Let’s Stream! Part 2: Onze mid-range Game PC samenstellen(NL)


This content is also available in English, click here to switch

We beginnen ons avontuur op weg naar advies voor degelijke streaming setups met een mid-range game-pc. Of je nu een nieuwe wilt kopen of er reeds één hebt, het lijkt ons geen gek uitgangspunt dat een gamer die streaming aspiraties heeft begint met een vrij typische game-pc nietwaar? We bouwden voor dit project specifiek een leuke nieuwe mid-range bak en in dit stuk lopen we de core componenten door die we hebben uitgekozen om een beetje gebalanceerde game-pc te bouwen. We hebben op dit moment dus nog niet stilgestaan bij de gevolgen van het streamen; wat we gaandeweg gaan leren over de performance in streaming verwerken we later in daadwerkelijk build-advies. Aan game pc ervaring echter geen gebrek, dus daar starten we mee.

Voor deze build wilden we een zo groot mogelijk deel van ons budget benutten voor echte prestaties. Zodra je de 1000 euro passeert is er in onze optiek wel enige ruimte voor wat extra investeringen in een beetje matchende uitstraling of wat RGB, maar veel meer dan een eurotje of 100 mocht dat niet worden en dat moest wel te doen zijn met ‘Aorus’ als hoofdthema. Onderstaande build kost op moment van schrijven ca 1400 euro (exclusief randapparatuur en software). Onderaan nemen we nog een paar punten door waar eventueel, primair ten koste van uitstraling, wat kan worden beknibbeld.

Voor de echte stap-voor-stap gids komt binnenkort een video, we spreken hier vooral de gebruikte componenten zelf door.

De videokaart


De basis van je game prestaties is de videokaart, die bepaalt voor het grootste deel hoe de game ervaringen zullen zijn en zodoende staan we er het langst bij stil. Zaken als processoren en koeling zijn niet onbelangrijk, maar dienen fundamenteel ‘te voldoen’ terwijl in een typische game je videokaart volledig belast zal worden. Oftewel: meer power is beter!

Het is inmiddels redelijk bekend dat de markt voor grafische kaarten een pittige is op dit moment; GTX 1070’s en GTX 1080’s zijn nauwelijks te koop, en je moet redelijk onder een steen leven om geen link te leggen met de huidige cryptocurrency craze. Voor onze mid-range build hebben we dan ook voor de Nvidia GeForce GTX 1060 gekozen. Deze zijn rond de 400 euro te vinden en hoewel dat ook wat meer is dan we een paar maanden geleden zouden betalen zitten ze op een redelijk gunstige plek ten opzichte van de rest van de markt. De Nvidia GeForce GTX 1060 is namelijk veel krachtiger dan de optie die er net onder zit, de GTX 1050 Ti. Dermate veel krachtiger dat je het verschil fors kan noemen wanneer we gamen op de populaire 1080p / Full HD resolutie waar we met dit systeem op richten, en we uit eerdere tests weten dat op die resolutie deze kaart elke game op (meestal zeer) hoge settings aan kan; een heel redelijk uitgangspunt.



Ook ontbreekt het de GeForce GTX 1060 op dit moment aan echte concurrentie. De wat snellere GTX 1070 is nagenoeg niet (betaalbaar) leverbaar, de concurrent uit het rode kamp, de AMD Radeon RX 580 is niet leverbaar en als je er al één vindt zijn ze (veel) duurder dan de gemiddelde GTX 1060 wat niet gepast is. De vraag welke GTX 1060 variant dan handig is is lastiger te beantwoorden. Wat ons betreft wil je sowieso kijken naar het model met 6 GB aan geheugen; in dit segment vinden wij 3 GB simpelweg niet gepast. Wij konden zelf de dikste variant van de Gigabyte, de Aorus Xtreme Edition, van onze plank trekken voor deze reeks, en die is op dit moment met 419 euro ook nog eens ‘redelijk’ geprijsd in de huidige markt. Gezien dit één van de snelste, en tevens zeer stille factory GTX 1060’s is voor zo’n beetje de minimale prijs is het op dit moment een sterke keuze. Gezien de fragiele markt op dit moment is het lastig om te zeggen hoe het morgen gaat zijn, dus hou het in de gaten.

