGB rondom heeft terwijl de concurrenten dat niet hebben. Logitech heeft enkel een verlicht logo, Corsair skipt de RGB volledig.
Uitpakken
Even de unboxing. High-end Razer pakt eigenlijk altijd goed uit, en dat is hier ook zeker niet anders. Chique doos, nette presentatie van producten, en een goed gevoel. Intern zien we een muis, USB kabel, handleiding, en de Firefly muismat.
De Mamba muis
Als gamer met een stevige hand en een hybrid-palm grip (palm, iets opgetrokken vingers tijdens gamen) is de Mamba een model dat prima in de hand valt, en dat kleur de mening uiteraard wat. Echter ook objectief is het een indrukwekkende muis. Hij is enerzijds licht, maar toch aan alle kanten stevig en uitstekend afgewerkt. Vormgeving is bedoeld voor ‘een handje vol’, en aangevuld met zaken als inkepingen in de knoppen dat je vingers vanzelf in het midden liggen helpt een natuurlijke pasvorm een beetje. De Mamba is ongeveer zo toegankelijk als een typische palm grip muis kan zijn, en we zouden enkel een kanttekening plaatsen voor mensen met grotere handen dan ik (21cm+) die echt een volledige palm grip willen, met uitgestrekte vingers. Van 16 t/m 21 centimeter vinden we hem goed vallen.
Rubberen grips aan de zijkanten hoeven van mij niet, maar voelen desondanks prettig.
Eén ding dat Razer vrij consequent goed in orde heeft, en ook hier, zijn de knoppen en het scrollwiel. Die voelen strak afgesteld en hebben een goede feedback, ook de duimknoppen zijn top. We weten niet wat we meer zouden wensen. Naast duimknoppen overigens een profile switch knop, voor je verschillende profielen in de software.
De Firefly muismat
Where the magic happens! Al moeten we je teleur stellen als je denkt vonken te kunnen zien, of spectakel; de Firefy is een redelijk bescheiden aangelegenheid. Kwalitatief netjes, afwerking netjes, geen kritiek hier. Of we al voelen dat het een bijna 300 euro kit is is een andere vraag, maar het oogt en voelt keurig.
De toplaag is omkeerbaar, waarbij je kan kiezen tussen een harde of zachte mat. Zelf ben ik een voorstander van het laatste, en we moeten het Razer ook geven: De zachte kant is ook echt fluweel zacht. Voelt heerlijk onder de pols, en glijdt als een malle.
De meegeleverde kabel gaat normaliter in de muismat, de mat zit dus wel altijd aan een kabeltje vast. Je kan de kabel overigens in de muis doen mocht je de muis een keer willen gebruiken zonder de Firefly mat. Daar draait dit product niet om, maar het is desondanks fijn dat de optie er is. Kan mij voorstellen dat je de mat bijvoorbeeld niet naar een LAN party mee wilt nemen.
Het is een stevige, en subjectief fijne muismat in gebruik. Met 355mm x 283mm is het ook een best aardig afgemeten unit, maar liefhebbers van XXL muismatten vallen dus wel buiten de boot; zij zullen dit te gemiddeld vinden. De afmetingen zijn echter niet significant anders dan die van Logitech of Corsair.
Software
Met een paar Razer reviews in recente geschiedenis voelt het alsof we onszelf constant zitten te herhalen. Razer software is goed, heel erg goed, maar het feit dat je verplicht bent te registreren is friggin’ bs. Voordeel is dat ik nu geregistreerd ben en dat je daarna gewoon alles in kan pluggen, maar toch. Inhoudelijk echter geen klagen. Software is vlot zat, intuitief, biedt alle typische features die je verwacht van performance instellingen tot macro’s en RGB opties, en ik kan mij niet herinneren dat ik er ooit problemen mee heb gehad.
In de praktijk
We moeten het Razer geven: de praktijkervaring hebben ze toch verdomd goed voor elkaar. Muizen zijn door de jaren heen duidelijk hun sterke kant geweest en dat laten ze hier ook weer zien. Het concept werkt niet alleen goed, maar de ervaring is die van muizen op het hoogste niveau. En dan hebben we het niet over e-sports niveau, maar luxe niveau. Het materiaal van de muismat voelt zachter op de hand dan elke andere die we kennen, de muis glijdt fantastisch, het super capacitor concept werkt uitstekend en tijdens normaal gebruik houdt hij inderdaad consequent zijn spanning vast. Zelfs FPS games met actief liften vormt geen probleem, mits je normaliter gewoon binnen de randen van de muismat blijft natuurlijk.
Aan opmerkingen komen we bijna niet toe, tenzij we aan zaken proberen te denken die we eerder hebben gezien die hier niet in zitten, of andere randzaken. De Mamba vorm ligt ons hier uitstekend, maar het is wel een setje dat je koopt; je hebt (vooralsnog) geen vrije muiskeuze of kleurkeuze. Mocht jij toevallig net een zwaarder model willen dan heb je ook gewoon pech. En we weten van een wat oudere Mamba (Mamba 5G) dat daar een ‘adjustable click force’ op zat, iets wat ik zeker kon waarderen maar hier dus ontbreekt. We zouden kunnen stellen dat voor 279 euro wat meer features leuk waren geweest.
