Let’s Stream! Part 3: High-end Game PC samenstellen(NL)


This content is also available in English, click here to switch

Kleine verandering van de plannen: voordat we aan het testen gaan gaan we eerst alvast onze high-end build maken. Why? Because it’s friggin’ awesome that’s why (of meer serieus: het kwam even beter uit in de planning, maar dat is een suf verhaal). De prestaties van onze beide systemen komen we volgende keer op terug, eerst even lekker hardware gluren. Voor zij die hier aanhaken, wat zijn we aan het doen? We gaan ervaren waar je als wannabe streamer tegenaan loopt met je game-pc, en daarvoor hebben we game-pc’s nodig. Vorig deel hebben we een ‘redelijk’ mid-range systeem in elkaar gezet op basis van een GTX 1060 en een i5-8400, en in dit deel gaan we dus een hele stevige game bak bouwen met een prijskaartje van pak ‘em beet 2800 euro (ex randapparatuur).

Onderstaande build hebben we samengesteld puur vanuit ons perspectief als gamers en shiny-pc bouwers. We hebben dus nog niet echt stilgestaan bij de gevolgen van het streamen, dat willen we tenslotte gaandeweg gaan ontdekken. Een echte stap-voor-stap bouw-guide voor nieuwe bouwers volgt nog, we zetten eerst onze keuzes uiteen.

Voor deze build hadden we praktisch carte blanche, of Kate Blanchett met het budget (22 Jump Street 4tw). Wel wilden we de dikste gaming GPU van dit moment gebruiken, de Nvidia GeForce GTX 1080 Ti, en we hoeven niet met centen te smijten, maar het mocht wat dikker dan nodig. Voor onze mid-range build hielden we de extra investeringen in ‘leuke’ zaken beperkt, maar hier gaan we bewust lekker los met chiquere dingen omdat het kan, omdat het mag, en omdat het voor lekkere foto’s zorgt 😉

De videokaart


De basis van je game prestaties is en blijft de videokaart, ook in het hoge segment. Die bepaalt voor het grootste deel hoe de game ervaringen zullen zijn en zodoende staan we er het langst bij stil. Zaken als processoren en koeling zijn niet onbelangrijk, maar dienen fundamenteel ‘te voldoen’ terwijl in een typische game je videokaart volledig belast zal worden. Oftewel: meer power is beter. En meer power dan een GTX 1080 Ti valt er praktisch niet te halen. Ja, in theorie kan je er twee in knallen, maar met de huidige prijzen (richting de 1000 euro voor een GTX 1080 Ti) en gezien de beperkte of niet aanwezige voordelen in tal van games en ‘best wat gedoe’ in anderen gaan we die kant niet op.



De Gigabyte Aorus variant van die GTX 1080 Ti hadden we al gereviewd, maar voor deze ‘go nuts’ build pakken we de Xtreme variant; nog wat sneller geklokt, en de voornaamste reden dat we er heel blij mee zijn (review inc!) is de vier jaar garantie in plaats van drie bij de meeste alternatieven. Ook was die als één van de weinigen nog interessant geprijsd toen we hem enkele weken geleden uitzochten (ca 900), maar op dit moment zijn de schappen helaas al weer leeg. De GeForce GTX 1080 Ti an sich staat op eenzame hoogte; AMD’s Vega erkent er zijn meerdere in, de GTX 1080 non-Ti zit er ruim achter, en ook de top van vorige generatie komt er gewoon niet bij in de buurt. Kost centen, maar dan heb je ook wat.

Processor en moederbord


Wat je moederbord en processor betreft kan je wat spelen afhankelijk van je budget. Een zware creatieveling kijkt misschien naar de Core i9 of Threadripper series, maar voor gamers is er op dit moment één koning CPU die ook nog een best ‘nette’ prijs heeft: De 360 euro kostende Intel Core i7-8700K. Of dat ook koning-stream gaat zijn gaan we merken, maar daar gaan we vanuit.


Moederbord kies je op basis van feature wensen, maar voor deze build hadden we een andere wens: uit ons dat gaan met RGB. We hadden de Gigabyte Aorus Z370 Gaming 7 nog op de plank liggen en dat was ook mooi het bord met overtuigend de meeste ‘in your face’ RGB. Niet dat we de andere features negeren natuurlijk, zo is een degelijke stroomvoorziening voor eventueel overclocken van onze i7 wel fijn, maar we draaien er niet omheen dat we een duurder model pakken simpelweg vanwege de looks.




Koeling


De Intel Core i7-8700K komt niet met koeler, dus moet je er één kopen. Toegegeven, een forse luchtkoeler van een paar tientjes kan gewoon voldoen, maar we willen meer. De koeler die we verreweg het meest hebben gebruikt vanwege de uitstraling is de NZXT Kraken X62 (soms in kleinere 52/42 vorm), en we blijven die dus ook hier trouw. Stevige koelprestaties, headroom om te overclocken, kan geheel stil zijn ding doen, en vooral: RGB hotness.


Om dat geheel nog wat toffer te maken voegen we ook een NZXT Aer 140 RGB kit toe met nog een extra fan (doosjes hebben we niet meer). Zo kunnen we de twee fans op de Kraken en de fan achterin de pc ververvangen door een nog dikkere RGB variant. Gaat je pc er harder van? Nope, maar het is wel tof.

We knallen de koeler op de processor, de Aer fans op de radiator, en het begint op een PC te lijken.



Geheugen


Net als de GPU markt heeft de geheugenmarkt het momenteel ook lastig. Werkgeheugen is bijna ongekend duur, en daarmee wil je vaak verstandige keuzes maken. Toegegeven, we gaan ook hier ‘ietsjes verder’, want puur voor een game-pc is 16GB gewoon genoeg. We gaan echter direct voor 32GB met het oog op wat zwaardere tests later in deze serie (we willen de impact van 16 vs 32 GB zien later), en profiteren tot die tijd alvast van de toch bizar strakke look van deze GeIL Super Luce RGB kit. Want “damn”.





32 GB aan 3200MHz DDR4 kost je op dit moment zo maar 400 euro, dus een paar tientjes extra voor RGB valt dan nog wel te overzien. En ja, het past -net- naast die forse Kraken unit. Dat was even zweten…

Behuizing en voeding


Waar we voor de mid-range build gebruik maakte van een Gigabyte AC300W behuizing zochten we voor onze high-end build iets luxers. Niet dat we met geld moeten smijten, maar we willen toch een fysieke en visuele upgrade, en minimaal tempered glass in een build richting de 3000 euro. Ook hiervoor keerden we terug naar een oude bekende, de NZXT H700i waar we redelijk lyrisch over waren, maar dit maal in het zwart omdat het beter bij de setup past. Dit 200 euro monster is stevig maar niet overdreven groot waardoor je grote ruimtes over houdt intern, kwalitatief absoluut top, en voorzien van de nodige chique extra’s zoals een fan- en LED controller en wat extra LED strips. We waren weg van de witte, maar de zwarte is eigenlijk nog indrukwekkender. Prachtige case, kan niet anders zeggen.


Setje erin, en we zijn er bijna.


Voor de voeding maken we gebruik van de vriendelijk aangeleverde Gigabyte G750H voeding. Deze lost een paar puntjes van de mid-range build op. Zo is deze wel deels modulair waardoor we geen overbodige kabels weg hoeven te werken, en daarbij zijn alle kabels zwart. Achteraf gezien hadden we custom cables moeten meenemen (misschien doen we dat nog), maar zwarte kabels werk je soepel weg en heb je het minste last van in je bouw proces.



Voor de goede orde, 750 Watt is nog wel klein een beetje overkill. Een degelijke 550 Watter is voldoende voor deze setup, al kan je ietsjes hoger instappen als je CPU en GPU wilt overclocken. De gekozen voeding loopt in elk geval niet extreem uit de pas.

Opslag


Hier heb je grote mate van flexibiliteit afhankelijk van je budget. Hoewel een SSD niet veel invloed uitoefent op de game prestaties (lees: bijna geen) vinden we het echter een onmisbaar onderdeel in elke moderne pc vanwege de enorme positieve invloed op de gevoelssnelheid; je systeem voelt gewoon veel sneller aan in alledaagse taken. Daarbij biedt het bij verschillende games wel degelijk wat laadtijd voordelen. We kiezen hier dan ook voor een 1 TB SSD wat voldoende is voor eigenlijk onze hele game benchmark suite die we dus niet van ‘trage’ harde schijven hoeven te laden. Ook hier kiezen we voor de EVO series van Samsung simpelweg omdat de SSD in het zicht zit in deze behuizing en de strakke uitstraling van deze SSD het beste tot zijn recht komt. En het zijn gewoon uitstekende SSD’s natuurlijk, anders moeten we ze niet 😉



SSD voorin, Videokaartje erin, en presto, PC!



Afsluitend


We hebben er inmiddels al wat op kunnen gamen, en hot damn. Maar we onderstepen het nogmaals: We hebben hier duidelijk gebruik gemaakt van een ruim budget om niet alleen een enorme bak game-power in elkaar te zetten (correctie: grofweg zo dik als een moderne game pc redelijk zijn kan), maar ook om het gewoon goed aan te kleden; RGB, kwaliteit spulletjes, en een vleugje overkill hier en daar. Zaken als dikke kasten, RGB geheugen en luxe waterkoelers zijn natuurlijk niet per sé cruciaal in je game-ervaring, maar anderzijds willen we ook de gewoonte doorbreken dat alles altijd maar ‘redelijk’ moet zijn. Een PC mag gewoon een beest zijn, je hoeft je niet te verontschuldigen voor een net wat dikkere bak dan wat anderen ‘normaal’ vinden, en je zou je stevig vergissen als je zou denken dat je van een luxere behuizing bijvoorbeeld ook niet gewoon profijt, gemak en vooral plezier hebt. En tot zover hobbies soms gaan is een lekker dikke PC zo gek nog niet eens (ik moet altijd even terugdenken aan een testrit met een auto waarvan alleen de upgrade naar luxere velgen al 4000 euro kostte.. brrr)

De GeForce GTX 1080 Ti aan de basis van deze build verdient een vergelijkbare beschrijving: daar valt echt genoeg voor te zeggen voorbij ‘dat het nu eenmaal de beste is’. Met de huidige prijzen zal menig gamer met argusogen naar dit ding kijken in de hoop dat prijzen weer een beetje stabiliseren. En laat je ook niet te gek maken want natuurlijk kan je ‘prima’ gamen met een GTX 1060 of welke meer ‘redelijke’ kaart dan ook. We willen niet de indruk wekken dat je zonder een dergelijk dikke build niet harstikke goed kan gamen want dat kan gewoon zonder twijfel en zonder dat je daar iets anders dan ‘heel gelukkig’ van mag worden.

Dat neemt echter niet weg dat je wel degelijk profijt heb van de extra kracht die zo’n high-end beest te bieden heeft. Zonder concessies gamen op de 1440p schermen die wij in onze setup gaan gebruiken bijvoorbeeld, of op grotere Ultrawides bijvoorbeeld. We gebruiken dit soort kaarten niet alleen omdat ze ‘het beste’ op papier zijn, maar simpelweg omdat het ongeveer zo dicht tegen ‘gaming perfectie’ zit als maar zijn kan op dit moment.

Meerdere delen staan inmiddels online:
Deel 1: Introductie
Deel 2: Een mid-range Game PC bouwen
Deel 3: Een high-end Game PC bouwen
Deel 4: Let’s Game!
Deel 5: Nvidia Shadowplay (gids en prestaties)

De setup staat inmiddels, en het testen loopt, dus stay tuned voor meer updates!





GIGABYTE AORUS Z370 Gaming 3 motherboard giveaway!

[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/lets-stream-part-1-intro-nl/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.