Mocht je geneigd zijn om een kaart uit de oude generatie te overwegen, tja, echt weg zijn wij niet van dat concept. Los van het feit dat een GTX 1060 al sneller is dan bijvoorbeeld een oudere GTX 970 speelt ook de vraag in hoeverre dat gat uit gaat lopen naarmate games niet langer voor die oudere generatie worden geoptimaliseerd. Daarbij ben je dan van de tweedehands markt afhankelijk, en ook dat kunnen we niet eenzijdig ‘even’ adviseren.

Processor en moederbord


Wat je moederbord en processor betreft kan je wat spelen afhankelijk van je budget. Een ca 110 euro kostende Intel Core i3-8100 is al een hele sterke keuze wanneer je weinig budget hebt nu dat Intel i3’s vier cores hebben in plaats van twee, maar wij kiezen voor een beetje meer overcapaciteit en gaan voor de Intel Core i5-8400 met zes cores en een turbo die wat hoger ligt dan de snelheid die de i3 biedt. Met het oog op de toekomst is het een redelijk veilige keuze. Helaas geen doosje, dus dan maar even zo.


Voor die processor heb je een 300-serie moederbord nodig, wat betekent dat je vooralsnog (op moment van schrijven) een Z370 chipset moederbord nodig hebt. Omdat een Intel Core i5-8400 niet te overclocken is en geen grootverbruiker is voldoet praktisch elk moederbord dan wel, op papier althans. Ons advies is meestal simpel: kijk welke features jij echt nodig hebt. Wellicht dat jij voor jouw systeem WiFi nodig hebt, dan wil je daar op letten. Voor onze build hebben we verder geen hoge eisen, maar gezien het een gaming system is willen we wel een goede audiochip; een moederbord met de ALC1220 vinden we dan ook een harde eis. Zodra je je features hebt gekozen pak je feitelijk gewoon een voordelig alternatief of investeer je wat extra in de uitstraling.



De goedkoopste twee borden op onze plank komen (toevallig) van Gigabyte en beide voldoen dik voor een i5-8400. De voordeligste was de Aorus Gaming 3, maar de Ultra Gaming heeft wat meer RGB elementen en ziet er ook verder wat dikker uit. Het oog wil ook wat, dus we pakken de nipt luxere gezien het bescheiden prijsverschil. Veel besparen kan overigens ook niet als we goede audio als eis stellen. De Ultra Gaming hadden we al (positief) gereviewd en de enige echte overweging ten opzichte van veel duurdere moederborden is eigenlijk de stroomvoorziening, maar dat is met een i5-8400 totaal geen punt; hooguit als je een i7-8700K gaat overclocken. Daarmee hebben we niet alleen een aantrekkelijke, maar ook hele redelijke basis van ons systeem in handen.

Koeling


De Intel Core i5-8400 komt standaard met een koeler, al is die eenvoudig en m.i. niet om aan te zien. Hoewel die voldoet is hij niet fluisterstil onder belasting, en zoals we net al zeiden: het oog wil ook wat. Gezien ‘Aorus’ duidelijk het hoofdthema is van deze build pakken we de koeler die er visueel gezien goed bij staat, de Gigabyte Aorus ATC700, een flinke toren met twee ventilatoren. De oplettende lezer zal echter opmerken dat deze voor 80 euro over de toonbank gaat. Laten we direct wat kortsluiten: elke beetje tower koeler van een paar tientjes voldoet op een processor als dit, en een 80 euro koeler op een 200 euro CPU is objectief lastig te verdedigen. De enige reden om meer uit te geven, of je nu voor zo’n grotere toren gaat of waterkoeling, is de uitstraling waarbij in dit geval RGB zit verwerkt wat je altijd wat tientjes extra kost. We bouwen onze mid-range build praktisch geheel om Aorus gear (de high-end build in mindere mate, we leggen tzt uit waarom) en de Aorus koeler past dan natuurlijk lekker, maar dat maar duidelijk mag zijn dat deze puur en enkel voor de samenhang en de aanwezigheid van RGB is gebruikt.


Zoals gezegd gaan we niet alle details van het bouwen doorlopen, maar wat praktische tips kunnen geen kwaad. De één vindt het fijn om eerst het moederbord in de kast te installeren, wij prefereren veelal de koeler op de processor te installeren voordat het geheel de kast in gaat. Zeker in geval van deze forse Gigabyte ATC700 gaat dat op, want de installatie van de koeler is een stuk lastiger in een typische kast. Een stevige rijstkorrel koelpasta is nog altijd genoeg voor processoren als dit. (Van de ATC700 volgt een separate review voor alle ins en outs)



Geheugen


Net als de GPU markt heeft de geheugenmarkt het momenteel ook lastig. Werkgeheugen is bijna ongekend duur, en daarmee wil je verstandige keuzes maken. Echter, veel te kiezen is er niet; 8GB geheugen is gewoon te krap in een systeem van dit kaliber en in sommige games al een beperking, en de keuze voor een 16GB kit is daarmee eigenlijk al voor je gemaakt; 32GB kost je honderden euro’s meer en kijken we puur naar het gamen is er geen meerwaarde. Of dat voor streaming ook het geval is? Dat gaan we in een later deel uitgebreid onderzoeken!

Verder wil je 2666MHz of sneller geheugen pakken in twee blokjes van 8GB, want één reepje 16GB of 2133MHz geheugen heeft wel enige consequenties. Veelal pakken wij 3000MHz geheugen, al zeggen we dat meer omdat je er normaliter nauwelijks meer voor betaalt dan dat het echt wereldschokkende verschillen geeft. We zouden kunnen stellen dat je naar de QVL lijst (compatible geheugen gecheckt door de fabrikant) kijkt, maar die lijsten zijn dermate vaak incompleet dat het zonde tijd is. Net als bij moederborden komt het dan al snel neer op het pakken van een willekeurige betaalbare doch aantrekkelijke set die daarop aansluit.



RGB modules behouden we voor de high-end build, die kosten net weer wat meer dan de ca 180 euro die een 2666-3000MHz 16GB kit die voor dit systeem goed zou passen. Deze GeIL 16GB DDR4-3000Mhz kit die voor 179 euro over de toonbank gaat bij Alternate past dan precies in het plaatje; wel visueel aantrekkelijk met zijn net even grotere koelblokken, maar geen meerprijs boven lelijke groene modules die niemand wilt. Geheugen gaat standaard in het tweede en vierde slot, tellende vanaf de CPU 😉

En ja, ondanks dat ik de 30 gepasseerd ben kan ik nog best glimlachen om de naam 😉

Behuizing en voeding


We gaan van lastig naar lastiger, want welke behuizing je wilt is bijna geheel subjectief. Onze enige eis vooraf was dat het een beetje op tafel moest passen en dat er een venster op zat, want als wannabe streamer willen we natuurlijk een beetje kunnen patsen. Met ons Aorus thema gaan we voor een Aorus case, en gezien ze er één in het assortiment hebben is het de AC300W geworden, goh 😉 Niet te groot, wel genoeg ruimte voor een stevige build, en verder één met PSU cover waar we de nodige kabels kunnen verbergen.


Goedkope grapjes terzijde, hoewel het geen kwaad kan reviews te lezen die zich specifiek richten op koeling is het voor een build als wij hier neerzetten bijna irrelevant. Bijna, want er zijn uitzonderingen dus je kan nog -net- niet blind kopen, maar je kan bijna gewoon pakken wat je aantrekkelijk vindt. Vind je dit leuk om één samenspel van één merk te maken? Super! Niet? Genoeg keus, en genoeg goede keuze ook. Uiteraard moeten je componenten passen, maar los daarvan kan je bijna geheel je emoties volgen. Voor alle plussen en minnen van deze behuizing volgt later deze week een uitgebreide review, maar als je dit mooi vindt zijn is het eigenlijk al reden genoeg.


Wat voeding betreft, tja, een Nvidia GeForce GTX 1060 met i5-8400 processor aan de basis zal niet eens 300 Watt weten te verstoken, dus het is bijna lastig om een voeding te vinden die niet voldoet. Voor een systeem als dit zal je normaliter iets van een 450-550 Watt voeding pakken, meer (zoals de 650 Watt variant die wij hier hebben) is eigenlijk al overkill. Een voeding die modulair is is in veel behuizingen handig, maar in dit geval (met veel ruimte om kabels te verbergen) niet extreem relevant, al helpt het ook hier wel wat met het inbouwgemak gezien veel kabels nu ongebruikt blijven. Als je een beetje budget kan vinden voor een degelijke versie met bijvoorbeeld geheel zwarte kabels zouden we dat wel overwegen, die van ons heeft dat helaas niet.


Opslag


Hier heb je grote mate van flexibiliteit. Hoewel een SSD niet veel invloed uitoefent op de game prestaties (lees: bijna geen) vinden we het echter een onmisbaar onderdeel in elke moderne pc vanwege de enorme positieve invloed op de gevoelssnelheid; je systeem voelt gewoon veel sneller aan in alledaagse taken. Oftewel, in goes the 500GB Samsung Evo. Genoeg voor Windows en de meeste games die we frequent spelen waarbij levels dan meestal toch net nog even wat sneller laden.


Als je wilt besparen, pak dan een kleinere SSD. Hoeveel opslag je nodig hebt is erg afhankelijk van de gebruiker, maar met games tegenwoordig in de tientallen Gigabytes per stuk loopt het soms hard op en ook een 500GB SSD kan dan vlot vol zitten en we snappen dat 1TB SSD’s te duur zijn voor velen. We bouwen daarom wat extra opslag in in de vorm van een 2 TB Western Digital Blue HDD simpelweg dat we meer games kwijt kunnen, en zeker omdat we ook opnames willen gaan maken weten we nu al dat we met 500GB krap gaan zitten.

Hamertje tik


Alhoewel, laat die hamer maar achterwege, een schroevendraaier is genoeg om bovenstaande in elkaar te zetten. Oh, en wat tie-wraps voor kabelmanagement wellicht, het moet natuurlijk wel presentabel zijn. In de video gaan we stap voor stap de processen doorlopen, maar we kunnen wel vast verklappen dat het echt niet zo eng is als het soms lijkt. Zodra je weet welke kabels je moet aansluiten stelt het echt heel erg weinig voor en dat zullen we ook nog in beeld brengen.





Zoals we zeiden komt dit systeem op dit moment op ca 1400 euro uit, waarmee het de titel ‘mid-range game-pc’ eer aan doet maar waarbij we ook niet hebben beknibbeld op een stukje visueel samenhang; je zou het ons gestelde eurotje of honderd kunnen beknibbelen op de visuele elementen voor een grofweg even degelijke game pc (waarbij het eigenlijk vooral de koeler is die relatief zwaar op de begroting tikt). Je kan eventueel nog iets tunen aan de opslag als het per sé goedkoper moet, of juist nog wat extra kunnen investeren in bijvoorbeeld RGB geheugen, maar wat een game-pc betreft is dit een degelijke balans. Wil je meer power? Bijvoorbeeld voor hogere resoluties dan 1080p? Dan moet je al snel flink dieper in de buidel tasten, dus laten we in onze volgende update over een paar dagen eerst even zien hoe dit systeem stand houdt in onze benchmarks. De Aorus GeForce GTX 1060 Xtreme hadden we tenslotte al getest op een zwaardere CPU, laten we eerst eens zien hoe die stand houdt op een wat voordeliger platform.

Meerdere delen staan inmiddels online:
Deel 1: Introductie
Deel 2: Een mid-range Game PC bouwen
Deel 3: Een high-end Game PC bouwen
Deel 4: Let’s Game!
Deel 5: Nvidia Shadowplay (gids en prestaties)

Voor zij die het gemist hebben, één mazzelaar kan nog wat meer besparen op een toekomstige mid-range game-pc als deze giveaway een beetje mee zit, check daarvoor de introductie.

GIGABYTE AORUS Z370 Gaming 3 motherboard giveaway!

[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/lets-stream-part-1-intro-nl/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.