Ook zijn we natuurlijk niet wereldvreemd, en onthouden we dat dit 279 euro kost. Nu is het draadloze concept heel erg aantrekkelijk, maar onlangs hadden we ook de Razer Naga Trinity in handen, een muis die liet zien dat een hele soepele kabel ook wonderen doet. Combineer dat 100 euro monster met een hele luxe muismat, en je hebt ook een hele goede muis ervaring. Misschien marginaal minder fancy-pants dan dit, maar we zullen zeker niet zeggen dat je met een paar goede investeringen die totaal rond de helft van dit model uitkomen ook niet heel ver komt.
Wellicht overbodig, maar je kan je telefoon er niet mee opladen.
RGB!
Voor we afsluiten nog wat RGB pics. Iets wat ze toch ook weer goed voor elkaar weten te krijgen.
Conclusie
We kunnen heel lang om de prijs heen praten, maar de realiteit is dat die dermate hoog is dat dit product, hoe mooi, hoe aantrekkelijk en hoe goed uitgevoerd dan ook echt alleen voor een lucky few, of hard working few, of vermoedelijk vooral hele slimme few is weggelegd. De ervaring is echt top, die wordt hooguit evenaard door een paar producten maar zeker niet voorbijgegaan, maar we hebben het hoe dan ook over een product waarbij potentiele kopers geen twee tellen stil hoeven te staan bij die prijs, danwel doelbewust per sé het duurste willen hebben.; ja, we weten dat jullie er zijn. Velen zullen daar als concept bezwaar tegen hebben, en daar hebben we begrip voor, maar het is niet onze taak om te bepalen op welk prijspunt een muis toch echt ’te duur’ is.
Bij zo’n extreem product is het voor ons in eerste plaats cruciaal dat die ervaring van begin tot eind verzorgd is, en dat is het geval: van het uitpakken, de bouwkwaliteit, de afwerking, de software, het functioneren, de switches en sensor van de muis, het materiaal van de muismat: dat plaatje klopt echt. Er zit geen één puntje op of aan waarvan we zeggen ‘dit is niet goed genoeg’ of ‘dit is niet echt top-end’.
Opmerkingen die we kunnen maken hebben vooral te maken met de keuze die je op dit moment hebt. De Mamba muis is toegankelijk, maar smaken verschillen. Wil je meer knoppen, wat groters of kleiners, wil je wat zwaarders, een andere kleurstelling of een nog grotere muismat? Dan heb je pech: vooralsnog moet je het met de Medium-Large afgemeten Firefly en toegankelijke gemiddeld afgemeten palm grip Mamba doen. Ongetwijfeld dat dit slechts de eerste stap is en dat meer varianten zullen volgen, maar voor nu is dit het pakket wat je kan kopen.
Het is overigens niet dat de prijs echt uit de lucht komt vallen, want de Mamba was nooit goedkoop, en de Firefly RGB muismat ook niet. Daarbij is de Logitech G903 en Powerplay mat ook gewoon 249 euro, of G703 Powerplay ‘kit’ 210 euro. Dat is minder, maar nog altijd serieuze centen het is dus niet zo dat Razer 2x meer vraagt voor iets wat al lang en breed bestaat. In vergelijking met Logitech is de Mamba luxer dan de G703 (de G903 is ook heel chic maar die is wat vorm heel anders), en de Firefly muismat is niet alleen flink chiquer om te zien en netter afgewerkt maar heeft ook RGB rondom wat Logitech mist. Corsair’s MM1000 Qi en Dark Core combinatie zit ook rond de 200 euro, maar ook die muismat mist RGB en de muis laadt enkel op in rust wanneer je hem in de hoek van de mat parkeert; de Razer implementatie is dan toch minsters een stap eleganter. En vergeleken met de twee concurrenten is de Mamba heerlijk licht vanwege de ontbrekende accu, wat voor FPS gamers een fijne zaak is. Draadloos, degelijk en toch uitzonderlijk licht is een unieke combinatie. Of dat allemaal meteen 80 euro meer waard is valt prima over te discussiëren, maar we zien dus wel wat opmerkingen bij de alternatieven waar de Razer product inhoudelijk vrij van kanttekeningen blijft.
En tot op zekere hoogte vinden we dat eigenlijk ook belangrijker. Iets mag best een hele stevige prijs hebben, maar dan verwacht je ook wel iets uitzonderlijks en/of iets dat nagenoeg perfect is. De Mamba + Firefly Hyperflux moeten we beide titels ook geven. We zien Razer met regelmaat een price-premium vragen, en met regelmaat zetten we er kanttekeningen bij, maar we moeten het ze ook geven dat als ze toch echt met uitzonderlijk toffe dingen komen als ze het concept ‘budget’ bijna geheel loslaten; juist in de echt prijzige high-end muizen zien we Razer op hun best. Hyperflux is nog niet voor iedereen, deels vanwege de beperkte keuzevrijheid wat muis vormen en muismat afmetingen betreft en grotendeels vanwege die hoge prijs, maar het is wel een heel bijzonder en inhoudelijk sterk product met een nog sterkere ‘want’ factor dan welke ‘forever wireless’ implementatie we tot dusver hebben gezien.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: